Re:publik / octombrie 2007
Cineva a scris pe net că i-a plăcut mai mult filmul cînd a fost un episod din Simpsons (unde Bart îl suspectează pe Flanders de crimă). Mie mi-a plăcut mai mult cînd a fost Rear Window (Hitchcock, 1954, pe care se bazează şi episodul lui Matt Groening). Acum Shia LaBeouf e un adolescent cu probleme şi din cauza asta trebuie să stea în arest la domiciliu, cu un gizmo legat la picior. În curînd începe să-şi spioneze vecinii, pe the girl next door şi pe David Morse (dacă-l ştii pe actor ţi-e clar că e serial killer).

Am mai văzut acelaşi context şi sub titlul The 'burbs (de la suburbs), comedie neagră de Joe Dante din 1989, în care tot aşa, suburbanul Tom Hanks îşi suspecta vecinii, antrenat în paranoia de Bruce Dern. Cel mai bun lucru din versiunea lui Caruso, de-caf, e titlul, care provine de la suburbia. Dar care nu e disturbing, ci din contră. E un film făcut pentru teenagerii generaţiei cola (începe cu un cadru ca o reclamă la cele mai kodak momente), xbox, care s-au dat pe spate, pentru că referinţele lor sunt doar jocul pe care-l joacă Shia în film şi soundtrack-ul, cu o tonă de trupe care deja cred că s-au dizolvat.

Pentru cineva care a auzit de Shadow of a Doubt şi Body Double, accesul e interzis. Iar Shia e noul wunderkind, care acum joacă de la Transformers la noul Indiana Jones şi va fi şi în noul film al lui Caruso, Eagle Eye, care e acelaşi lucru ca Disturbia, dar cu terorişti, o versiune low fat la Civic Duty de exemplu. Rip off with wit zic unii... părerea mea, vedeţi originalul...


Disturbia - SUA 2007
Regia: D.J. Caruso,
Scenariul: Christopher Landon, Carl Ellsworth.
Imaginea: Rogier Stoffers.
Cu: Shia LaBeouf, Sarah Roemer, David Morse, Carrie-Anne Moss, Aaron Yoo
Regia: D.J. Caruso Cu: Shia LaBeouf, Sarah Roemer, Carrie-Anne Moss, David Morse, Aaron Yoo, Jose Pablo Cantillo

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus