februarie 2004
100 de Paganini la Bucureşti
Pentru un astfel de concert, la Viena se fac rezervări cu un an înainte. La fel se întîmplă şi la Budapesta. Tuturor celor care nu au văzut concertul de la Viena şi nici concertul de la Budapesta, Fundaţia Aurel Mitran le-a pregătit o surpriză.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra vine la Bucureşti.
Joi 26 februarie 2004, ora 20 la Teatrul Naţional I.L Caragiale
.




Nu credem să existe român, indiferent de gusturile lui muzicale, pe care să nu-l intereseze să urmărească, de Anul Nou, celebrul concert de la Viena. Un eveniment transmis în direct de televiziune, din 1959 încoace, cu lume bună şi nemuritoarele valsuri ale lui Johann Strauss-tatăl şi Johann Strauss-fiul. Un eveniment la care, dincolo de ecranele televizoarelor, iei parte dacă plăteşti cam o mie de dolari pentru un bilet, şi asta numai dacă ai prevederea să-ţi faci rezervare cu un an, doi înainte.

Ştim sigur că puţini sunt românii care au avut norocul să urce monumentalele trepte ale "Operei de Stat din Viena" în ziua fastuosului concert. Agenţiile de turism mărturisesc că, anual, numai 20 de români reuşesc să intre în posesia mult-râvnitului bilet de intrare în lumea high-life-ului european.

Mai mare nu este nici numarul românilor care, în aceeaşi zi de An Nou, ajung să urmărească Budapest Gypsy Symphony Orchestra, la ea acasă, în concertul susţinut la Palatul Congreselor. Un alt concert faimos, fratele celui de la Viena, cu aceleaşi nemuritoare valsuri incluse în repertoriu. Dar şi cu "Ciocârlia" lui Grigoraş Dinicu.

Concertul de la Viena şi concertul de la Budapesta: două evenimente culturale majore, pline de eleganţă, rafinament şi veselie. Dar, în egală măsură, şi două concerte care îşi păstrează singularitatea. Două concerte a căror fascinaţie rămâne de neegalat.

Budapest Gypsy Symphony Orchestra este unică în lume. Din multe, foarte multe motive. Dar, poate, cel mai important este acela că, până la înfiinţarea ei, nimeni nu se gândise să transpună partituri celebre ale muzicii clasice într-o formulă concertistică atât de inedită.

Sunt 100. 100 de viori. Fiecare cu virtuozitatea, energia şi povestea ei. O poveste pe care merită să o cunoaşteţi.

Joi 26 februarie, la ora 20, la Teatrul Naţional I. L. Caragiale.

Biletele s-au pus în vânzare la Teatrul Naţional I.L Caragiale, Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian, Teatrul Nottara, Sala Palatului, Magazinul Muzica şi Librăriile Cărtureşti.


P.S.:Ca de obicei, LiterNet vă invită să ne povestiţi despre experienţa voastră personală cu Orchestra celor 100 de viori scriind la [email protected]. Cele mai bune articole vor apărea pe situl LiterNet.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus