iulie 2008
Dark Knight, The
Tonight you're all gonna be part of a social experiment.

Am fost martori la experimentul social The Dark Knight. L-am aşteptat cu sufletul la gură, de cînd am auzit că se face. Filmul a strîns lume ca în vremurile bune ale cinematografului, la noi în ţară; la Timişoara cel puţin, pentru avanpremieră, trebuia să-ţi faci rezervări. Iar la final, s-a aplaudat!!! Senzaţie extrem de plăcută, cu atît mai mult cu cît ştiam că atît eu, cît şi restul, am preferat să aşteptăm pînă astăzi şi să nu-i stricăm nimic din grandoare, cum am fi făcut-o dacă îl luam de pe torrent. Eu ştiam că n-o s-o fac, dar mă bucur că n-au făcut-o nici atît de mulţi alţii.

Bun, ce ne-a plăcut la The Dark Knight / Cavalerul Negru?

Ne-a plăcut extrem de mult structura, este un epic desăvîrşit construit după modelul bigger, better, longer, 152 de minute fructificate la maxim, fără a avea nici o secundă impresia că se trage de el. Cred că în primul rînd, datorită distribuţiei de clasă. Christopher Nolan şi-a permis un cast de zile mari, care în afara duo-ului explosiv Bale-Ledger, ni-i mai oferă pe Morgan Freeman, Michael Caine, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman şi Cillian Murphy, în acelaşi rol al doctorului Crane aka Scarecrow, din Batman Begins. Actori mari pentru un film mare.

Apoi, ne-a plăcut Christian Bale, care face un Batman aşa cum trebuie, însă cu el ne-am obişnuit deja. Este de departe cea mai bună alegere pentru interpretarea eroului. Oricum poartă mască, veţi zice, şi efectele sunt făcute pe comp deci na, tot aia, dar nu e chiar aşa... Michael Keaton nu se prea potrivea cu faţa lui de tătuc de familie, apoi Clooney nu, orice numai Batman nu, iar Val Kilmer mult prea blond pentru un cavaler negru. Christian Bale este ideal, are forţa de a fi Batman, şi are eleganţa, statura şi misterul necesar în privire pentru a fi Bruce Wayne.

Dark Knight este, însă, fără doar şi poate, filmul lui Heath Ledger. Face un Joker incredibil, cu totul altceva decît am văzut la Jack Nicholson. De fapt, Heath nu joacă rolul Jokerului, ci este Jokerul- trece de orice limită, iese din rol şi devine personajul. La fel ca Joker, Heath joacă fără reguli, după nici un plan, dar cu o pasiune şi un entuziasm de nedescris. Chiar joacă de parcă ar fi ultimul rol din viaţa lui.

E un nebun psihopat, cu traume din copilărie, machiat în clovn, care ucide, jefuieşte şi iar ucide,... apoi, arde tot. Fără cauză şi fără scop, fără plan şi fără reguli, doar evil for evil's sake. Nu îţi devine simpatic, dar te obsedează, vrei să vezi cît mai mult din el, vrei să apară în toate secvenţele, te fascinează şi te face să ţii cu el ca să apară în toate episoadele viitoare, iar dacă nu se poate, atunci vei vrea să revezi la nesfîrşit The Dark Knight. Pentru el, elementul de haos din Gotham City, jokerul anarhist a cărui singură raţiune de a fi este de a dejuca planurile tuturor, fie ei buni sau răi, pentru a le arăta cît de superficiali, limitaţi sau plictisitori sunt cu toţii. După cum singur anunţă, "this city needs a better class of criminals, and I'm gonna give it to them". Batman e singurul pe care îl admiră, în care îşi găseşte un companion de joc, pentru că este, asemeni lui, tot un "ciudat". Cei doi se completează perfect în ecuaţia forţei de neoprit care întîlneşte obiectul de neclintit.

Filmul se termină, Joker este în picioare, Two-Face este proaspăt introdus în scenă, Batman alege să fie în continuare justiţiarul din umbră, cavalerul negru. Cu siguranţă vom avea episodul trei, însă fără Heath Ledger. Personajul Joker este oricum fascinant, îl ştim din benzi desenate, îl ştim din desene animate şi din filme, îl ştim de mult, înainte să-l ştim pe Heath Ledger, însă acum am primit tot ce se poate mai mult de la acest personaj, l-am aşezat pe un piedestal şi nu vom accepta nimic mai prejos.

Spunea Joker la un moment dat în film, că oamenilor le vezi adevărata faţă doar înaintea morţii. În Heath am văzut un talent şi o bucurie de a juca incredibile.

Either you die a hero, or you live long enough to see yourself become the villain. Un pic din amîndouă pentru el.
Regia: Cristopher Nolan Cu: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus