aprilie 2008
Cinemateca Elvira Popescu
Marţi 22 aprilie 2008, orele 19.00, Sala Elvira Popescu, Institutul Francez din Bucureşti

L'ami de mon amie de Eric Rohmer
prezentat de Cristina Corciovescu

Cinemateca Elvira Popescu încearcă să arate modul în care anumite filme din repertoriul cinematografic francez au devenit filme de referinţă şi de ce şi-au lăsat acestea amprenta asupra istoriei cinematografiei. Fiecare proiecţie va fi precedată de o prezentare scurtă, dar cât se poate de aprofundată, făcută de un profesionist român din domeniul cinematografiei, cuprinzând istoricul şi caracteristicile operei, analiza câtorva scene semnificative... Cea care va anima această ediţie a "cinematecii Elvira Popescu" este criticul de cinema Cristina Corciovescu, care a ales filmul L'ami de mon amie de Eric Rohmer. Membră a Uniunii Cineaştilor din România şi a Federaţiei Internaţionale a presei cinematografice, Cristina Corciovescu colaborează cu revistele Bucarest Hebdo, Time Out şi prezintă o emisiune de cinema la Radio România Cultural.

L'ami de mon amie
Un film de Eric Rohmer-1987-Franţa-1h42
Cu: Emmanuelle Chaulet, Francois-Eric Gendron

Blanche s-a stabilit de curând la Cergy-Pontoise unde lucrează ca ataşat administrativ la primărie. În timpul unei pauze de prânz, o întâlneşte pe Léa, o persoană veselă şi simpatică. Deşi nu prea se omoră cu sportul, ea acceptă să o însoţească pe Blanche la piscină. Acolo îl întâlnesc pe Alexandre, amic cu Léa, care era însoţit de iubita lui din acel moment. Blanche e sedusă de farmecul tânărului inginer. Vine vacanţa. Léa pleacă, Blanche rămâne în oraş. Din întâmplare, îl întâlneşte pe stradă pe Alexandre de care încearcă, cu stângăcie, să se apropie, aşa cum face, de mai multe ori şi cu iubitul lui Léa, Fabien.

Sala Elvira Popescu, Institutul Francez din Bucureşti, Bd. Dacia, nr. 77
Telefon: 021 316 02 24, 316 38 36 / 37 / 38
Biletele vor fi puse în vânzare cu 30 de minute înainte de începerea proiecţiei.
Preţul unui bilet: 5 RON

Eveniment organizat de Institutul Francez din Bucureşti.
Parteneri media: RFI, port.ro, lepetitjournal.com, LiterNet şi Cinemagia.



Cinémathèque Elvire Popesco
Mardi, 22 avril 2008, à 19:00 heure, Salle Elvire Popesco, Institut Français de Bucarest

La cinémathèque Elvire Popesco a pour but d'éclairer comment et en quoi certains films du répertoire cinématographique français sont devenus des films de référence et ont marqués de leur empreinte l'histoire du cinéma. Ainsi, chaque projection sera précédée d'une présentation brève mais la plus approfondie possible par un professionnel roumain du cinéma: historique et caractéristiques de l'oeuvre, analyse de quelques plans significatifs... C'est au tour de la critique de cinéma Cristina Corciovescu d'animer cette séance de cinémathèque en présentant le film de son choix: L'ami de mon amie de Eric Rohmer. Membre de l'Union des cinéastes de Roumanie et de la Fédération Internationale de la presse cinématographique, Cristina Corciovescu collabore aux revues Bucarest Hebdo, Time Out et à une émission de cinéma sur Radio Romania Cultural.

L'ami de mon amie
Un film de Eric Rohmer - 1987 - France - 1h42
Avec: Emmanuelle Chaulet, François-Eric Gendron

Blanche vient de s'installer à Cergy-Pontoise ou elle a été nommée attachée d'administration de la mairie. Lors d'une pause déjeuner, elle rencontre Léa, enjouée et d'emblée sympathique. Bien que peu sportive, celle-ci se laisse convaincre d'accompagner Blanche à la piscine. Elles y rencontrent Alexandre, une connaissance de Léa, accompagné d'Adrienne, sa petite amie du moment. Blanche tombe sous le charme de ce jeune ingénieur EDF. Arrivent les vacances. Léa part, Blanche reste. Dans les rues de Cergy, Blanche rencontre par hasard Alexandre, qu'elle tente malhabilement d'approcher, mais aussi, plusieurs fois le bien-aimé de Léa, Fabien.

Salle Elvire Popesco, Institut Français de Bucarest, 77, Bd. Dacia
Téléphone: 021 316 02 24, 316 38 36 / 37 / 38
Les billets seront mis en vente une demi-heure avant la projection.
Prix des billets: 5 RON

Événement organisé par l'Institut Français de Bucarest.
Partenaires media: RFI, port.ro, lepetitjournal.com, LiterNet et Cinemagia.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus