Şapte Seri / septembrie 2008
Ljutomer e un orăşel idilic din Slovenia, printre podgorii de vin şi dealuri care şerpuiesc. Aici am fost la Ierusalim, pentru că acesta e un sat lîngă, unde se face vinul Jeruzalem, şi unde se spune că au poposit cavaleri în prima cruciadă şi le-a plăcut atît de mult locul încît aici au şi rămas. Poate şi vinul a avut o legătură, femeile locului sigur da.

Tot aici acum patru ani, entuziaşti locali (Tomasz, Borut, Peter, Marko, Miha), cu pasiune pentru filmul horror şi fantastic au pus la cale un festival unic, cu un gimmick irezistibil, Film şi Vin. Cu numele Grossmann, de la cineastul sloven, care în 1905, adevărat pionier, filma deja pe acestea meleaguri. I-am întâlnit pe băieţi la Cannes, unde pavilionul lor (laolaltă cu cel croat) era lipit de pavilionul românesc şi unde au venit să prezinte şi promoveze festivalul de anul acesta. Ne-am împrietenit imediat - nu pot nega că vinul lor excelent a contribuit la asta-şi m-au invitat la Grossmann-ul de anul acesta. Finalmente mi-am luat bilet de avion şi concediu şi m-am dus. Şi am descoperit un loc fabulos, cu oameni aşişderea. Şi cu filme şi cu vin.

Cu gimmickul lor l-au adus pe Roger Corman la Ljutomer. Legendarul "rege al filmului de serie B", responsabil pentru conceptul de film independent, acum în vîrstă de 82 de ani, dar încă extrem de activ (remake-ul la filmul său, Death Race 2000 iese acum în America), căruia i-au organizat o retrospectivă, X-Omul cu ochii de raze X, The Intruder, dramă anti-rasistă extrem de controversată în 1962 şi filmele sale după E.A Poe (Masca morţii roşii şi Corbul). Corman a primit premiul Old Vicious Cat (Toate premiile sunt Cats, un fel de tovarăşi în degustarea vinurilor), Brian Yuzna, regizor de horror de origine slovenă, a venit şi el şi a donat două copii ale filmelor sale pe peliculă, Re-Animator şi Society; el a devenit recipientul noi categorii de "Re-animator Cat".

Competiţie mică, cu 5 filme, din care unul de animaţie, Free Jimmy, norvegian, altul finlandezo-chinez, îmbinare de fantastic şi artele marţiale, Jade Warrior, primul film cu vampiri făcut în Scandinavia, suedezul Frostbiten, un slasher austriac (Auf Bosen Boden) şi un film de război cu tentă de fantastic din Croaţia, Zivi in mrtvi / Vii şi morţii de Kristijan Milic, care a şi cîştigat. Şeful juriului a fost legendarul regizor sîrb Slobodan Sijan, al cărui film Davitelj proti davitelju / Strangulator vs strangulator (1984) e un clasic care trebuie redescoperit. Plus competiţia de scurt-metraje şi documentare rock, concerte, degustări de vin şi Little Shop of Horrors, workshopul de make up horror şi de film făcut, după tiparul originalului lui Corman în 2 zile şi o noapte. Pentru mai multe detalii www.grossmann.si şi blogul meu.

Festivalul e foarte mic, dar e minunat, organizatorii lui fac voluntariat şi deocamdată nu e o antrepriză comercială ci un fandom şi o promovare a valorilor locale, combinată cu un omagiu eroilor care i-au / ne-au inspirat. Un Little Shop of Wonders din Slovenia. Pe care vreau să-l vizitez din nou. Hvla & nazdarovie.(Grossman team)(Alin cu Roger Corman)(Milic being a Vicious Cat)
Notă: Acum şi pe blog la http://aldmovieland.blogspot.com/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus