decembrie 2003
Confessions of a Dangerous Mind
CU:

SAM ROCKWELL
DREW BARRYMORE
JULIA ROBERTS
RUTGER HAUER
GEORGE CLOONEY

Filmul a câştigat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin (2003) pentru Cel mai bun actor - Sam Rockwell

Regie: George Clooney - Nominalizare Ursul de Aur (2003)
Scenariu: Charlie Kaufman
Distribuţie: Brad Pitt, Matt Damon, Krista Allen, Jennifer Hall
Imagine: Newton Thomas Sigel
Montaj: Stephen Mirrione
Muzica: Peter Thomas, Alex Wurman
Costume: Renee April
Gen: Comedie romantică
Producţie: SUA 200
Durata: 113 min



Sinopsis:

"Numele meu este Charles Hirsch Barris. Am scris cântece pop, am fost producător de televiziune. Sunt vinovat de poluarea undelor radio cu zeci de momente idioate de divertisment. În plus, am omorât treizeci şi trei de oameni".

Televiziunea l-a făcut celebru, dar viaţa sa era cu adevărat palpitantă doar în afara ecranului. Confessions of a Dangerous Mind este povestea vieţii duble pe care o duce un legendar om de televiziune - realizator de emisiuni în timpul zilei, ucigaş CIA noaptea.

Tânăr, energic, obsedat de ideea unei cariere în industria de televiziune, aflată în plină dezvoltare, Chuck Barris îşi dă seama că este urmărit de un personaj ciudat, care îl atrage rapid într-o lume periculoasă, plină de secrete: cea a spionilor CIA. În timp ce Barris devine din ce în ce mai cunoscut, fiind un producător TV plin de dinamism - este creatorul unor show-uri TV de succes, cum ar fi "The Newlywed Game", şi chiar prezentator la "The Gong Show" - nu ezită să ducă la bun sfârşit cu regularitate crime pentru care este plătit de către guvernul SUA. Pe măsură ce audienţa creşte, Barris stabileşte o legătură între show şi viaţa sa personală: cuplurile câştigătoare la "The Dating Game" se trezesc trimise în "minunatul Helsinki" sau "romanticul Berlin de Vest" pentru a se bucura de întâlnirea perfectă - nu e chiar Parisul, dar însoţitorul Barris are o acoperire perfectă pentru misiunile sale.

Pe măsură ce Barris se scufundă în mirajul acestor două lumi - spionajul şi industria de televiziune - viaţa sa începe să-i scape de sub control. Este prins între femeia care îl iubeşte şi misterioasa creatură care-i bântuie visele. Este criticat de o mare parte a publicului, care îl acuză de contaminarea undelor...pe lângă toate acestea, mai află şi că este ţinta unui spion trădător.

Barris trebuie să obţină din nou controlul asupra vieţii sale. Sau, mai bine zis, asupra celor două vieţi...

DESPRE PRODUCŢIE:

În Confessions of a Dangerous Mind, Sam Rockwell are o performanţă de excepţie în rolul legendarului Chuck Barris.

Filmul marchează debutul regizoral al lui George Clooney, iar scenariul îi aparţine lui Charlie Kaufman (Adaptation). În distribuţie mai apar Drew Barrymore (ea este Penny, prietena lui Barris), Julia Roberts, care interpretează rolul Patriciei, o spioană de calibru internaţional, Rutger Hauer (agentul secret Keeler), iar George Clooney este agentul CIA Jim Byrd.

Andrew Lazar este producătorul filmului. Steven Soderbergh este producător executiv, alături de Rand Ravich.

Una dintre cele mai vânate scenarii de la Hollywood, Confessions of a Dangerous Mind a atras atenţia mai multor vedete de serie A. Cu toate acestea, George Clooney a rămas neclintit în hotărârea sa de a se implica în acest proiect. "Niciodată nu mi-am dorit cu adevărat sa regizez, dar mi-a plăcut foarte mult ideea şi mi-am dat seama că aş putea spune foarte bine această poveste", afirmă Clooney. Bucurându-se de sprijinul lui Steven Soderbergh, partenerul său de la Section 8 Productions, Clooney s-a hotărât "să-şi încerce norocul". În plus, şi-a dat seama că cea mai importantă motivaţie care îl împingea să facă acest film era pasiunea sa pentru materialul care i-a fost pus la dispoziţie. "Cred că Charlie Kaufman este unul dintre cei mai buni scriitori. Scenariul este o adevărată bijuterie, este o poveste pe care trebuie să o spui într-o dimensiune oarecum absurdă, chiar este un izvor de amuzament. Oamenilor nu le vine să creadă atunci când o citesc".



Clooney continuă: "I-am cerut lui Chuck detalii despre poveste, iar el s-a uitat în ochii mei şi n-a scos o vorbă. Chiar cred că este povestea lui Chuck. Mi se pare că pentru el a fost foarte important să o poată spune, iar noi ne-am simţit grozav pentru că scenariul este cu adevărat incredibil. Cred că este şocant, chiar fascinant, ca o persoană cu o asemenea poziţie socială, un tip plin de bani, să poată spune aşa ceva despre sine însuşi. Adevărul nu-l deţine decât Chuck."

Acum mulţi ani, chiar după ce a terminat de citit cartea, producătorul Andrew Lazar a cumpărat drepturile de autor. "Vechiul meu colaborator şi actualul meu partener în industria televiziunii, Rand Ravich, a cumpărat cartea dintr-un anticariat. Mi-a arătat-o şi mie, şi am fost intrigat de concept, de unicitatea materialului şi de faptul că are drept motive centrale două teme care i-au fascinat dintotdeauna pe americani: televiziunea şi CIA."

Lazar i-a cerut lui Kaufman să adapteze scenariul, bazându-se pe cele două scenarii pe care acesta le mai scrisese, Human Nature şi Being John Malkovich, cel din urmă aducându-i autorului său o nominalizare la Oscar. Lazar spune: "Charlie mi-a trimis prima variantă de la Confessions of a Dangerous Mind împreună cu un bileţel, în care scria: "Sper că e bună". Bună? Mi s-a părut genială!".

De-a lungul anilor, proiectul a trebuit să depăşească mai multe obstacole, şi numeroşi regizori şi actori şi-au legat numele de acest film, dar în cele din urma cei de la Miramax au preluat controlul şi i-au încredinţat lui Clooney regia.



DESPRE DISTRIBUŢIE:

Pentru rolul principal, Clooney şi-a dat seama că va avea nevoie de un talent remarcabil, şi s-a gândit la Sam Rockwell. "Împreună cu Steven Soderbergh, am lucrat la un proiect de dimensiuni reduse, intitulat Welcome to Collinwood, şi am interpretat şi eu un rolişor pentru a ajuta la strângerea de fonduri. Sam avea rolul principal, şi în timp ce lucram cu el mă tot gândeam ca ar fi cel mai în măsura sa joace rolul lui Chuck. N-am vrut ca acest personaj să fie interpretat de cineva cu adevărat celebru. După părerea mea, nu poţi să-i ceri unui actor faimos să joace rolul unei alte celebrităţi. Pur şi simplu nu merge. Sam era cel mai indicat pentru acest rol, deoarece încă mai aştepta o şansă ca să se afirme."

"Filmul este atât de reuşit pentru că Sam Rockwell s-a dovedit încă de la început a fi un actor foarte bun, şi acesta este adevărul gol-goluţ. Este un personaj care face o grămadă de chestii demne de dispreţ, dar cu toate acestea nu poţi să nu-l simpatizezi. Ne-a fost greu să găsim un actor care să reuşească acest lucru, dar am dat peste Sammy. În timpul pre-producţiei, a petrecut foarte mult timp alături de Chuck, şi mai apoi acesta l-a vizitat pe tot parcursul filmărilor. Este un şoc să vezi cât de mult se aseamănă". Cu toate acestea, producătorii n-au vrut să exploateze prea mult aceste asemănări. "Cea mai mare provocare cu care ne-am confruntat a fost faptul că nu vroiam ca aceasta să fie o auto-biografie. Sam trebuia să dea viaţă unei figuri binecunoscute, dar atenţia trebuia să rămână asupra poveştii. Dacă era sa ratăm ceva, atunci acest lucru trebuia să fie auto-biografia, şi nu scenariul propriu-zis. Şi am fost cu adevărat norocoşi, deoarece Sam a fost în stare să înveţe toate ticurile, bătutul din palme, scărpinatul în cap, privitul în jos şi sâsâitul care îl caracterizează pe Chuck, dar în acelaşi timp nu a făcut paradă de ele, astfel încât jocul lui nu a fost legat de imitaţie, ci de simpla derulare a firului narativ."



Rockwell afirma că: "Până acum n-am mai juca niciodată un personaj inspirat dintr-o poveste reală, aşa că am avut anumite responsabilităţi. Dar nu e ca şi când l-aş juca pe Elvis sau pe Roosevelt. Situaţia e puţin mai obscură, deoarece mulţi oameni nu prea ştiu cine a fost Cuck. Unii şi-l amintesc mai bine decât alţii. A fost important să rămân fidel adevărului, şi viziunii pe care oamenii o au despre Chuck, dar în acelaşi timp n-am vrut să-l imităm". Clooney adaugă: "Sam l-a jucat grozav pe Chuck. Am rămas uimiţi". Lazar este de acord, spunând că "se subînţelege că Sam Rockwell, care apare practic în fiecare scenă a filmului, este extrem de talentat şi un adevărat profesionist. Cred că publicul va fi impresionat de versatilitatea sa, de capacitatea de a rămâne acelaşi pe tot parcursul filmărilor, chiar dacă a fost un proiect în care superstarurile abundă". Rockwell a rămas şocat atunci când l-a întâlnit pentru prima oară pe Chuck Barris în carne şi oase. "A fost o experienţă supranaturală, deoarece a venit direct spre mine şi m-a îmbrăţişat. Am fost surprins de faptul că este un tip cu adevărat afectuos, încântător şi oarecum excentric. Nu prea pune accent pe exterior, dar iţi poţi da seama că este un om de calitate".

Rockwell continuă: "În ceea ce priveşte cariera sa în televiziune, este cu adevărat un inovator şi un revoluţionar. A fost prima persoană care a conceptualizat felul în care trebuie folosite reacţiile spontane ale oamenilor într-un spectacol în direct. Înainte de "The Dating Game", "The Newlywed Game" şi "The Gong Show", nu existau spectacole în care replicile să nu fie regizate, în care oamenii să poată spune ceva amuzant sau obscen, să poată fi cenzuraţi. Era paradisul lui Jerry Springer, Howard Stern şi a altora ca ei".

Ca urmare a colaborării cu Chuck, Clooney remarcă: "Tot timpul, Chuck a fost un deschizător de drumuri. A fost cel la care am făcut apel ori de câte ori lucrurile nu mergeau aşa cum ar fi trebuit. Ori de câte ori simţeam nevoia să întreb "Ce s-a întâmplat de fapt aici?", îl puteam întreba pe Chuck, iar el îmi dădea cel mai bun răspuns. A fost foarte motivat şi hotărât. Venea pe platou şi urmărea lucrul, asigurându-se că detaliile erau cele corecte. Lazar spune: "Acest proiect n-ar fi fost niciodată dus la bun sfârşit dacă n-ar fi participat şi Chuck. A fost alături de noi şi ne-a ajutat să depăşim toate obstacolele, capcanele, suişurile şi coborâşurile. Îi place foarte mult să comunice prin fax, şi am o grămadă de instrucţiuni de la el, prin care ne oferă detalii despre fiecare etapă a proiectului nostru".

Barris explică cum s-a ajuns la adaptarea poveştii sale pentru marele ecran: "Am scris cartea în 1980, şi a fost publicată după doi ani. Cât despre evoluţia până în faza de film, este o poveste destul de complicată. Nu-mi pot aminti toate detaliile. Tot ce ştiu este că Andrew Lazar a aflat de ea la un moment dat, că a apărut şi George Clooney, şi că odată reuniţi cei doi, proiectul a prins viaţă".

"Niciodată nu mi-am făcut prea multe griji legate de adaptare, deoarece am ştiut că vor rămâne fideli cărţii, şi acesta era lucrul cel mai important. Desigur, există unele schimbări, dar cred că povestea a rămas aceeaşi în datele ei fundamentale. "Barris a fost încântat de actorul ales să joace rolul său. "Nu prea-l cunoşteam pe Sam înainte de acest film, dar George mi-a spus că era tipul perfect, şi când l-am cunoscut mi-am dat seama că era un dar ceresc. Vreau să spun că era perfect pentru rol".



Cât despre restul distribuţiei, care o include pe Julia Roberts într-un rol surprinzător, acesta a fost un aspect căruia a trebuit să i se acorde multă atenţie, indiferent de amploarea rolurilor aflate în discuţie. Clooney îşi aminteşte: "Chiar după terminarea filmărilor la Ocean's Eleven, am sunat-o pe Julia şi i-am trimis scenariul. L-a citit, şi după două zile m-a sunat şi mi-a spus că şi-ar dori foarte mult să joace acest rol. Odată obţinută participarea Juliei, ne-a fost mai uşor să-l convingem pe Sam să ni se alăture, deoarece dacă în rolurile secundare aveam actori de o asemenea importanţă, restul distribuţiei a fost floare la ureche". Cât despre şansa de a lucra cu Julia în calitate de regizor, Clooney adaugă: "Julia a fost fantastică. Nu a lucrat decât timp de şase zile şi a avut o grămadă de chestii pe cap, dar a făcut o treabă minunată. Şi, credeţi-mă, niciodată n-aţi mai văzut-o pe Julia într-un asemenea rol. Îi făceam nişte chestii de-a dreptul diabolice în film, deci a fost o dovadă de curaj din partea ei să participe la acest proiect". Un alt membru marcant al distribuţiei este Drew Barrymore, care joacă rolul prietenei lui Barris, Penny Pacino. Încă de la început Barrymore a hotărât că vrea să facă parte din acest proiect, iar regizorul Clooney a fost cum nu se poate mai încântat de idee. "Drew este cea mai bună pentru a o interpreta pe Penny Pacino, deoarece pentru acest rol este nevoie de o anumită doză de vulnerabilitate şi de credibilitate, iar Drew are cu siguranţă toate aceste calităţi. Pur şi simplu ţi se luminează faţa atunci când o vezi intrând în cameră. Mi-a plăcut mult ca actor, dar acum când sunt regizor pot spune că m-am îndrăgostit de ea - încearcă fără a ezita orice îi atrage atenţia."

"Am făcut tot posibilul pentru a atrage atenţia şi a obţine acest rol", spune Barrymore. "Scenariul lui Charlie Kaufman le-a pus mereu în urmă pe toate celelalte pe care le-am citit, s-a detaşat cumva de ele. Şi când George a anunţat că el va fi regizor, a fost clar că va fi un film cu adevărat grozav".

Regia: George Clooney Cu: Sam Rockwell, Julia Roberts, Drew Barrymore

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus