Juriul de anul acesta al Atelier-ului (format din actorul Corneliu Dan Borcia, preşedinte, dramaturgul Ştefan Caraman, regizoarea Theodora Herghelegiu şi teatrologul Alina Moldovan) a decis, vineri 14 iunie 2002, premiile.
Criteriile de jurizare au ţinut cont de miza specială pe care o are festivalul de la Sfântu Gheorghe, adică au urmărit acele producţii care vin cu "modalităţi noi, originale de creaţie şi care experimentează forme noi de expresie teatrală, au urmărit adecvarea actului de creaţie scenică la condiţia omului contemporan, valorificarea marilor tradiţii ale teatrului în conjuncţie cu problematica omului contemporan, reconsiderarea gestului cultural din perspectiva unei lumi în reconstrucţie".
Înainte de a anunţa câştigătorii, Corneliu Dan Borcia, preşedintele juriului a mărturisit: "pentru noi a fost cea mai grea ediţie, pentru că Radu Macrinici şi-a perfecţionat stilul de a găsi cele mai noi, cele mai provocatoare producţii".
Iată premiile acordate la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Atelier:
Premiul pentru cea mai bună actriţă, Bea Palásthy, pentru rolul Roma B. din spectacolul Gunoiul, oraşul şi moartea de Reiner Werner Fassbinder - Teatrul Petöfi Sándor din Vészprem (Ungaria), regia Peter Tömöry;
Premiul pentru cel mai bun actor, Bruno Tendera pentru rolul Bătrânul din spectacolul Scaunele de Eugen Ionesco - Euro Theater Central din Bonn, regia Peter Tömöry;
Premiul pentru cel mai bun scenograf, Olexandr Bilozub, pentru creaţia sa din spectacolul Idiotul după Dostoievski - Teatrul Radu Stanca din Sibiu, regia Andriy Zholdak;
Premiul pentru cel mai bun regizor, Peter Tömöry pentru spectacolul Scaunele (mai fuseseră nominalizaţi aici regizorii Bocsárdi László şi Andriy Zholdak);
Premiul special al juriului, Radu Afrim, pentru spectacolele Îngerul electric de Radu Macrinici - Teatrul ACT - şi Alge (Bernarda's House Remix) - Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe.
Marele Premiu Atelier pentru cel mai bun spectacol, spectacolul Profetul Ilia de Tadeusz Slobodzianek - Teatrul Tamáso Aron din Sfântu Gheorghe, regia Bocsárdi László. Laceastă categorie au mai fost nominalizate spectacolele Gunoiul, oraşul şi moartea şi Alge.
Au mai fost acordate câteva premii speciale. Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Covasna l-a premiat pe dramaturgul Radu Macrinici pentru activitatea sa ca director al Festivalului Atelier care, iată, a împlinit, în această calitate, 10 ani.
Premiul Fundaţiei ACCUMM a fost oferit lui András Lóránt, regizorul, scenograful şi coregraful spectacolului Aşteptându-l pe Godot de Beckett - Teatrul Figura din Gheorghieni.
Actorul Florin Vidamski (pentru rolul Dresoarea din Manej după Ion Băieşu - Centrul de Cultură Arcuş) a primit premiul Ligii Cultural Creştine Andrei Şaguna şi al Despărţământului Covasna-Harghita al Astrei.
Încă două premii au fost oferite în nume personal, pentru debutul în Festival a doi proaspeţi actori ai Teatrului Andrei Mureşanu: prefectul Horia Grama l-a premiat pe Daniel Rizea (Omul cu dantele în spectacolul Alge), iar deputatul Adrian Vlad Căşunean, pe Nadia Sămărghiţan (Adela, în acelaşi spectacol).
Preferinţele publicului, exprimate în buletinele de vot colectate în cutia poştală din foaierul teatrului gazdă, au decis ca premiul de popularitate să se acorde Alge-lor.