Libertatea / octombrie 2008
Este momentul cel mai hilar al spectacolului Hamlet 2 pus în scenă de personajele principale din comedia Hamlet 2 regizată de necunoscutul Andrew Fleming.

La-nceputul filmului îl vedem pe Dana Marschz (se pronunţă "Marşz"), un amărît de profesor de teatru/ex-prăpădit de actor dintr-un liceu oarecare din Tucson, Arizona, asistînd la montarea lui după "Erin Brockovich"-filmul. Montarea este atroce. Ideea (fixă) a lui Marschz e să facă teatru după "filme populare" - o idee proastă oricum ai da-o. Pînă cînd, după o serie de întîlniri providenţiale (anunţate de vocea din off a acestui film în "acte", ca la teatru), Marschz are revelaţia că trebuie să scrie propria piesă. Care va fi Hamlet 2, o continuare (îmbunătăţită!) a celebrei tragedii. Ce înseamnă "îmbunătăţită" vedem la sfîrşit (în cîteva numere delicios de demente): Isus intervine înţelept, oprind tragedia aşa cum o scrisese Shakespeare; "corul homosexualilor" cîntă o piesă a lui Elton John; Marschz vorbeşte despre relaţia cu propriul tată; toată lumea cîntă & dansează pe piesa finală, "Rock Me Sexy Jesus" - care e, într-adevăr, contagioasă, îţi vine să te ridici din scaun şi să dansezi!

Hamlet 2-filmul este catastrofal de inegal (îi lipseşte focusul şi o anume disciplină), dar merită văzut pentru că, la fel ca liceenii latino şi profesorul lor, "compensează lipsa talentului prin entuziasm". E un fel de satiră cu multe gloanţe oarbe, dar şi cu cîteva tiruri bine ţintite la America de astăzi - de la statele fundamentaliste din centru la cele permisive si politic-corecte de pe margini, trecînd prin artă, politică, mass-media şi cultura succesului (Elizabeth Shue, vedeta din Leaving Las Vegas, se parodiază cu poftă). O are pe mereu-minunata Catherine Keener în rolul soţiei lui Marschz, irezistibilă într-o scenă în care se îmbată şi rîde (nimeni nu rîde precum Catherine Keener!). Şi îl mai are pe mereu-excelentul Steve Coogan, actor englez capabil să joace orice, care e absolut kamikaze în rolul Dana Marschz: nimeni (repet: nimeni!) nu a jucat, vreodată, un fraier mai neverosimil de comic-înduioşător ca el...
Regia: Andrew Fleming Cu: Steve Coogan, Catherine Keener, David Arquette, Elizabeth Shue, Amy Poehler, Joseph Julian Soria

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus