Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Odiseea 2001

Odiseea 2001 - o revistă a presei


România Liberă, august 2001
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Am selectat doar cîteva fragmente dintr-o impresionantă revistă a presei ce a întîmpinat cu elogii spectacolul Cătălinei Buzoianu, prezent în atîtea ţări, într-o întreprindere teatrală, cred, unică în lume. Cîştigul imens al spectatorilor, care s-au numărat cu miile (rivalizînd astfel cu arta cea mai productivă din lume - cinematograful), a fost dublat de un imens cîştig artistic al interpreţilor români conduşi de o mare doamnă a teatrului românesc. Felicitări tuturor participanţilor la această inedită Odisee, felicitări marinarilor şi artiştilor, dar mai cu seamă să nu uităm un nume: Cătălina Buzoianu, un creator de frumuseţe şi de punţi de înţelegere, care nu sunt deloc la îndemîna oricui.

Sageata Temoignage chrétien, sub titlul Frumoasa Odisee scria: "Plecată din Marsilia, o navă de război românească a luat 70 de artişti din 12 ţări pentru a duce pacea în Mediterană".

Sageata Le jour et la nuit: "Nu este o croazieră, ci o cruciadă. O cruciadă împotriva ipocriziei războiului; ieri se omora în numele ideologiei şi al Binelui, atunci cînd doar interese financiare sunt în joc. A omorî în numele lui Dumnezeu sau al valorilor ideologice reprezintă doar o manipulare. Şi pe centurile soldaţilor nazişti stătea scris: "Got mit uns". Acolo unde politicienii au eşuat, artiştii trebuie să reuşească".

Sageata Le jeune independent: "Înainte de a pleca (nava "Constanţa") a lăsat în urmă o amintire de neuitat, formată din pasiune, dragoste şi pace. La Teatrul Naţional din Mahieddine - Bachtarzi, legenda lui Ulise devine realitate. În această piesă, realizată de Cătălina Buzoianu, actorii se exteriorizează diferit. Expresia corporală, ce degajează cuvinte în mişcare, se alătură tonului muzical, unde cîntecul liric capătă nuanţe de revoltă. Textul fredonat sau rostit prinde viaţă dincolo de cuvinte şi expresie. El evocă într-un amestec de limbi inocenţa unui copil, inima unei femei călcate în picioare, orgoliul înfrînt al unui bărbat. Finalul este teribil! Marea, martoră a prostiei omeneşti, decide să intervină. Ea captează, cu valorile sale, sufletele tuturor Ulişilor. Odiseea 2001 este o bătălie adevărată pentru viaţă, împotriva uitării".

Sageata El Watan: "Spectacolul a fost realizat şi montat de marea doamnă a teatrului românesc, Cătălina Buzoianu. Actriţele şi actorii au cu toţii măreţia sufletului lui Ulise. O bravură utopică. Se surprind visînd. Un vis pentru o lume mai bună. O speranţă artistică şi paşnică, ce o doresc transmisă întregii planete. Într-un final magistral, întreaga trupă interpretează un imn polifonic dedicat păcii, ce ridică sala în picioare pentru o furtună de aplauze".

Sageata Liberté: "Cătălina Buzoianu şi-a etalat tot geniul creînd o frumoasă frescă ce evocă gloria eroilor legendari ai Mediteranei. Ulise 2001 este fructul unei colaborări artistice mediteraneene ce opune mitul realităţii, afirmînd că dacă suferinţa umană în legendă este mitul unui blestem divin, ea, în realitate, este consecinţa prostiei omeneşti".

Sageata El Mundo: "Magia şi capacitatea de seducţie a spectacolului Ulise renasc ecouri mediteraneene, legături culturale ce ne unesc, eliminînd diferenţele.

Sageata Richard Martin, directorul Teatrului Toursky, vicepreşedinte al IITM: "Nu numai eu, ci şi regizori din diferite ţări europene suntem impresionaţi de ceea ce creează Cătălina Buzoianu. Este o mare regizoare. Cătălina Buzoianu este regizorul secolului. Ceea ce face ea nu iscă rivalităţi, îi ajută pe artişti, provoacă întîlniri benefice pentru toată lumea. Are un talent anume, care îi permite acest lucru. Îi iubeşte (pe actori pentru ceea ce sunt şi pentru ceea ce îi poate face să pară". Toate articolele despre Odiseea 2001


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Călin Stănculescu


Alte articole

 Povestea în vorbe şi imagini a unui turneu unic - Odiseea 2001, Călin Stănculescu
 Interviu cu actorul Mihai Bisericanu - Odiseea 2001, Iulia Blaga


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer