Hotnews.ro / septembrie 2008
Filmul începe, la oha, cu nişte aşa-zise trailere. Mai încolo te prinzi că cei din reclame sunt personaje interpretate de personajele filmului (interpretate, la rândul lor, de Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black etc). Dintr-o ramă într-alta, filmul duce dârz stindardul miştocărelii dar, după o avalanşă de poante, îţi dai seama că nu rămâi cu prea mult.

Tropic Thunder / Furtuna tropicală a fost scris de Ben Stiller şi Justin Theroux, şi este regizat de Ben Stiller. Mult mai haios decât Zoolander şi complet diferit de Reality Bites, el ia peste picior industria de film americană şi instituţia vedetei.

Pentru că starurile care trebuie să filmeze o peliculă despre războiul din Vietnam sunt pline de figuri, regizorul - sfătuit de un veteran din Vietnam, după a cărui carte se face filmul - le paraşutează în jungla, pentru a le da o lecţie. Numai că antrenamentul devine luptă pentru supravieţuire.

Stiller are limba ascuţită, nu-i vorbă. În film, nimeni nu e cine pare a fi, nici măcar veteranul din Vietnam, care se dovedeşte a fi un farsor. Vedetele private de vitamine şi masaj îşi dovedesc umanitatea. Ironia lui Stiller se pierde pe măsură ce filmul înaintează în inima junglei, iar ramele explodează una după alta pentru simplul amuzament pirotehnic.

Devine la un moment dat evident că filmul e o joacă, un divertisment, nu exprimă vreun statement al autorilor faţă de "Uzina de vise" care le-a finanţat, de altfel, filmul. Chiar şi asa, Tropic Thunder e un film de vacanţă reuşit. Nu se supără nimeni că nu exprimă teme mari.

Până la urmă, micile surprize fac cea mai bună impresie - fie că e vorba de mari actori care apar ca nişte iepuraşi din joben, când nu te aştepţi, fie de poante, unele mai bune, altele nu prea.

Ce îi reuşeşte cel mai bine regizorului Stiller e însă jocul actorilor. Şi înfăţişarea lor. Robert Downey Jr. pe post de actor de culoare, care mai apoi scoate la iveală un păr blond şi nişte ochi sticlos de albaştri (fiind prototipul actorului nevrotic, ce nu-şi poate părăsi personajul), sau Tom Cruise, protagonistul unui demenţial număr de final şi care e de nerecunoscut în postura de producător umflat şi isteric.

Problema filmului nu e că duce lipsă de suficient umor cât de suficientă dozare a lui. Îi lipseşte o structură, un făgaş. Dincolo de orchestrarea foarte bună a confruntărilor armate, Stiller e foarte bun pe amănunte.

N-ai cum să nu remarci albeaţa insolentă a danturii vedetelor. Ochii lor de o culoare intensă. Şi alte ironii discrete. Sau mai puţin discrete, cum e cazul lui Jack Black, care joacă rolul unui actor de sitcom devenit celebru pentru pârţurile sale şi care, în viaţa de zi cu zi, e dependent de bomboane, drept pentru care şi intră în sevraj.

Tropic Thunder pare filmul unor oameni care n-au mai făcut film demult şi care l-au făcut acum dintr-o suflare, râzând singuri ca nebunii pe măsură ce-l filmau. Fiecare venind cu sugestii. (Nu e de mirare că în film, regizorul e prima şi singura victimă.) Aluziile la pelicule celebre abundă, până şi figura lui Robert Downey Jr. pare decupată din Shaft, în vreme ce Ben Stiller, cu nişte bicepşi daţi cu untură, pare uneori (când vrea el) fratele mai mic al lui Sylvester Stallone.


Tropic Thunder / Furtuna tropicală
regia Ben Stiller
cu: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Nick Nolte, Matthew McConaughey, Steve Coogan, Tom Cruise. 107 minute.
Regia: Ben Stiller Cu: Jeff Kahn, Robert Downey Jr., Anthony Ruivivar, Jack Black, Jay Baruchel, Brandon T. Jackson, Ben Stiller

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus