Revista HBO / aprilie 2008
Într-un interviu de acum câţiva ani, Sergiu Nicolaescu povestea despre cum i s-ar fi propus odată să-l interpreteze pe agentul 007. Acum, că tot mi-am amintit chestia asta, ce-ar fi să sap şi mai adânc în memorie, în căutarea acelor actriţe locale care şi-ar fi putut găsi loc în aventurile şi la braţul lui James Bond?

Ştiu, e un exerciţiu de imaginaţie complet futil, dar nu mă pot abţine de la el. Mai ales că, nu demult, în decorul îmbibat de fum de la restaurantul 80, m-am ambiţionat, alături de echipa Revistei HBO, să scot de la naftalină cele mai sexy actriţe românce de odinioară. De ce, nu mă întrebaţi. Poate pentru că suntem oameni de film şi ne-am săturat să tot vorbim de Angeline şi Charlize. Sau poate pentru că aproape orice şuetă asezonată cu cocteiluri ne teleportează pe nesimţite înapoi în timp şi ne predispune la efuziuni de nostalgie. Oricum, multe nume căzute în uitare, dar pe vecie scrijelite în creierul nostru, au fost aruncate la masa aia. Atunci când am stors şi ultimul strop din memoriile noastre reunite, am recurs la teancul de almanahuri Cinema de pe vremuri, care încă tronează pe rafturile din restaurant. Şi peste câte dame bine am mai dat...

Este, la urma urmei, vreo diferenţă între ele şi toate acele actriţe străine pentru care rolurile din filmele cu James Bond au fost cel mai sigur paşaport pentru anonimat? Sigur, o să spuneţi, şi-au făcut-o cu mâna lor, doar ştiau de Blestemul Bond. Şi-au asumat nume cu încărcătură sexuală, au apărut mai mult dezbrăcate decât îmbrăcate, au lins cât mai artistic măslina din cocteil şi n-au zis nici câr atunci când agentul le-a tras un şut în fund, scoţându-le din cadru după ce şi-a făcut treaba cu ele. Ba mai mult, au îndurat şi ocara feministelor din epocă. Sigur că, între timp, situaţia s-a schimbat, anii '90 au adus de la sine o dimensiune în plus femeilor Bond, iar viitorul lor nu mai pare atât de periclitat. Michelle Yeoh face în continuare filme bine-mersi, Halle Berry şi Eva Green idem, Famke Janssen (deţinătoarea celui mai tare nume din toată mitologia Bond, Xenia Onnatop) a fost senzaţia sezonului II din Nip/Tuck, iar Teri Hatcher, oricât de disperată ar fi, joacă într-unul dintre cele mai vizionate seriale ale momentului.

Dar nu ele ne interesează acum, când să fii femeie Bond nu mai presupune aproape nici un risc (OK, mai ştie cineva ceva despre Izabella Scorupco?), ci ghinionistele de odinioară. Mai exact, ghinionistele noastre, care n-au avut nici măcar şansa unei Ursula Andress sau Maud Adams, chit că s-a ales praful şi de ele după prestaţiile din Dr. No, respectiv Octopussy. Chiar aşa: nu i-ar fi stat bine unei Cezara Dafinescu, posesoarea celor mai spectaculoase picioare din show-biz-ul românesc, sub numele de Honey Ryder, ieşind din mare într-un bikini alb şi trăgând cu urechea la scoică, în locul Ursulei? Sau Ioanei Bulcă, într-un top alb şi cu un pistol negru, în chip de Mary Goodnight, în Man with the Golden Gun, în locul suedezei Britt Ekland? Sau Violetei Andrei, care seamănă frapant cu Jill St. John din Diamonds are Forever, în chip de Tiffany Case? Sau lui Aimee Iacobescu spunând "Îmi place să capăt cea mai mare bucată de tort" în The Spy Who Loved Me, în locul lui Barbara Bach? Sau Margăi Barbu adoptând numele de Octopussy în filmul omonim şi replicându-i cu arţag lui Bond "Nu trebuie să-ţi dau ţie socoteală pentru ceea ce sunt" , în locul lui Maud Adams? Şi jocul la paralele poate continua la nesfârşit.

O întrebare mă roade, acum, la final: oare ce rol i s-ar fi potrivit Irinei Petrescu? Poate cel al lui Tracey Draco (singura care l-a adus pe afemeiatul de Bond în faţa altarului), jucat de Diana Rigg în On Her Majesty's Secret Service?

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus