Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Boss of It All

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Un şef pierdut - The Boss of It All


ianuarie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Atât de bine statornicită e reputaţia lui Lars von Trier de demolator a liniştii sufleteşti a spectatorilor încât atunci când se hotărăşte să-şi ia un moment de respiro, se crede probabil ameninţat de pericolul de a nu fi crezut, considerând necesar să ne avertizeze: nu, de data aceasta - contrar obişnuinţei şi aşteptărilor - nu va fi vorba de predici răscolitoare ori suferinţe greu de îndurat; va urma o comedie! După cum era şi firesc, reputaţia de manipulator-şef a rămas intactă: pe lângă scena de început în care ne anunţă acest lucru, mai are alte două intervenţii pe parcursul filmului, pentru a ne arăta clar cine trage sforile acolo. Atâta doar că de data aceasta nu e singurul in charge. Şi nici în privinţa predicilor lucrurile nu sunt chiar atât de inocente: pornind de la o glumă, filmul e o satiră a relaţiilor de putere dintr-o companie, şi, pornind de la negocierile dintre reprezentanţii danezi ai firmei şi cumpărătorii ei islandezi, a raporturilor frustrate dintre cele două naţiuni. Gluma îl are în centru pe Kristoffer, un actor şomer care primeşte rolul de şef de la Ravn, adevăratul conducător al firmei. Acesta, din laşitate şi perfidie, a inventat un personaj în capul căruia să se spargă toate frustrările şi neînţelegerile din firmă. E pentru prima data când angajaţii îl văd în carne şi oase pe aşa-zisul director, iar din interacţiunea cu el se naşte un şir interminabil de farse şi momente jenante pentru falsul lider care se dedică trup şi suflet rolului său. Descoperă cu stupoare că fiecare din cei şase angajaţi are o imagine diferită asupra lui, pornind de la detaliile şi minciunile inventate de-a lungul timpului de Ravn.

Confuzia care domneşte în atmosfera de lucru e aproape halucinantă iar dialogurile aparent cifrate dintre personaje lasă puţină cale de înţelegere asupra resorturilor acestei culturi organizaţionale. Bunăoară, ştim că firma aceasta activează în domeniul IT, dar putem fi aproape siguri că nici Kristoffer, nici angajaţii n-ar putea să spună concret ce anume face.

Pe de o parte, Ravn şi-a calculat mişcările mânat de dorinţa de a câştiga totul de pe spinarea unor angajaţi pierduţi în ceaţă (vrea să vândă firma ridicată cu banii acestora şi totodată să-i concedieze fără a le returna nici un sfanţ din investiţiile lor), pe de altă parte Kristoffer e un rătăcit naiv care-şi tratează rolul cu un entuziasm exagerat, iar deasupra tuturor se află Lars von Trier care trage de ei după bunul plac, controlul său făcând şi mai rece atmosfera filmului. Dar cel mai simpatic dintre toţi rămâne actorul: cu risipa lui dezarmantă de energie, împiedicat mereu în situaţii jenante şi neînţelegeri penibile, e singurul sincer şi onest în intenţiile lui, chiar dacă uşor ridicole. Toate articolele despre Boss of It All


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Loreley Petroiu


Alte articole

 Un Lars von Trier răguşit - The Boss of It All, Lucian Maier
 De firmă - Direktoren for det hele / Boss of It All, Andrei Gorzo
 Un Lars Von Trier de rîs şi un Menzel nostalgic - The Boss of It All, Iulia Blaga
 Şase nebuni în căutarea unui şef - The Boss of It All, Maria Andrieş
 Gluma glumelor - The Boss of It All, Alex. Leo Şerban
 Toate articolele despre Boss of It All


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer