iunie 2008
Expoziţia Filatelică Mondială 2008, organizată pentru prima dată în România, a atras peste 830 de colecţii ce au fost înscrise în cele 14 clase competiţionale. În urma încheierii competiţiei, juriul a decis acordarea a peste 750 de medalii exponatelor participante. Cele trei mari premii din cadrul competiţiei au fost acordate lui Joseph Hackmey pentru colecţia Classical Romania, printre care se află şi ziarul Zimbrulu si Vulturulu, francat cu opt mărci Cap de Bour de 5 parale (Marele premiu Naţional EFIRO 2008), lui Mark Lorentzen, din SUA, pentru colecţia Across the Danish Border (Marele Premiu Internaţional EFIRO 2008) şi lui Mahommed Sayeed pentru colecţia India, 1852-1855 The Scinde District Dawk, Litograpf Issues & Usages (Marele premiu EFIRO 2008).

În cadrul competiţiei, fost acordate 102 medalii de argint mare, 75 de medalii de argint, 37 de medalii de Bronz argintat, 32 de medalii de bronz, 45 de medalii de aur mare, 128 medalii de aur, 160 de medalii de vermeil mare şi 175 medalii de vermeil. Piesele filatelice din România au fost foarte apreciate în cadrul Expoziţiei Filatelice Mondiale, primind 80 de medalii de aur, vermeil, argint şi bronz. La clasa competiţională dedicată administraţiilor poştale/companiilor emitente de timbre din cadrul ţărilor membre ale Uniunii Poştale Universale au fost acordate următoarele distincţii: medalia de bronz pentru Romfilatelia, România, medalia de argint pentru Australia Post, Australia şi medalia de aur pentru Philapost, Franţa.

"Considerăm că acest eveniment de importanţă mondială a recunoscut valoarea exponatelor filatelice naţionale şi internaţionale, care reprezintă adevărate simboluri ale unei ţări. Suntem foarte onoraţi de faptul că Expoziţia Filatelică Mondială, organizată în România, a atras şi premiat cele mai importante şi valoroase exponate din lume, oferind, totodată, prilejul invitaţilor străini şi vizitatorilor de a admira piesele filatelice româneşti deosebit de rare", declară Gabriel Mateescu, Preşedintele Comitetului de Organizare a EFIRO 2008.

În afara claselor de concurs, Poşta Română, în calitate de organizator, a oferit medalii comemorative EFIRO 2008 exponatelor care au participat la expoziţie în cadrul Curţii de Onoare: Colecţia Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Muzeul Naţional Filatelic, Federaţia Societăţilor Filatelice din Germania, lui Joseph Hackmey, Saverio Imperato şi Luis Alemany Andarte.

Au mai fost acordate medalii comemorative Academiei Române, Arhivelor Statului Iaşi, Muzeului Naţional Filatelic, care au fost invitaţi speciali ai expoziţiei, precum şi domnilor Cristian Scăiceanu şi Titus Orădean, invitaţi să prezinte colecţii în afara claselor de concurs.

Juriul competiţiei din cadrul EFIRO 2008 a fost format din personalităţi ale lumii filatelice care au fost autorizate de Federaţia Internaţională de Filatelie pentru a juriza exponate participante la expoziţii mondiale de specialitate.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus