Confessions of a Dangerous Mind / Confesiunile unei minţi periculoase a fost, în 2002, debutul ca regizor al lui George Clooney - care avea să recidiveze cu Good Night and Good Luck şi, hm, Leatherheads... Deşi al doilea titlu (filmat într-un alb-negru foarte stilizat şi jucat magnific de David Strathairn) a fost mai apreciat, Confessions... este mai inventiv, imaginea (lui Newton Thomas Sigel, care filmase şi The Usual Suspects) la fel de reuşită, iar povestea în sine (bazată pe autobiografia lui Chuck Barris şi scenariul lui Charlie "Being John Malkovich" Kaufman) unul din acele cazuri clare în care "viaţa bate filmul".

Povestea, aşadar: Chuck (Sam Rockwell, formidabil) e un producător de televiziune care, în plin avînt al carierei, primeşte propunerea de a lucra pentru CIA; acceptă (!), iar viaţa lui se împarte - de aci înainte - în două: ziua producător, noaptea "curăţător"...

N-am citit cartea lui Barris (mulţi au îndoieli în privinţa adevărului ei), dar ceea ce a ajuns pe ecran îl sparge în două: de o parte, o poveste spectaculoasă despre schizoidia unui om care nu se mulţumeşte cu showurile de televiziune şi caută "acţiune! suspans! senzaţional!" în afara lor; de alta, morala alegerii sale, pe care spectatorul o dezvoltă privind la ecran. Clooney şi Kaufman au vrut, probabil, să sugereze că de la TV la CIA nu e decît un pas, TV-ul fiind ceea ce nu se vede din CIA, iar CIA ceea ce nu se arată la TV, dar Confessions... poate fi văzut şi (numai) ca un divertisment inteligent în care apar Julia Roberts (scenele cu ea sînt savuroase!), Matt Damon şi Brad Pitt - un fel de convocare a echipei Ocean între Ocean's Eleven şi Ocean's Twelve.

Gwyneth Paltrow nu apare în filmul lui Clooney, dar joacă alături de Anthony Hopkins în Proof, drama lui John Madden bazată pe piesa lui David Auburn, care a scris şi scenariul. Paltrow primise deja un Oscar pentru Shakespeare in Love, dar abia rolul de aici - cel al fiicei unui geniu al matematicii care se teme să nu înnebunească precum tatăl ei - o validează drept Mare Actriţă: este o performanţă pur şi simplu uluitoare.

Regia: George Clooney Cu: Sam Rockwell, Julia Roberts, Drew Barrymore

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus