noiembrie 2003
Jacques sau supunerea
Teatrul Maghiar de Stat Cluj prezintă miercuri, 3 decembrie orele 20,00 premiera spectacolului Jacques sau supunerea de Eugene Ionesco în regia lui Tompa Gábor. Marele dramaturg a fost prezent pe scena Teatrului Maghiar din Cluj în ultimul deceniu cu spectacolele de un succes răsunător precum Cântăreaţa cheală (regia: Tompa Gábor) sau Scaunele (regia: Vlad Mugur), participante şi premiate la numeroase festivaluri internaţionale şi naţionale. Continuând acest şir, noua premieră este un omagiu adus autorului în pragul Anului Ionesco, breasla teatrală comemorează în 2004 la nivel internaţional zece ani de la moartea dramaturgului.În Jacques sau supunerea Ionesco descrie - aproape poetic - un fenomen devenit universal în pragul noului mileniu, cel al lichidării culturii, al descompunerii valorilor, al dezintegrării gândirii umane. Cântăreaţa cheală a avut ca ţintă golirea şi descompunerea limbajului. Jacques... înseamnă pentru mine fenomenul evoluţiei negative, a "involuţiei", a transformării gândirii umane în trivial şi animalic. Trăim o lume a motivaţiilor instinctuale. În ziua de azi e chiar o necesitate să pui în scenă Ionesco sau Beckett. Aceşti dramaturgi au mers până la limită în căutarea esenţei existenţei. Astăzi, în era apocalipticului, a războaielor nucleare şi a terorismului, într-o lume post-atomică, dacă vreţi, ei caută miracolul şi şansele unei vieţi demne sau a unei morţi demne." - declară regizorul Tompa Gábor.Avanpremiera spectacolului va avea loc luni, 1 decembrie, PREMIERA miercuri, 3 decembrie; aceste reprezentaţii, precum şi cele din data de vineri, 12 decembrie şi luni, 15 decembrie se vor traduce simultan la cască în limba română.

Având în vedere caracterul studio al spectacolului, publicul este rugat să-şi rezerve din timp biletele la spectacol. (numărul de telefon al casieriei: 0264-439204)


Cu ocazia acestei premiere va avea loc şi o lansare de carte:

Florica Ichim:
Conversaţie în şase acte cu Tompa Gábor

Editura Fundaţia Camil Petrescu - Revista Teatrul Azi
colecţia Galeria Teatrului Românesc


Prezintă:

Florica Ichim critic de teatru (Teatrul Azi), Marina Constantinescu critic de teatru (Teatrul Azi)
De: Eugen Ionescu Regia: Tompa Gabor Cu: Kezdi Imola, Boer Ferenc, Hathyzi Andras

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus