Hotnews.ro / septembrie 2008
Star Wars: The Clone Wars
De fapt, personajele din film nu sunt nişte clone, ci nişte vagi apropouri la personajele interpretate de actori în carne şi oase. Filmul de animaţie produs de George Lucas şi regizat de către Dave Filoni scutură fidelitatea fanilor seriei.

Ce au în comun personajele de-acum cu ce ştiam noi? Mace Windu seamănă cu Samuel L. Jackson şi are vocea lui, dar e ca un fel de homunculus. Anthony Daniels şi Christopher Lee însufleţesc cu vocile lor personajele C-3PO, respectiv Count Dooku, dar ce folos? Yoda nu mai are aceeaşi voce (Frank Oz a fost înlocuit de Tom Kane), dar până la urmă seamănă cel mai bine cu ce ştiam noi. Roboţii la fel. Secvenţele din spaţiu, la fel.

Şi totuşi, primul film de animaţie Războiul stelelor care ajunge pe marile ecrane nu mai are nimic în comun cu seria lansată în 1977. E un produs supertehnic, făcut să aducă bani. (El prefaţează, de altfel, un serial de animaţie realizat pentru televiziunile de profil.) Ideea e emisă cât de simplu se poate: oamenii nu mai contează. Star Wars e un brand, un angrenaj care funcţionează deja şi fără contribuţia oamenilor. Personajele arată, oricum, suficient de colţos cât să te îndepărteze ani-lumină de rasa umană.

Că nimic nu mai e cum a fost o demonstrează, poate, şi faptul că introducerea în subiectul filmului nu mai este făcută prin legendarul scroll pe ecran, ci printr-un voice-over, dar şi că Războiul clonelor e primul film din serie care nu s-a instalat pe primul loc din box-office în weekendul premierei.

Ce oferă filmul? În principal, obositoare secvenţe de luptă şi un flirt între Anakin şi Ahsoka Tano, eleva sa de la şcoala populară de cavaleri Jedi. Armate de clone ies ca sticlele de lapte pe bandă, pe măsură ce cavalerii Jedi încearcă să stăvilească avansarea separatiştilor.

E clar, însă, că lupta e inegală. Partea întunecată a Forţei îşi cam face de cap, pe măsură ce nenea Lucas îşi înfundă galbenii în punguţă.

Urmărind cele 98 de minute, în eventualitatea în care rezişti la toate, inevitabil te întrebi de ce nu se specifică într-un colţ, acolo, ca pe cutiile de jucării, ca acest film este interzis celor cu vârste de peste 10 ani? "Pe vremea mea, când în Star Wars jucau actori..." - aşa o să ajungem să le vorbim nepoţilor.


Star Wars: Războiul clonelor / Star Wars: The Clone Wars - 2008
regia: Dave Filoni
voci: Matt Lanter, Ashley Eckstein, James Arnold Taylor, Ian Abercrombie, Christopher Lee, Samuel L. Jackson.
Regia: Dave Filoni Cu: Matt Lanter, Ashley Eckstein, James Arnold Taylor, Ian Abercrombie, Christopher Lee, Samuel L. Jackson

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus