Şapte Seri / februarie 2005
...era titlul unui film din 1967 cu Bulldog Drummond (concurent obscur azi de-al lui James Bond, interpretat de Richard Johnson). Acolo femeile erau asasine mai mortale decât omonimii lor masculini. Science fiction, bandă desenată, vise...? Odată cu premiera lui Resident Evil: Apocalypse, m-am gândit puţin la faptul că, da, astăzi femeile sunt mult mai mortale şi mai periculoase decât bărbaţii pe care îi conduc şi înving în luptă. Şi nu numai în filme, ci în realitate. Aşa e, dar cine e de vină? Realitatea a inspirat cinematograful sau invers?

De când sir Ridley (the Scott) a redefinit conceptul de buddy şi road movie cu Thelma & Louise, femeile au ajuns să... kick ass. Cred că trebuia să aştept până în luna martie cu articolul şi să-l ofer mărţişor, mai ales că atunci o să iasă filmul cu Elektra (Jennifer Garner este Elektra Natchios apărută în Daredevil). Dar Resident Evil are două mega-eroine pe cât de sexoase pe atât de mortale (care trag din orice poziţie, dau cu piciorul, pumnul sau karata), pe Jill Valentine (Sienna Guillory) şi eroina din partea întâia, Alice (Milla Jovovich). Ce fac ele nu erau în stare înainte decît Arnold, Van Damme, Seagal şi cei doi Bruce, Lee şi Willis.

Pe vremuri fetele ţipau şi fugeau şi răii le hăcuiau, existau Supergirl şi Wonderwoman, dar cam atât. Prima oară Jamie Lee Curtis a luat ceva atitudine în Halloween, apoi Sigourney Weaver în Alien, (observ că sir Ridley e în topul feminist, urmat de John Carpenter), au urmat Red Sonja, Nikita şi Linda Hamilton în Terminator 2. Apoi Demi Moore a reinventat conceptul de masculinitate în G.I. Jane, recidiva lui sir Ridley în lumea femeilor care înlocuiesc bărbaţii în preocupările lor falice! John Carpenter înfăţişează o societate matriarhală în Ghosts of Mars, Xena îl bate pe Hercule, Nikita devine serial şi se mută în Alias, apare Buffy ca răspuns la Ally Mc Beal, Dark Angel devine animaţie în Aeon Flux, dar femeia predator este de fapt Demi Moore în Disclosure. Sexul devine din slab puternic, momeală pentru cei mai fraieri, prin lege bărbaţii şi Pamela Anderson cere în Barb Wire don't call me babe!

În Terminator 3 Arnie se bate cu o terminatoriţă, Kristanna Loken care va apărea în curînd în Bloodrayne. După un joc video, ca şi Resident Evil. Sau ca şi queen playmate of them all, Lara Croft. Azi, versiunea revizionistă la King Arthur are parte de o amazoană xenică, o Guinevere care trage cu arcul mai dihai ca Robin Hood. James Bond înfruntă de mult fete rele dar a aflat de curând că un creier bad guy poate fi de fapt o bad girl (The World is Not Enough). Să nu mai pomenim de femei fatale, super-detective, poliţiste, asasine plătite, experte în arta seducţiei şi în arme letale.

Şi noi ce facem, am intrat la pensie? Daţi-ne un mixer şi un şorţ! Şi DVD-uri cu Desperate Housewives şi Sex and the City. Dar, ştim şi noi la fel de bine ca voi că şi Resident şi Lara Croft şi Alias şi Xena sunt de fapt filme şi jocuri şi seriale de băieţi. Am I Evil? Yes I am!!!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus