Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul de Teatru Avignon 2008

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Premieră mondială cu un text de Fundoianu la Avignon 2008


iulie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Exodul lui Beniamin Fundoianu (Benjamin Fondane) a fost prezentat în premieră mondială în cadrul secţiunii Off a Festivalului de teatru de la Avignon. Realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român din Paris, spectacolul regizat de Yves Sauton are ca punct de plecare adaptarea dramatică a scriitorului Olivier Salazar-Ferrer, autorul unei monografii Fondane, şi pasiunea lui Eric Freedman, preşedintele Societăţii de studii Fondane. Actorii teatrului Mouvance (Erwan Alec, Geneviève Mancino, Manuelle Molinas), împreună cu flautistul Jean Cohen Solal, ritmează acest poem al nesfârşitului exil.

Pribeagul Fundoianu, născut la Iaşi în 1898, emigrat la Paris în 1923 şi mort la Auschwitz în octombrie 1944, a început să scrie Exodul prin 1934, plecând de la Psalmul 137, La apa Vavilonului, şi l-a rescris până în 1944, topind în el şi experienţa exodului din 1940, când armata germană ocupa Franţa şi evreii din Hexagon se refugiau unde puteau. Suferinţa atemporală a evreului peste tot prigonit se îngemănează cu testamentul poetic al lui Fundoianu în această operă sfâşietoare. Sfârşitul spectacolului, cu zguduitoarea Prefaţă în proză şi rugăciunea evreiască pentru morţi, marchează puternic spectatorii teatrului Ateliers d'Amphoux. "Textul final devine mai puternic decât mine, nu eu îl recit, ci el mă stăpâneşte pe mine", mărturisea Yves Sauton într-o dezbatere la Avignon pe marginea spectacolului.

Poet, filosof şi eseist, Fundoianu/Fondane şi-a scris operele fundamentale în limba franceză. Din 2006, ICR Paris a instituit premiul anual de literatură francofonă Benjamin Fondane, ajuns la a treia ediţie. Toate articolele despre Festivalul de Teatru Avignon 2008


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Robert Adam


Alte articole

 Teatrul şi feminismul - Monoloagele vaginului, Magdalena Boiangiu
 Istorice, tragediile romane - Avignon 2008, George Banu, traducere de Magdalena Boiangiu
 Radu Afrim, premiat la Avignon Off 2008, Comunicat de presă
 Festivalul de la Avignon 2008: din Infern în Paradis, Matei Martin
 Teatru parizian 100% românesc la Avignon 2008, Robert Adam
 Toate articolele despre Festivalul de Teatru Avignon 2008


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer