noiembrie 2003
Jacques sau supunerea
Teatrul Maghiar de Stat Cluj prezintă miercuri, 3 decembrie orele 20,00 premiera spectacolului Jacques sau supunerea de Eugene Ionesco în regia lui Tompa Gábor. Marele dramaturg a fost prezent pe scena Teatrului Maghiar din Cluj în ultimul deceniu cu spectacolele de un succes răsunător precum Cântăreața cheală (regia: Tompa Gábor) sau Scaunele (regia: Vlad Mugur), participante și premiate la numeroase festivaluri internaționale și naționale. Continuând acest șir, noua premieră este un omagiu adus autorului în pragul Anului Ionesco, breasla teatrală comemorează în 2004 la nivel internațional zece ani de la moartea dramaturgului.


În Jacques sau supunerea Ionesco descrie - aproape poetic - un fenomen devenit universal în pragul noului mileniu, cel al lichidării culturii, al descompunerii valorilor, al dezintegrării gândirii umane. Cântăreața cheală a avut ca țintă golirea și descompunerea limbajului. Jacques... înseamnă pentru mine fenomenul evoluției negative, a "involuției", a transformării gândirii umane în trivial și animalic. Trăim o lume a motivațiilor instinctuale. În ziua de azi e chiar o necesitate să pui în scenă Ionesco sau Beckett. Acești dramaturgi au mers până la limită în căutarea esenței existenței. Astăzi, în era apocalipticului, a războaielor nucleare și a terorismului, într-o lume post-atomică, dacă vreți, ei caută miracolul și șansele unei vieți demne sau a unei morți demne." - declară regizorul Tompa Gábor.


Avanpremiera spectacolului va avea loc luni, 1 decembrie, PREMIERA miercuri, 3 decembrie; aceste reprezentații, precum și cele din data de vineri, 12 decembrie și luni, 15 decembrie se vor traduce simultan la cască în limba română.

Având în vedere caracterul studio al spectacolului, publicul este rugat să-și rezerve din timp biletele la spectacol. (numărul de telefon al casieriei: 0264-439204)

Cu ocazia acestei premiere va avea loc și o lansare de carte:

Florica IchimConversație în șase acte cu Tompa Gábor
Editura Fundația Camil Petrescu - Revista Teatrul Azi
colecția Galeria Teatrului Românesc

Prezintă:
Florica Ichim critic de teatru (Teatrul Azi), Marina Constantinescu critic de teatru (Teatrul Azi)
De: Eugen Ionescu Regia: Tompa Gabor Cu: Kezdi Imola, Boer Ferenc, Hathyzi Andras

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus