Şapte Seri / septembrie 2008
În Tropic Thunder / Furtuna tropicală, Ben Stiller s-a autodepăşit şi a creat o comedie explozivă care se ia de excesul Hollywoodului. Un grup de actori care fac un film de război (despre Vietnam!) în junglă, depăşit de buget şi cu tot soiul de catastrofe, sunt duşi într-o filmare de guerilă care ar trebui să le mai domolească ego-urile şi capriciile. Ben Stiller e starul de acţiune Tugg Speedman (parodiindu-l în primul rînd pe Stallone), Robert Downey jr. e Kirk Lazarus (parodiindu-l pe Russell Crowe), actor de "metodă" de cinci ori laureat cu Oscar, australianul cu ochi albaştri care s-a autopigmentat pentru a fi negru! Downey ar trebui să ia un Oscar pe bune pentru acest rol! Jack Black e Jeff Portnoy (el trage cu ochiul la Ozzy -don't eat the bat), starul de comedie a cărui specialitate e flatulenţa şi care are probleme de substanţe ilegale. Brandon T. Jackson e un rapper numit Alpa Chino (care schimbă sensul la "say hello to my little friend"), Matthew McConaughey e agentul care are clauze de TiVo, Nick Nolte se autoparodiază într-un rol "fără mâini", iar Tom Cruise machiat şi grăsun e un producător fără scrupule care şi dansează á la... Ben Stiller! Mai contribuie şi un regizor englez nevropat (Steve Coogan, cu o fază desprinsă direct din Monty Python). Complet cu soundtrackul adecvat (Creedence, Ten Years After, Steppenwolf), trailere false, jocuri şi poante hollywoodiene şi proteste de la organizaţiile pentru protecţia retardaţilor, Tropic Thunder e comedia anului şi totodată filmul de acţiune al anului, ambele într-un cocktail Molotov irezistibil şi ireverent!

(patru stele din cinci)

Le serpent / Şarpele, un thriller care se vrea bun, dar nu e. Franţuzirea unui roman noir de Ted Lewis, cel care a scris şi cartea după care s-a făcut Get Carter. Despre păcate din trecut, stilizat dar cam degeaba. Deşi duelul dintre Yvan Attal şi Clovis Cornillac e tensionat şi bine jucat, nu e plauzibil pînă la final. Un sobru Pierre Richard apare într-un rol secundar. Cea mai interesantă menţiune, Olga Kurylenko (din Hitman) care o vom reîntâlni în noul James Bond - Quantum of Solace.

(două stele din cinci)

Journey to the Center of the Earth / Călătorie spre centrul pământului. În Trei D. În fine, 3 D-ul vine digital în România dar numai la Multiplex Plaza în Bucureşti unde e singura proiecţie cum trebuie a acestei pastişe mumificate (Brandar Fraser, acre arată şi joacă cam la fel ca în vomologia cu Mumia). Studiourile distrug romanul lui Jules Verne (maltratat în pronunţie de americani, Fraser îi spune Julz Verns); ce vremuri cu filmul din 1959 cu James Mason care mi-a fermecat copilăria!). Efectele speciale de văzut cu ochelari speciali, fără sunt absolut degeaba, şi asta e singura atracţie, călătoria 3 D, Aşa că ocoliţi celelalte copii care nu sunt 3 D (pe cînd un Imax, ceva?, aud că s-ar face totuşi şi la noi).

(două stele jumătate din cinci - cu menţiunea că asta se aplică doar proiecţiei cu ochelari 3 D)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus