Ziarul de duminică / august 2008
Nimeni nu cere de la o serie de aventuri precum cea a Mumiilor să fie subtilă ori filosofică. Însă din acest nou Mumia: Mormîntul Împăratului Dragon / The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor lipsesc cu desăvîrşire tocmai elementele care constituie farmecul genului. Nici suspans, nici energie, nici umor, ce să mai vorbim de dialoguri sau credibilitate în această căznită resuscitare a mumiei unui împărat chinez antic.

Dornic să întindă gumilasticul seriei începute cu The Mummy şi The Mummy Returns pînă la refuz, regizorul Rob Cohen îşi imaginează că e de-ajuns să trîntească în cadru efecte digitale cu toptanul şi să mizeze pe o parte a distribuţiei care altădată a funcţionat. Numai că, dacă în cele două producţii precedente, semnate Stephen Sommers, existau o oarecare coerenţă, o ingeniozitate vizuală şi ceva umor - asigurate de prezenţele lui Brendan Fraser, Rachel Weisz şi John Hannah -, aici totul se pierde dintr-o regretabilă lipsă de vigoare regizorală şi simţ al ridicolului. De data aceasta, Alex, fiul arheologului Rick O'Connell, răscoleşte - încă din pregeneric - după mumii verzi pe pereţi, dînd peste mormîntul unui împărat chinez îngropat cu car şi cai cu tot. Odrasla e Luke Ford, un actor la fel de sofisticat ca un salvamar din Baywatch, care crede că zîmbetul de reclamă la pastă de dinţi, jacheta tip Indiana Jones şi ochelarii de soare model Top Gun ajung ca să joci un rol. Brendan Fraser are zîmbetul tonic şi faţa perfect întinsă, de parcă ar deţine vreun unguent miraculos antirid găsit prin vreo piramidă, dar e mai şters decît elementele de decor. Partenera lui nu mai e Rachel Weisz (care a fost foarte reuşită în cele două filme anterioare şi care a refuzat rolul de această dată), ci Maria Bello, o actriţă excelentă şi o femeie absolut seducătoare, dar care nu-şi are locul aici. John Hannah este excedat de rolul cumnatului panicos, iubita lui Alex, frumuşica Isabella Leong, are un aer dramatic demn de filmele vietnameze de pe vremuri, Michelle Yeoh are un rol caricatural, iar teroarea supremă a tuturor, mumia împăratului, are, în prima jumătate a filmului, un fel de ghiveci de teracotă ciobit în loc de faţă, prin care aruncă la intervale dese flăcări şi ameninţări onomatopeice.

În explozii de mîna a treia, prost executate digital, un cal îşi pierde capul la propriu, oamenii se ciocnesc unii de alţii chiuind, zăpada alternează cu focul, un iac vomită într-un avion şubred, din munţi coboară o armată de Yeti computerizaţi care nu pot speria cu rînjetul lor nici un copil de trei ani, soldaţii trag cu bazooka, iar o armată de zombie cu săgeţi. Împăratul dragon se transformă, evident, în dragon, după care devine un fel de lighioană păroasă, după care devine... Jet Li, care are aerul că abia aşteaptă să-şi joace rolul, fără să realizeze că filmarea se termină şi el n-a făcut nimic. Singurul element dramatic în toată această învălmăşeală este faptul că Rob Cohen pregăteşte a patra parte a seriei - plasată în Mexic sau Peru, pe motiv că "au existat o mulţime de mumii în cultura aztecă". Deci pregătiţi-vă de o continuare pe care nimeni nu o mai vrea (utilizatorii de internet au făcut deja o petiţie virtuală împotriva franchizelor hollywoodiene care nu au decenţa să se oprească, printre care se află şi seria mumiilor). Cum filmul continuă însă să încaseze bani, în ciuda kitsch-ului absolut şi inepţiei totale (în prima săptămînă de difuzare a fost lider în box office-ul romînesc, de exemplu, cu încasări de 349.160 de lei), cine ar avea interes să oprească totul aici?


Mumia: Mormîntul Împăratului Dragon / The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor
Producţie SUA-Germania-Canada, 2008.
Regia: Rob Cohen.
Cu: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, John Hannah, Luke Ford, Michelle Yeoh, Isabella Leong.
Regia: Rob Cohen Cu: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, John Hannah, Michelle Yeoh, Luke Ford, Isabella Leong

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus