Şapte Seri / august 2008
Scriu această cronică din Slovenia (unde mă aflu la un festival de film şi vin, pe nume Grossmann , despre care vă voi povesti data viitoare), pentru că am fost atît de oripilat şi siderat de ce rebut a scos Universal pe piaţă, încît vreo 2 zile n-am putut scrie un rînd. Dacă The Dark Knight e cel mai bun film al verii, Mummy 3 poate fi considerat liniştit cel mai prost. Ofensator de prost, cum se zice, cu spume. Cu un buget estimat de 145 de milioane are efecte debile, depăşite deja din momentul în care Hercule şi Xena se băteau pe micul ecran. Plus presărarea de chinezării în poveste, poate din cauza lansării odată cu Olimpiada de la Bejing şi ciordeli din Hero, Fearless şi The House of Flying Daggers, cu tot cu eroii lor naţionali, Jet Li şi Michelle Yeoh, penibili, şi Soba de, pardon, soldaţii de teracotă.

Despre regizorul care a creat noua franciză de mumificaţie, Stephen "I'm crashing the computer" Sommers, am scris în 1999 un articol laudativ intitulat gen "Dezgropaţi, prindeţi, vindeţi şi marketaţi Mumia" (pentru ziarul VIP, alături de Andrei Creţulescu), în care îl comparam pe Sommers cu celălalt S.S., anume Steven Spielberg. My mistake, acum însă, faţă de Rob Cohen (incredibil, omul a făcut filmul TV despre Rat Pack, şi în rest numai gunoaie), da, Sommers e nu numai Spielberg ci şi Orson Welles. De mult n-am mai văzut o asemenea măcelărire a ecranului, un mişmaş vizual de termite, un montaj şi decupaj atroce şi actori mai penibili. Regizat de Uwe Boll avea mai multe şanse, măcar să fie amuzant în stupizenia lui, faţă de excrementele de pe ecran , Bloodrayne e capodoperă!

În primul rînd seria Mummy a fost un Rip off Indiana Jones total. Iar celor care s-au plîns de Indy IV, le recomand cu căldură atomică, acest nou episod senzaţional. De exemplu, băiatul lui Brendan Fraser e mai tînăr ca el, trebuie să-l fi făcut cînd avea 10 ani, Fraser are 39 de ani iar Luke Ford, e născut în 1981. Încercarea de relaţie gen Indy/Mutt nu funcţionează. O altă problemă, înlocuirea lui Rachel Weisz cu Maria Bello, mai senzuală dar total nepotrivită; poate ar fi fost mai la locul ei să-l seducă pe Harrison Ford, chimia pe ecran între ea şi soţul şi iubitul ei Fraser e zero barat. Iar acest George al junglei de mumii e mai puţin credibil ca erou de acţiune decît Yeti-urile generate pe computer din Shangri-La. Bravo pentru Weisz sau agentul ei, care a salvat-o de ruşine. Insulta e completă cu un personaj de tip Sidney Greenstreet (David Calder), furăciuni fragrante din Indy 2 (clubul Imhotep din Shanghai, după Obi-Wan din Temple of Doom) , Dr. Wai şi chiar Sky Captain and the World of Tomorrow.

Am citit că din francizele care ar trebui oprite, Mummy e trecută pe locul unu. Aprob şi am descoperit o frazare nouă în chineză, Tu tzi Mu Mia Ma Ti! Rămîi acolo în mormîntul tău CGI de împăiat dragon!

(o stea din cinci - doar pentru că există filme mai pretenţioase şi mai proaste şi e frumos afară)

Notă: Acum şi pe blog la http://aldmovieland.blogspot.com/
Regia: Rob Cohen Cu: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, John Hannah, Michelle Yeoh, Luke Ford, Isabella Leong

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus