ianuarie 2008
Genericul de început al filmului pare să anunţe un documentar despre pacienţii mai puţin norocoşi care, deşi aflaţi sub anestezie în timpul operaţiei, rămân, din motive necunoscute, conştienţi de tot ce li se întâmplă - şi totodată incapabili să-şi comunice în vreun fel starea de trezie şi oroarea de-a fi operaţi pe viu. Dar aceste explicaţii, însoţite de statistici alarmante (de a căror acurateţe e probabil mai bine să nu vorbim) despre numărul mare al celor care cad victime stării de anesthesia awareness sunt doar premisa pentru ceva şi mai aiuritor - de parcă ideea anunţată atât de insistent din start n-ar fi fost oricum suficient de ofertantă pentru a clădi un mic film pe scheletul ei.

În cazul de faţă, pacientul e un tânăr miliardar care, pe lângă tragedia de-a avea o inimă şubredă ce aşteaptă de multă vreme să fie înlocuită, mai are şi alte probleme grave: cu amintirile confuze despre un tată decedat demult, cu mama sa (foarte posesivă) şi cu logodnica lui, Sam/Jessica Alba (de care mama nu trebuie cu nici un chip să afle). Până aici nimic suspect, dar, odată ajuns pe masa de operaţie, începe nebunia: anestezia nu a funcţionat, cum era de aşteptat, iar Clayton (Hayden Christensen), cu pieptul tăiat şi inima palpitând la vedere, e la fel de treaz ca înainte. Dar în afară de gândurile panicate din mintea lui, nu mai are nici o altă cale de comunicare - iar doctorii nu i le pot auzi (spre deosebire de noi). Cum o spune chiar el mai târziu: "Am încurcat-o."

În acest punct, filmul s-a răzgândit: nu mai seamă deloc a documentar şi nici a dramă de familie cu iz de soap-opera. Din fragmentele de conversaţie ale medicilor care-l operează, Clayton îşi dă seama că un lucru terifiant e pus la cale de aceştia şi de iubita lui: urmează să fie omorât. O dată virat spre thriller, filmul transmite un suspans care nu mai poate fi luat în serios, după twist-urile presărate generos pe parcurs. Întreg filmul seamănă cu o improvizaţie absurdă şi hilară, şi, pe lângă câteva momente emoţionante care o au în centru pe mama lui Clayton, interpretată de Lena Olin, restul scenelor sunt afectate de o anestezie generală reuşită pe deplin.
Regia: Joby Harold Cu: Hayden Christensen, Jessica Alba, Terrence Howard, Lena Olin, Christopher McDonald

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus