februarie 2008
Dance Generator - Răzvan Mazilu şi invitaţii săi
Proiectul de dans pentru sprijinirea liceelor de coregrafie iniţiat anul trecut de reputatul coregraf şi dansator român Răzvan Mazilu, deţinător al Premiului UNITER 2007, continuă pe data de 5 martie 2008, ora 20.00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, cu Spectacolul Extraordinar de Dans Contemporan, Răzvan Mazilu şi invitaţii săi. Invitaţii lui Răzvan Mazilu sunt artişti de mare valoare ai scenei româneşti şi internaţionale: cea mai cunoscută dansatoare scandinavă, Virpi Pahkinen; celebra cântăreaţă de jazz Aura Urziceanu; marea actriţă Valeria Seciu; nonconformista actriţă şi cântăreaţă Ada Milea; balerina Monica Petrică, solista Operei Naţionale Bucureşti; reputatul actor Dan Puric; dansatorul Florin Fieroiu; muzicianul de jazz Vlaicu Golcea şi, nu în ultimul rând, vedeta de televiziune Mihaela Rădulescu, în calitate de prezentator. "Mi-am dorit ca în acest spectacol să iasă foarte mult în evidenţă caracterul «contemporan» al proiectului, de la grafica afişului, până la repertoriul invitaţilor", a spus Răzvan Mazilu, care semnează concepţia şi regia spectacolului. De asemenea, el va interpreta câteva momente speciale de dans contemporan.

Fondurile strânse din vânzarea biletelor vor fi donate Liceului de Coregrafie din Bucureşti, precum şi secţiilor de coregrafie ale liceelor de artă din ţară, sub formă de materiale didactice, costume şi alte echipamente necesare studiului coregrafic.

Răzvan Mazilu: "Să ajungi dansator profesionist este foarte greu, e un drum lung, plin de sacrificii, care cere multă muncă şi determinare, iar aceşti copii au nevoie de toată susţinerea pe care o pot primi pentru a ajunge acolo unde îşi doresc. Mă simt responsabil faţă de ei şi mă bucur că atât invitaţii mei din România cât şi cei din străinătate sunt foarte entuziaşti şi contribuie cu generozitate la acest proiect, care îmi doresc să continue. Pe lângă Liceul de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti, există peste douăzeci de secţii de coregrafie la liceele de artă din ţară şi mi-aş dori să le sprijinim pe toate, treptat".

Dance Generator este un proiect de responsabilitate socială, prin care se încearcă accentuarea conştientizării, la nivelul opiniei publice, a importanţei culturii în general şi a dansului ca artă autonomă în special, pentru imaginea şi dezvoltarea substanţială a unei ţări.

Biletele au fost puse în vânzare la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, la preţurile de 150, 100 şi 40 RON.

Alături de Răzvan Mazilu, în efortul de a sprijini şcolile de coregrafie din România, sunt Opera Naţională Bucureşti, precum şi parteneri de prestigiu din comunitatea de afaceri: E.ON Energie România, OTP Bank România, Lenovo şi BestPrint.

(Răzvan Mazilu, foto de Egyed Ufó Zoltán)
Spectacolul din data de 5 martie 2008, desfăşurat sub marca Dance Generator, completează iniţiativele anterioare ale artistului de a sprijini şcolile de coregrafie din România şi este realizat împreună cu Fundaţia Perform. "Dorim să generăm idei noi, talente noi, dar şi asocieri mai puţin obişnuite între artişti de prim rang din arte diferite, şi astfel să ajutăm noile generaţii de dansatori să crească, să prindă aripi. Altfel spus, să generăm dans, mai precis dans contemporan", explică Răzvan Mazilu.

Într-un proiect anterior, materiale didactice şi pianine în valoare de peste 15.000 de euro au fost donate anul trecut Liceului de coregrafie Floria Capsali din Bucureşti.

"Prin aceste iniţiative nu avem cum să rezolvăm toate problemele secţiilor sau liceelor de coregrafie şi nici nu ne putem propune asta, dar ne propunem să atragem atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra problemelor artei dansului şi să încurajăm companiile să îşi îndrepte atenţia şi asupra dansului, ca domeniu atractiv pentru proiecte sociale. Această formă de artă, atât de specială şi fragilă, trebuie să îşi recâştige respectul şi admiraţia de altădată. În plus, sper ca aceşti copii să vadă că nu sunt singuri în această profesie şi că e important ceea ce fac", a adăugat Răzvan Mazilu. "Îi încurajez pe iubitorii de artă să vină la acest spectacol - se vor bucura de prezenţa unor vedete de primă mărime şi în acelaşi timp vor putea ajuta şcolile de coregrafie".

Proiectul beneficiază de promovare susţinută din partea următorilor parteneri media: cotidianul Evenimentul Zilei, ghidul de timp liber 24Fun, Radio Total, revista Tango, portalul cultural LiterNet şi publicaţia VIP.

(Virpi Pahkinen, foto de Hans Bjurling)
Despre Răzvan Mazilu

Răzvan Mazilu este artistul complet - dansator, coregraf, regizor, autor al dramatizării - care a impus spectacolele de teatru-dans în România. De asemenea, Răzvan Mazilu este protagonistul primului one-man-show al unui dansator român, Jocul de-a Shakespeare, în 1997, la scurtă vreme după câştigarea Premiului de Interpretare al Operei din Paris. De atunci, Răzvan Mazilu continuă să fie autor şi interpret în spectacole de referinţă, atât în România cât şi în alte ţări. În 2007, Senatul UNITER ii acordă Premiul Special pentru Coregrafie. Viziunea artistică originală, versatilitatea interpretativă şi extraordinara sa expresivitate l-au consacrat deja ca unul dintre cei mai valoroşi artişti europeni de azi.

Despre Fundaţia Perform

Fundaţia Perform este o organizaţie privată nonprofit, apolitică şi nonguvernamentală care promovează multi-culturalismul, interdisciplinaritatea şi excelenţa în artele spectacolului din România, în general - şi a artei dansului în special, urmărind un efect benefic, pe termen lung, asupra publicului şi tinerelor talente.

Concentrându-se pe o nişă a artelor spectacolului care se bazează pe non-verbalitate şi interdisciplinaritate - dans contemporan şi teatru-dans - Fundaţia îşi propune să contribuie la creşterea vizibilităţii şi calităţii artelor spectacolului, prin eforturi conjugate ale artiştilor români şi străini, contribuind implicit la o mai bună cunoaştere internaţională a artiştilor români. Organizaţia doreşte de asemenea să ofere sprijin moral şi material tinerilor români care studiază artele spectacolului, în special arta dansului şi să faciliteze accesul publicului român din toată ţara la valori artistice de vârf ale artei contemporane.

Regia: Răzvan Mazilu Cu: Răzvan Mazilu, Virpi Pahkinen, Florin Fieroiu, Monica Petrică, Aura Urziceanu, Ada Milea, Vlaicu Golcea, Valeria Seciu, Dan Puric, Mihaela Rădulescu

• parere de rau
    [membru], 28.02.2008, 21:00

Imi cer scuze, dar nu m-as fi asteptat de la Razvan Mazilu si de la invitaii sai sa stea alaturi de fosta SECRETARA a lui Dan Iosif...
    Persoana respectiva poate sa faca ce vrea cu viata ei, dar sa i se acorde girul unui asemenea grup de oameni, sa i se creeze o trambulina catre lumea valorilor morale...

Eu, evident, sunt, prin comparatie cu cea la care ma refer, domnul nimeni...si, poate, tocmai de aceea...
    Va multumesc,
    md

• RE: parere de rau
    [membru], 29.02.2008, 01:05

Buna ziua,

Nu am inteles comentariul dumneavoastra.

Nu inteleg care e problema. Vi se pare ca faptul ca Mihaela Radulescu a fost secretara o descalifica? (Vi se pare ca exista munci imorale si secretariatul e printre ele?) Aveti ceva cu Dan Iosif si credeti ca oricine ii statea in preajma era maculat? De ce credeti ca Mihaela Radulescu ar avea nevoie de o trambulina spre lumea valorilor morale? Ce a facut ca sa fi cazut de acolo?

Din punctul meu de vedere Razvan a invitat oameni foarte buni in aria lor de activitate. Pe Mihaela Radulescu nu am vazut-o niciodata bilbiindu-se pe scena. De aceea a fost invitata sa prezinte spectacolul.

Prejudecatile ne fac de multe ori sa renuntam la dreptul de a ne bucura. Ceea ce mi se pare teribil de trist.

Razvan Penescu

• RE: parere de rau
    [membru], 29.02.2008, 23:13

Oare când va înceta lumea să amestece arta cu politica şi cu toate aceste mizerii zilnice? Acum ce ar trebui, cei care nu îl plac pe Iliescu să nu mai vină la spectacolele lui Răzvan Mazilu fiidca el i-a dat medalia pentru ordinul cultural?
    Mihaela Rădulescu este o prezenţă agreabilă în astfel de circumstanţe, e o femeie frumoasă, stilată, ştie să vorbească şi să prezinte şi să facă o atmosferă. În plus, este nu numai un eveniment cultural, are şi o tentă mondenă şi cred că Mihaela Rădulescu va fi la Dans Generator omul potrivit la locul potrivit.
    Era mai bine oare să prezinte vreo tinerică fără talent doar pentru că n-a fost secretara nimănui? Nu mai fiţi, oameni buni, aşa suspicioşi şi bucuraţi-vă de viaţă şi de artă...tocmai asta e provocarea spectacolului...