Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Dogville

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

DOGVILLE


noiembrie 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
UN FILM DE LARS VON TRIER

CU:
NICOLE KIDMAN
HARRIET ANDERSON, LAUREN BACALL, JEAN-MARC BARR, PAUL BETTANY, JAMES CAAN, JEREMY DAVIES, BEN GAZZARA, JOHN HURT, UDO KIER, CHLOE SEVIGNY, STELLAN SKARSGARD

Imaginea: Anthony Dod Mantle
Sunet: Per Streit
Montaj: Molly Malene Stensgaard
Scenariu: Lars Von Trier
Producător: Vibeke Windelov
Gen: Dramă
Durata: 2h58min
O producţie 2003
SINOPSIS:

Frumoasa fugitivă Grace (Nicole Kidman) ajunge într-un orăşel izolat numit Dogville, încercând să scape de urmărirea unor gangsteri. Fiind încurajată de către Tom (Paul Bettany), auto-intitulatul purtător de cuvânt, minuscula comunitate a orăşelului acceptă să o ascundă.

În schimb Grace acceptă să facă anumite munci în folosul locuitorilor. Totuşi, când gangsterii revin să o caute mai serios, oamenii din Dogville cer un schimb mai "personal" de servicii contra riscului de a o adăposti. Grace realizează în modul cel mai brutal că bunătatea din acest oraş este relativă...

Dar Grace are un secret, şi încă unul periculos. Dogville ar putea să regrete curând că s-a amestecat într-o treabă foarte complicată...LARS VON TRIER - BIOGRAFIE

Lars Von Trier s-a născut în 1956 şi a absolvit Danish Film School în 1983. Este considerat în mod curent ca fiind principalul motor în revigorarea filmului danez şi a avut un impact semnificativ asupra noii generaţii de regizori din întreaga lume, nu mai puţin şi datorită rolului său cheie în cadrul Dogmei 95.

Opera lui Von Trier cuprinde avant-garda sau reinterpretări ale unor subiecte clasice. Primele sale scurt-metraje au fost nişte invenţii stilistice care explorau teme şi simboluri recurente ulterior în lung-metraje. Von Trier şi-a dezvoltat un stil cinematografic în acelaşi timp foarte încărcat de simboluri şi foarte intens din punct de vedere emoţional.

S-a afirmat internaţional şi în propria ţară prin Trilogia Europa. Luminând traumele Europei viitoare, trilogia este caracterizată de un stil foarte personal şi experimental.

Trilogia consta în:

1984: Element of Crime
1987: Epidemia
1991: Europa (Zentropa)
În 1991 Von Trier şi producătorul Europei Peter Aalbaek Jensen şi-au înfiinţat propria casă de producţie: Zentropa Enterteinements care a crescut până la a fi prima forţă în producţia de film scandinavă.

Lars Von Trier a făcut câteva filme pentru televiziune: Medeea în 1988, Kingdom I (1994) şi Kingdom II (1997), ultimul în colaborare regizorală cu Morten Arnfred. O dată cu seria The Kingdom Von Trier şi-a creat stilul tehnic asupra căruia prevalează povestea şi actorii.

Acest concept l-a îndemnat spre crearea Dogmei. The Kingdom a fost filmat în majoritate cu camera la umăr, ignorând regulile uzuale ale iluminatului, continuităţii şi ale montajului. Au rezultat culori distorsionate şi imagini granulate. Serialul a devenit primul mare succes popular al lui Von Trier.

A doua trilogie The Golden Heart Trilogy i-a fost inspirată de o carte sentimentală pentru copii despre o fetiţă care e mereu gata de a se sacrifica pentru a-i ajuta pe ceilalţi.

Trilogia cuprinde:

1996: Breaking the Waves
1998: Idiotii
2000
: Dansând cu NoapteaÎn 1995 Lars Von Trier a aşternut pe hârtie Manifestul Dogmei 95 cu celebrul "Legământ de Castitate" privitor la cele zece reguli ale filmării. Manifestul a fost semnat de Lars Von Trier şi de Thomas Vinterberg.

Toate filmele lui Lars Von Trier au fost selecţionate oficial pentru competiţia de la Cannes şi a primit în acel festival şapte premii, inclusiv Marele Premiu al Juriului pentru Breaking the Waves şi Palme d'Or pentru Dancer în the Dark. Emily Watson a primit o nominalizare la Oscarul pentru cea mai buna actriţă pentru rolul din Breaking the waves.

În aceste luni Lars Von Trier lucrează la Trilogia numita USA- tărâmul tuturor posibilităţilor. Primul capitol a fost Dogville. Cea de a doua parte va fi Manderlay şi va fi filmată în Danemarca.

În 2006 Lars Von Trier va adăuga o nouă dimensiune carierei sale când va regiza Das Ring Des Nibelung al lui Richard Wagner la Bayreuth Festspiele în Germania. Pre-producţia operei a şi început... Toate articolele despre Dogville


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Distribuitor Independenţa Film


Alte articole

 Dogville sau despre construcţii complicate cu materiale de bază, Laurenţiu Brătan
 Dogville - extenuant ca o cursă în susul muntelui, Giulia Ghica Dobre
 Lars-von-Trier's-ville, Andrei Bangu
 Dogville, graţie şi violenţă, Dan Stanca
 Oraşul şi cîinii - Dogville, Andrei Gorzo
 Toate articolele despre Dogville


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer