Hotnews.ro / iulie 2008
Începând din luna septembrie 2008, spectorii pot vedea şase dintre cele mai recente producţii locale: Boogie de Radu Muntean, Întâlniri încrucişate de Anca Damian, Weekend cu mama de Stere Gulea, Călătoria lui Gruber de Radu Gabrea, Nunta mută de Horaţiu Mălăele şi Pescuit sportiv de Adrian Sitaru. Marilena, în regia lui Mircea Daneliuc, intră pe ecrane anul viitor.

Dacă Boogie va fi distribuit de Multimedia Est, firmă înfiinţată de Radu Muntean (care a şi produs filmul), iar Weekend cu mama de MediaPro (care, de asemenea, e producător), celelalte patru lungmetraje au acelaşi distribuitor, Transilvania Film. Ştefan Bradea, directorul acestei firme, spune că datele exacte de premieră n-au fost stabilite, deoarece realizatorii speră să mai prindă până la toamnă nişte festivaluri străine de clasa A sau B. (Singurele festivaluri de clasa A care au loc până la toamnă sunt Locarno şi Veneţia).

Contractele de distribuţie sunt semnate sau în curs de semnare pentru ca producătorii să poată preda filmul la CNC şi debloca suma aferentă (filmele respective sunt cofinanţate de CNC.). Marilena, de Mircea Daneliuc, va fi distribuit tot de Transilvania Film, dar anul viitor.

Potrivit distribuitorului, cele patru filme anunţate de el pentru această toamnă ar putea avea minim 5.000 de spectatori fiecare, dar Transilvania Film mizează cel mai mult pe Nunta mută, debutul regizoral al lui Horaţiu Mălăele, care ar putea face, la o estimare optimistă, 20.000 de spectatori.

Dar, spune Bradea, anul acesta nu avem niciun film atât de puternic şi atât de premiat cum a fost anul trecut 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile. Filmul lui Mungiu a fost văzut anul trecut de 37.000 de spectatori doar în primele două săptămâni, după care caravana naţională aproape a dublat cifra. În anii trecuţi, de pildă, Legături bolnăvicioase de Tudor Giurgiu a făcut 23.000 de spectatori, iar Moartea domnului Lăzărescu de Cristi Puiu 30.000.

Boogie, proiectat de curând la Festivalul de la Karlovy Vary, ajunge pe ecranele româneşti, potrivit lui Radu Muntean, în septembrie 2008. Stere Gulea ne-a declarat că premiera filmului său, Weekend cu mama, este programată pentru începutul lunii octombrie 2008.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus