România Literară / noiembrie 2003
Nu-i mai văzusem - pe ecranele româneşti - de la O, Brother, Where Art Thou?, acesta şi cu The big Lebowski fiind singurele filme ale fraţilor aduse la noi. "Care" fraţi? Cum "care"?! Credeaţi că vorbesc despre "fraţii Matrixieni"? Nu mă scot ei din casă aşa repede... Nu, doamnelor şi domnilor, onorată instanţă, onorat juriu, vorbesc despre singurii fraţi care contează şi pentru care toată actorimea Hollywoodului pontează la sfert de preţ - unicii, incomparabilii Fraţi Coen!

Între O Brother... şi Dragostea costă! (în original, Intolerable Cruelty) mai văzusem, la Cannes, The Man Who Wasn't There, o pastişă-parodie la filmele "negre" din anii '40, în alb-negru fireşte şi cu - în rolul principal - Billy Bob Thornton. Şi, pentru că fraţii C. sînt fideli, Thornton apare şi-n filmul acesta - într-un rol mic de astă dată, dar făcut "mare" -, ca şi George Clooney (din O Brother...), care aici este sen-za-ţio-nal!

Clooney pare că şi-a găsit în Coeni cineaştii ideali pentru a-i pune în valoare versatilitatea: dacă în Solaris-ul lui Soderbergh - în care-şi arăta popoul - era expresiv ca un computer stins şi profund ca o foaie albă, aici, "cruzimea intolerabilă" a fraţilor îl dezbracă de tot - de la gingii la sufletul de ginerică... Rareori un actor a fost mai "abuzat" şi mai de acord cu abuzul precum Clooney în filmele Coenilor! El a devenit, deja, Cary Grant-ul anilor 00 - poate juca şi-o cîrpă de vase că-şi păstrează şi distincţia, şi farmecul.

Aici, el trebuie să dea replica vampei Zeta-Jones - şi i-o dă, cu scînteile aferente. Distribuirea Zetei în rolul unei "soţii seriale" cu multe zerouri în loc de inimă este un alt "hold-up" al Coenilor, mai ales că tot filmul se-nvîrte în jurul noţiunii de "contract prenupţial": ce-i mai bine, să-l ai, sau să nu-l ai? Iar dacă-l ai, şi-l rupi într-o clipă de nebunie, e ca şi cum ai juca ruletă rusească: "the prenup" e noul prezervativ - poţi face sex fără el, dar te costă!

Coenii au făcut un film à la Altman, dar nu şi-au rupt dinţii. Oricum, i-ar fi putut împrumuta pe-ai lui Clooney.
Regia: Joel Coen Cu: George Clooney, Catherine Zeta-Jones, Geoffrey Rush

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus