noiembrie 2003
Dogville
UN FILM DE LARS VON TRIER

CU:
NICOLE KIDMAN
HARRIET ANDERSON, LAUREN BACALL, JEAN-MARC BARR, PAUL BETTANY, JAMES CAAN, JEREMY DAVIES, BEN GAZZARA, JOHN HURT, UDO KIER, CHLOE SEVIGNY, STELLAN SKARSGARD

Imaginea: Anthony Dod Mantle
Sunet: Per Streit
Montaj: Molly Malene Stensgaard
Scenariu: Lars Von Trier
Producător: Vibeke Windelov
Gen: Dramă
Durata: 2h58min
O producţie 2003




SINOPSIS:

Frumoasa fugitivă Grace (Nicole Kidman) ajunge într-un orăşel izolat numit Dogville, încercând să scape de urmărirea unor gangsteri. Fiind încurajată de către Tom (Paul Bettany), auto-intitulatul purtător de cuvânt, minuscula comunitate a orăşelului acceptă să o ascundă.

În schimb Grace acceptă să facă anumite munci în folosul locuitorilor. Totuşi, când gangsterii revin să o caute mai serios, oamenii din Dogville cer un schimb mai "personal" de servicii contra riscului de a o adăposti. Grace realizează în modul cel mai brutal că bunătatea din acest oraş este relativă...

Dar Grace are un secret, şi încă unul periculos. Dogville ar putea să regrete curând că s-a amestecat într-o treabă foarte complicată...



LARS VON TRIER - BIOGRAFIE

Lars Von Trier s-a născut în 1956 şi a absolvit Danish Film School în 1983. Este considerat în mod curent ca fiind principalul motor în revigorarea filmului danez şi a avut un impact semnificativ asupra noii generaţii de regizori din întreaga lume, nu mai puţin şi datorită rolului său cheie în cadrul Dogmei 95.

Opera lui Von Trier cuprinde avant-garda sau reinterpretări ale unor subiecte clasice. Primele sale scurt-metraje au fost nişte invenţii stilistice care explorau teme şi simboluri recurente ulterior în lung-metraje. Von Trier şi-a dezvoltat un stil cinematografic în acelaşi timp foarte încărcat de simboluri şi foarte intens din punct de vedere emoţional.

S-a afirmat internaţional şi în propria ţară prin Trilogia Europa. Luminând traumele Europei viitoare, trilogia este caracterizată de un stil foarte personal şi experimental.

Trilogia consta în:

1984: Element of Crime
1987: Epidemia
1991: Europa (Zentropa)




În 1991 Von Trier şi producătorul Europei Peter Aalbaek Jensen şi-au înfiinţat propria casă de producţie: Zentropa Enterteinements care a crescut până la a fi prima forţă în producţia de film scandinavă.

Lars Von Trier a făcut câteva filme pentru televiziune: Medeea în 1988, Kingdom I (1994) şi Kingdom II (1997), ultimul în colaborare regizorală cu Morten Arnfred. O dată cu seria The Kingdom Von Trier şi-a creat stilul tehnic asupra căruia prevalează povestea şi actorii.

Acest concept l-a îndemnat spre crearea Dogmei. The Kingdom a fost filmat în majoritate cu camera la umăr, ignorând regulile uzuale ale iluminatului, continuităţii şi ale montajului. Au rezultat culori distorsionate şi imagini granulate. Serialul a devenit primul mare succes popular al lui Von Trier.

A doua trilogie The Golden Heart Trilogy i-a fost inspirată de o carte sentimentală pentru copii despre o fetiţă care e mereu gata de a se sacrifica pentru a-i ajuta pe ceilalţi.

Trilogia cuprinde:

1996: Breaking the Waves
1998: Idiotii
2000
: Dansând cu Noaptea



În 1995 Lars Von Trier a aşternut pe hârtie Manifestul Dogmei 95 cu celebrul "Legământ de Castitate" privitor la cele zece reguli ale filmării. Manifestul a fost semnat de Lars Von Trier şi de Thomas Vinterberg.

Toate filmele lui Lars Von Trier au fost selecţionate oficial pentru competiţia de la Cannes şi a primit în acel festival şapte premii, inclusiv Marele Premiu al Juriului pentru Breaking the Waves şi Palme d'Or pentru Dancer în the Dark. Emily Watson a primit o nominalizare la Oscarul pentru cea mai buna actriţă pentru rolul din Breaking the waves.

În aceste luni Lars Von Trier lucrează la Trilogia numita USA- tărâmul tuturor posibilităţilor. Primul capitol a fost Dogville. Cea de a doua parte va fi Manderlay şi va fi filmată în Danemarca.

În 2006 Lars Von Trier va adăuga o nouă dimensiune carierei sale când va regiza Das Ring Des Nibelung al lui Richard Wagner la Bayreuth Festspiele în Germania. Pre-producţia operei a şi început...
Regia: Lars von Trier Cu: Nicole Kidman, Paul Bettany, Lauren Bacall, James Caan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus