Revista HBO / aprilie 2008
007 ar fi 000 fără maşini, gadgetărie, femei şi negativi. Negativii n-ar fi nimic fără un plan malefic de dominaţie mondială... De-a lungul timpului, franciza James Bond ne-a dat mulţi răi memorabili. Iată doar 10 dintre ei...

1. Dr. Julius No (Joseph Wiseman în Dr. No)
Lui Wiseman i-a revenit infama onoare de a fi primul "villain" al francizei. Dr. No e jumătate chinez, jumătate german şi are mâini de metal. Evident, şi intenţii groaznice. Este deţinătorul unei insule jamaicane pe nume Crab Key, de unde vrea să preia lansările SUA de rachete.

2. Rosa Klebb (Lotte Lenya în From Russia with Love)
Fostul agent SMERSH devine nr. 3 în ierarhia SPECTRE şi e trimisă să-l omoare pe James Bond, ca să răzbune moartea lui Dr. No. Se foloseşte de decodorul Lektor şi de o rusoaică apetisantă ca momeală pentru a-l atrage pe 007. Mai poartă şi nişte pantofi ridicoli, cu vârf ascuţit, conţinând o otravă ce te ucide în 30 de secunde.

3. Auric Goldfinger (Gert Frobe în Goldfinger)
Goldfinger e un milionar care urăşte să piardă şi are o obsesie pentru aur - de aceea complotează să detoneze o bombă atomică în Fort Knox, acolo unde sunt ţinute miliarde de dolari. Mâna lui dreaptă, Oddjob, are o pălărie cu o lamă pe care o foloseşte ca armă.

4. Ernst Stavro Blofeld (Donald Pleasence în You Only Live Twice)
Probabil cel mai rău inamic al lui Bond - atât de rău, încât apare de la From Russia with Love şi până la Thunderball, dar nu-i vezi faţa decât în You Only Live Twice. Acest nebun e liderul şi fondatorul organizaţiei teroriste SPECTRE şi ţine mereu o pisică în braţe. După cum vor afla cei mai mulţi agenţi ai săi, nu tolerează eşecul şi ucide imediat pe oricine cochetează cu el. În You Only Live Twice, vrea să declanşeze un război între Russia şi SUA, răpind şi deturnând navete în spaţiu. Blofeld e gata să scape de Bond în On Her Majesty's Secret Service şi Diamonds Are Forever, până când 007 îl ucide, finalmente, la începutul lui For Your Eyes Only.

5. Dr. Kananga (Yaphet Kotto în Live and Let Die)
Un criminal caraibian ce plănuieşte să invadeze piaţa americană de heroină. După ce omoară 2 agenţi britanici şi un reprezentant al Naţiunilor Unite, Bond şi CIA încep să investigheze. Se foloseşte de voodoo ca acoperire pentru afacerea lui şi are ca bodyguarzi o trupă de cocoşaţi periculoşi.

6. Francisco Scaramanga (Christopher Lee în The Man with the Golden Gun)
Cel mai iscusit şi mai bine plătit ucigaş cu contract. Foloseşte un pistol din aur de 23 k ce se dezasamblează într-un stilou mai uşor şi o manşetă. Plănuieşte să monopolizeze puterea solară şi îl provoacă pe Bond la un duel pe insula sa. Puteţi ghici cine câştigă.

7. Hugo Drax (Michael Lonsdale în Moonraker)
Produce 50 de boluri cu un gaz ce paralizează nervii, capabil să ucidă milioane de oameni, dar care nu are efect asupra animalelor. Doreşte să lanseze aceste mici bombe din nava sa spaţială, doar ca să se întoarcă mai târziu pe Pământ şi să creeze o nouă rasă.

8. Kamal Khan (Louis Jourdan în Octopussy)
Acest traficant din India sfârşeşte prin a-şi înşela partenera, pe Octopussy, ca să poată vinde bijuterii ruseşti furate şi să detoneze o bombă nucleară la sediul Forţei Aeriene Americane din Germania de Vest.

9. Max Zorin (Christopher Walken în A View to a Kill)
Un milionar ex KGB-ist, cu 2 hobby-uri: călăritul şi controlul mondial. Vrea să deţină industria de microcipuri şi să distrugă Silicon Valley cu un cutremur devastator. Nu are niciun scrupul: îşi ucide proprii angajaţi fie înecându-i, fie împuşcându-i.

10. Elliot Carver (Jonathan Pryce în Tomorrow Never Dies)
Un baron media internaţional, proprietarul lui Carver Media Group Network. Intenţionează să creeze un război între Marea Britanie şi China, doar ca să obţină drepturi de transmisie în China. Se foloseşte de un submarin oţelit ca să scufunde o fregată britanică şi să fure un proiectil.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus