Re:publik / aprilie 2008
Severance
Cine n-a fost vreodată la vreun team building s-ar putea să nu prindă şpilul. Eu am fost odată la unul, la Moeciu, unde era să joc în Severance fără să vreau. Omul care l-a făcut a debutat cu Creep (2004, văzut la noi la festivalul de film britanic în 2005), un film horror sumbru care se petrece într-o singură noapte, în subteranele metroului londonez. Acum ne poartă undeva la graniţa Ungariei cu România, acolo unde o firmă de armament îşi duce la o "şedinţă în miezul naturii", angajaţii oligofreni şi inconştienţi. Pe care cineva se apucă metodic să-i măcelărească.

E o combinaţie de horror şi comedie neagră, legat de serialul BBC The Office. Un fel de The Office meets Jason sau Michael Myers, sau Leatherface, sau toţi trei, cu nuanţe de Deliverance. Alături de Neil Marshall (Dog Soldiers şi The Descent), Smith reprezintă viitorul horror-ului englez (a cărui tradiţie e, de fapt, bazată pe producţiile Hammer), un pas înainte spre realism, cruditate, sîngeros, dar şi umor negru cu filiaţie de la Monty Python pînă la Shaun of the Dead. Se încadrează tot în tipologia horrorului de tip nou, sadic, un Hostel mai funny dar cu probleme de valori de producţie (arată mai sărăcăcios).

Distribuţia e alcătuită din necunoscuţi şi problema e că nu prea îţi pasă de ei - mai mult te bucuri cînd mor, din care cauză filmul poate fi considerat o satiră. Ceea ce e tare departe de teen horror-ul prezentat ca entertainment pe care mizează americanii în mod obişnuit.

(trei stele jumate din cinci)

Severance, Anglia 2006.
Regia: Christopher Smith.
Scenariul: James Moran, Christopher Smith.
Imaginea: Ed Wild.
Cu: Toby Stephens, Claudie Blakley, Andy Nyman, Babou Ceesay, Tim McInnerny, Laura Harris, Danny Dyer, David Gilliam. Durata: 90 min.
Regia: Christopher Smith Cu: Toby Stephens, Claudie Blakley, Andy Nyman, Babou Ceesay, Tim McInnerny, Laura Harris

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus