Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de Teatru Avignon 2008

Radu Afrim, premiat la Avignon Off 2008


Observator Cultural, iulie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Mansarde à Paris/Les détours Cioran, în regia lui Radu Afrim, a cîştigat premiul Coup de Coeur de la Presse la festivalul Avignon Off (10 iulie-2 august 2008) - a anunţat dramaturgul Matei Vişniec, după textul căruia a fost realizat spectacolul.

Presa locală franceză a acordat luni, 21 iulie 2008, distincţia spectacolului pus în scenă de Radu Afrim. "Din 1.000 de spectacole, presa locală a hotărît să sprijine spectacolul lui Afrim", a declarat Matei Vişniec, care a menţionat că Mansarde à Paris/Les détours Cioran a fost premiată întrucît regizorul acesteia este "un mare creator de imagine". De asemenea, Vişniec a apreciat că actorul Constantin Cojocaru, care joacă rolul lui Cioran, a avut o contribuţie la succesul piesei la Avignon Off, deoarece "el a creat emoţia".

Mansarde à Paris/Les détours Cioran reprezintă Luxemburgul la ediţia din 2008, fiind o producţie Kulturfabrik ASBL (Luxemburg). Spectacolul în regia lui Radu Afrim se joacă la Théâtre du Balcon pe toată durata festivalului. Piesa este o întîlnire subiectivă şi imaginară între autorul Matei Vişniec şi filozoful Emil Cioran. De la moartea sa, Cioran a devenit un personaj disponibil. Cît a trăit, Cioran a reuşit să-şi construiască o superbă mansardă pe acoperişul acestui edificiu atît de dorit, denumit patrimoniul cultural al umanităţii, se arată în prezentarea spectacolului. Piesa se vrea a fi un omagiu subiectiv adus lui Cioran, însă îşi trage substanţa din gîndirea şi ideile marelui filozof.

Publicaţia La Provence a dat spectacolului lui Afrim patru puncte din cinci, subliniind că regia a fost "incredibilă", sublimată de textul lui Matei Vişniec. Piesa "plină de sens, de zîmbete şi de lacrimi" a fost creată în 2007, în cadrul proiectului "Belles Roumanies". Potrivit publicaţiei, actorii din România, Franţa şi Luxemburg care fac parte din distribuţia piesei realizează "un spectacol remarcabil, pe o temă profundă şi complexă a societăţii". "Constantin Cojocaru în rolul lui Emil Cioran taie răsuflarea publicului, la fel ca şi Valéry Plancke, foarte amuzant în rolul profesorului de comedie".

Spectacolul Mansarde à Paris/Les détours Cioran este montat după textul lui Vişniec, Mansardă la Paris cu vedere spre moarte. Textul lui Vişniec este prezentat la Avignon în două viziuni scenice, cea a lui Radu Afrim şi cea a lui Radu Dinulescu, prin spectacolul Sortez de l'armoire, Monsieur Cioran!, montat de Compagnie du Grand Desherbage, în colaborare cu Teatrul de Stat din Constanţa. Toate articolele despre Festivalul de Teatru Avignon 2008


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Teatrul şi feminismul - Monoloagele vaginului, Magdalena Boiangiu
 Istorice, tragediile romane - Avignon 2008, George Banu, traducere de Magdalena Boiangiu
 Festivalul de la Avignon 2008: din Infern în Paradis, Matei Martin
 Premieră mondială cu un text de Fundoianu la Avignon 2008, Robert Adam
 Teatru parizian 100% românesc la Avignon 2008, Robert Adam
 Toate articolele despre Festivalul de Teatru Avignon 2008


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer