noiembrie 2003
Intolerable cruelty
O producţie BRIAN GRAZER

Un film de JOEL COEN

CU:

GEORGE CLOONEY
CATHERINE ZETA – JONES
GEOFFREY RUSH
CEDRIC THE ENTERTAINER
EDWARD HERRMAN
RICHARTD JENKINS
BILLY BOB THORNTON

Producători: ETHAN COEN, BRIAN GRAZER
Scenariul: ROBERT RAMSEY, MATTHEW STONE, ETHAN COEN, JOEL COEN
Regia: JOEL COEN



SINOPSIS:

Dragostea costă este o comedie romantică avînd în prim plan un bărbat care cîştiga la curte (de justiţie) şi o femeie care face curte pentru a cîştiga.

George Clooney este Miles Massey, un avocat specializat în divorţuri, care are de toate – uneori chiar de două ori mai mult. În ciuda unei impresionante liste de clienti, a respectului celor din jur şi a unui contract pur şi simplu de neclintit ("prenupţialul lui Massey") care-i poartă numele, Massey se află într-un moment critic al vieţii sale. În urma numeroaselor succese, plictiseala a pus stăpânire pe el şi de aceea se află în căutarea unor noi provocări.

Totul se schimbă atunci cînd Miles întîlneşte un adversar pe măsură. Este vorba de Marylin Rexroth (Catherine Zeta-Jones), viitoarea fostă soţie a lui Rex Rexroth (Edward Herrmann), un om foate bogat care este totodată clientul lui Miles. Cu ajutorul inspectorului Gus Petch (Cedric The Entertainer), Marylin vânează averea lui Rex, dorind să obţină cît mai mult de pe urma divorţului. Însă nu se va alege cu nimic şi asta datorită calităţilor de avocat de care dă dovadă Miles.

Fără a ieşi definitiv din cărţi, Marylin plănuieşte să-şi ia revanşa şi pentru a-şi duce planul la bun sfîrşit, se căsătoreşte rapid cu Howard Doyle (Billy Bob Thornton), un magnat al petrolului. Miles şi asociatul său, Wrigley (Paul Adelstein), se angrenează involuntar într-un joc foarte complicat împotriva lui Marylin. Tactici secrete, decepţii şi o atracţie evidentă sunt principalele ingrediente ale unei clasice lupte între sexe.




PRODUCŢIA:

Intolerable Cruelty este un proiect început acum mai bine de opt ani. "Din fericire," a spus regizorul şi scenaristul Joel Coen, "un asemenea subiect este fără vârstă". Proiectul iniţial nu-i avea în prim plan pe fraţii Coen, dar aceştia au găsit ideea interesantă şi s-au angajat să o ducă la bun sfîrşit.

"Iniţial am scris un scenariu pentru Universal dar a fost amânată ecranizarea sa", a spus Joel Coen, referindu-se la amânare. "În urmă cu mai bine de un an proiectul a revenit în actualitate, George Clooney s-a arătat interesat de un rol iar noi am dorit să regizam filmul."

Ca şi în multe alte comedii, şi în aceasta este vorba de oameni bogaţi astfel că imaginea, decorurile şi garderoba sunt bine puse la punct. Pentru fraţii Coen, acest film este oarecum diferit faţă de alte proiecte din trecut. Totuşi, atît Catherine Zeta – Jones cît şi Geoffrey Rush consideră că acest film poartă amprenta fraţilor Coen.

"Nu lipseşte umorul negru," a spus Catherine. "Sunt adevăraţi maestri ai genului şi un astfel de umor nu poate lipsi din scenariile lor." "Cu fiecare film pe care îl fac, te invită să calatoreşti pe o altă planetă," a adaugat Rush, "dar îţi dai imediat seama că fiecare planetă face parte din galaxia fraţilor Coen."



"În toate filmele pe care le-am făcut până acum, am ştiut ce actori vom folosi încă de la scrierea scenariului," a spus Joel Coen. "Deoarece nu am ştiut de la început că vom regiza acest film, distribuţia a fost aleasă în alte condiţii." Cu excepţia lui George Clooney, Richard Jenkins şi Billy Bob Thornton, nici unul din ceilalţi actori nu a mai lucrat până acum cu fraţii Coen.

Desi nu-i era destinat de la început, rolul lui Miles Massey i s-a potrivit perfect lui George Clooney. Într-un asemenea film, Clooney reuşeşte să elimine bariera dintre romantic şi comic.
"George a spus că personajul său este un descendent al lui Everett McGill, eroul din O Brother, Where Art Thou?," afirmă Ethan Coen. "La Everett era foarte important părul," remarcă Clooney, comparând cele două personaje. "Pentru Miles doar dinţii sunt importanţi. Tot timpul îşi verifică şi îşi spală dinţii, ceea ce m-a făcut să râd tot timpul."

Catherine Zeta – Jones a fost aleasă pentru rolul lui Marylin, o femeie cu multe feţe. "Este cu adevărat o eroină principală. Este extraordinară şi pur şi simplu luminează platoul de filmare," a spus George Clooney despre Catherine. În replică, actriţă a afirmat: "George aduce multă energie filmului, are o atitudine suavă şi este irezistibil." "De cînd se intâlnesc, cele două personaje se află de o parte şi de alta a baricadei dar îţi dai seamă uşor că cei doi vor ajunge împreună. Fiecare vrea să-l învingă pe celălalt şi astfel se naşte un joc de-a şoarecele şi pisica foarte captivant," a mai spus Catherine Zeta – Jones.

Protagoniştii principali odată stabiliţi, s-a trecut la alegerea celorlalţi actori ai filmului. Una din victimele lui Miles la tribunal este Donovan Donaly, un producător TV care este nevoit să cedeze totul soţiei sale, mai ales datorită calităţilor de avocat de care dă dovada Massey. Iniţial, acest personaj era britanic dar, datorită prezenţei lui Geoffrey Rush care este australian, s-a hotărît ca şi Donovan Donaly să vină tot de la antipozi.

Personajul Gus Petch, interpretat de Cedric The Entertainer este foarte important în dejucarea planurilor lui Marylin. Deşi aceasta îl angajează pentru a obţine cît mai multe de la Rex, Miles intervine angajându-l la rându-i pentru a face cîteva săpături în ceea ce o priveşte pe Marilyn. Avocatul lui Marilyn este Freddy Bender iar interpretul său este Richard Jenkins, despre care Ethan Coen a spus scurt şi la obiect: "Cînd avem nevoie de un avocat, apelăm de obicei la Richard Jenkins."

Un alt personaj care apare de multe ori în scenariul plin de întorsături este Howard Doyle, un texan gălăgios şi ignorant jucat de Billy Bob Thornton. În fine, Wrigley, asociatul lui Miles, îl are ca interpret pe debutantul Paul Adelstein, care a obţinut acest rol în urma unei selecţii destul de dure.




DISTRIBUŢIA:

GEORGE CLOONEY (Miles Massey) este nu numai un cunoscut actor, el avînd şi o carieră de regizor şi producător. A debutat ca regizor cu filmul Confessions of a Dangerous Mind, fiind totodată şi protagonist al filmului. Clooney a jucat în Ocean's Eleven (Faceţi jocurile!) şi The Perfect Storm (Furtuna perfectă), două filme cu mari încasări. În 2001 a cîştigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o comedie sau musical, datorită rolului din O Brother, Where Art Thou? (Marea hoinăreală), film regizat tot de fraţii Coen. Clooney a primit aprecieri pozitive din partea criticilor pentru rolurile din Three Kings şi Out of Sight (Pasiune periculoasă). Alte filme în care a mai jucat sunt Solaris, The Peacemaker (Pacificatorul), Batman & Robin, One Fine Day şi From Dusk Till Dawn. Consacrarea a cunoscut-o odată cu îndragitul serial TV ER (Spitalul de urgenţă). Rolul doctorului Douglas Ross i-a adus nominalizări la Globurile de Aur şi premiile Emmy. George Clooney este partenerul lui Steven Soderbergh în cadrul companiei de producţie Section Eight. Cei doi sunt producătorii comediei negre Welcome To Collinwood. Clooney a fost producător executiv pentru filmele Insomnia şi Far From Heaven. Alte filme producţii Section Eight sunt Confessions of a Dangerous Mind, Full Frontal şi Ocean's Eleven.

CATHERINE ZETAJONES (Marylin Rexroth) a jucat recent în Chicago, alături de Renee Zellweger şi Richard Gere. Catherine a cîştigat Oscar-ul pentru cel mai bun rol secundar şi premiul BAFTA la aceeaşi categorie. Filmul a totalizat şase Oscar-uri inclusiv pentru cel mai bun film.
Cu doi ani în urmă, Catherine a fost nominalizată la Globul de Aur pentru rolul din Traffic, cunoscutul film regizat de Steven Soderbergh. Zeta – Jones a devenit cunoscută publicului în 1998, cînd a jucat alături de Antonio Banderas şi Anthony Hopkins în super producţia The Mask of Zorro. În 1999 a jucat în Entrapment (Capcana pentru hoţ), alături de Sean Connery, iar în 2001 în America's Sweethearts, cu John Cusack, Julia Roberts şi Billy Crystal. Originară din Ţara Galilor, Catherine Zeta – Jones este căsătorita cu Michael Douglas, avînd împreună doi copii: Dylan Michael şi Carys Zeta.



GEOFFREY RUSH (Donovan Donaly) este unul din cei mai respectaţi actori australieni avînd în carieră peste 70 de apariţii în piese de teatru şi 20 de filme la activ. Filmele australiene în care a jucat Geoffrey Rush sunt Starstruck, Oscar and Lucinda, Twelfth Night, On Our Selection, Children of the Revolution şi A Little Bit of Soul. Foarte recent l-am putut urmări în rolul capitanului Barbossa din Pirates of the Caribbean. Filmul care i-a adus consacrarea a fost Shine, Rush interpretând rolul pianistului David Helfgott. Pentru prestaţia sa, Geoffrey Rush a primit Oscar-ul pentru cel mai bun rol principal precum şi Globul de Aur şi premiul BAFTA la aceeaşi categorie. Geoffrey l-a întruchipat pe inspectorul Javert în Les Miserables (Mizerabilii), film în care l-a avut ca adversar pe Liam Neeson. A urmat rolul secundar din Elizabeth pentru care a primit o nominalizare BAFTA. A fost nominalizat pentru a două oară la Oscar în 1999, datorită rolului din Shakespeare în Love, filmul care a cîştigat în acel an mai multe Oscar-uri, inclusiv pentru cel mai bun film şi pentru cea mai bună actriţă în rol principal (Gwyneth Paltrow). În afară nominalizarii la Oscar, Rush a primit premiul BAFTA pentru cel mai bun rol secundar şi o nominalizare la Globurile de Aur. A mai jucat în Mystery Men şi House on Haunted Hill pentru ca apoi să intrepreteze rolul marchizului de Sade în Quills, fiind astfel nominalizat la Oscar pentru a treia oară. Alte filme în care a mai jucat sunt Frida, The Banger Sisters şi Ned Kelly. Vocea să inconfundabila vă putea fi recunoscută în desenul animat Finding Nemo (În căutarea lui Nemo).

BILLY BOB THORNTON (Howard Doyle) are o carieră lungă şi impresionantă în cinema, televiziune şi teatru. Carismatic şi talentat, Thornton este unul din cei mai căutaţi realizatori de filme. În prezent, el traversează o perioadă fastă a carierei sale, urmând să joace în curînd în filme precum The Alamo, Bad Santa, dar şi în comedia Love Actually, film cu o distribuţie impresionanta: Hugh Grant, Liam Neeson, Laura Linney, Colin Firth, Emma Thompson şi alţii. Thornton este cunosccut datorită rolurilor din Bandits, unde a jucat alături de Bruce Willis şi Cate Blanchett, The Man Who Wasn't There (film al fraţilor Coen) şi Monster's Ball, cunoscutul film care i-a adus Oscar-ul lui Halle Berry. Are două nominalizări la Globurile de Aur: una pentru cel mai bun actor într-o drama (The Man Who Wasn't There) şi pentru cel mai bun actor într-o comedie sau musical (Bandits). Un film important din carieră să este Sling Blade (1996), Thornton fiind nu numai actor dar şi regizor şi scenarist. Drept urmare, a cîştigat Oscar-ul pentru cel mai bun scenariu adaptat şi a fost nominalizat la Oscar-ul pentru cel mai bun actor în rol principal. Thornton a mai jucat şi în Armageddon, alături de Bruce Willis, U-Turn, cu Sean Penn şi Nick Nolte, Primary Colors, cu John Travolta şi Emma Thompson şi Pushing Tin, cu John Cusack. Pentru rolul secundar din A Simple Plan, Thornton a fost nominalizat la Globul de Aur şi Oscar. Cele mai recente filme în care a jucat Billy Bob Thornton sunt Waking Up În Reno, cu Charlize Theron, Patrick Swayze şi Natascha Richardson şi Levity, cu Morgan Freeman, Holly Hunter şi Kirsten Dunst.



ECHIPA DE PRODUCŢIE:

JOEL COEN (Regia / Scenariul) a primit distincţia pentru cel mai bun regizor la festivalul de la Cannes în două rînduri: în 2001 cu filmul The Man Who Wasn't There şi în 1991 cu Barton Fink. În 1996, a regizat şi a scris scenariul pentru Fargo, reuşind să câştige împreună cu fratele său Oscar-ul pentru cel mai bun scenariu original. Scenariul filmului O Brother, Where Art Thou?, scris tot de cei doi fraţi Coen, a fost nominalizat la premiile BAFTA şi Oscar la categoria cel mai bun scenariu adaptat. Alte filme pentru care a fost scenarist şi regizor sunt The Big Lebowski, The Hudsucker Proxy, Miller's Crossing, Raising Arizona şi Blood Simple.

ETHAN COEN (Producţia / Scenariul) a fost producător şi scenarist pentru filme ca Miller's Crossing, Barton Fink sau O Brother, Where Art Thou?. În 1996, scenariul filmului Fargo, care l-a avut ca autor şi pe Ethan Coen, a cîştigat premiul Oscar. Alte filme pentru care a fost scenarist şi producător sunt The Big Lebowski (Marele Lebowski), The Hudsucker Proxy, The Man Who Wasn't There, Raising Arizona şi Blood Simple.

ROBERT RAMSEY şi MATTHEW STONE (Scenariul) se află la al patrulea scenariul. Cei doi se cunosc din perioadă universităţii şi au mai scris scenariile pentru filmele Big Trouble, cu Tim Allen şi Rene Russo, Life, cu Eddie Murphy şi Martin Lawrence şi Destiny Turns on the Radio, cu Dylan McDermott şi Quentin Tarantino. Următorul lor proiect este scenariul pentru comedia Cheer Up, cu Tommy Lee Jones.

BRIAN GRAZER (Producţia) are o carieră de peste 20 de ani. A fost nominalizat la Oscar de trei ori ca producător şi scenarist. În 2002, A Beautiful Mind a cîştigat Oscar-ul pentru cel mai bun film iar Brian Grazer a primit statueta, fiind producător al filmului. Alte două filme apreciate de critici, ambele produse de Grazer, sunt Apollo 13, film nominalizat la Oscar şi Splash, care i-a adus lui Grazer o nominalizare la Oscar-ul pentru cel mai bun scenariu original în 1986. Alte producţii semnate de Grazer sunt Blue Crush, How the Grinch Stole Christmas (Cum a furat Grinch Crăciunul), The Nutty Professor (Profesorul trasnit), Liar, Liar, Ransom, My Girl, Backdraft, Kindergarten Cop, Parenthood, Clean and Sober şi Spies Like Us. Cel mai recent film al sau este 8 Mile, cu Eminem, iar următorul proiect este The Missing, cu Tommy Lee Jones şi Cate Blanchett.
Regia: Joel Coen Cu: George Clooney, Catherine Zeta-Jones, Geoffrey Rush

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus