Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Naţional de Teatru 2008

Regizorul rus Kama Gingas provoacă teatrul românesc! - FNT 2008


octombrie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În perioada 1-10 noiembrie 2008, celebrul regizor rus de originie lituaniană, Kama Gingas, va fi prezent la Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti. În secţiunea Spectacole invitate din străinătate/ International Voices sunt programate două spectacole regizate de Kama Gingas şi produse de Teatrul "Noua Generaţie" din Moscova, teatru al cărui director este: Călugărul negru de A.P. Cehov şi Un poem ridicol după F. M. Dostoievski. În plus, Kama Gingas va susţine la UNATC o conferinţă cu tema Teatrul provocator, iar la Librăriile Cărtureşti va avea loc lansarea cărţii Teatrul provocator. Kama Ginkas regizează de Kama Ginkas şi John Freedman, apărută în noua Colecţie FNT, cu sprijinul editurii UNITEXT (în româneşte de Andrei-Luca Popescu şi Marian Popescu).

Cele două spectacole din cadrul Festivalului Naţional de Teatru reprezintă etape diferite ale parcursului regizoral al lui Kama Ginkas. Călugărul negru, montat în urmă cu 9 ani, este o piesă uimitoare din punct de vedere vizual şi are o formă unică - se joacă doar într-un balcon de teatru. Aceasta i-a adus regizorului recunoaştere internaţională şi a călătorit la multe festivaluri din lume. Actorul din rolul principal, Sergei Makovetsky, este unul dintre preferaţii lui Nikita Mihalkov, fiind liderul distribuţiei celui mai recent film al celebrului regizor, 12, premiat la Festivalul de la Karlovy Vary şi nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film străin.

În 2006, Kama Gingas a montat Un poem ridicol, inspirat de fragmentul Marele inchizitor din Fraţii Karamazov de F.M. Dostoievski. În 2007, spectacolul a fost nominalizat la cea mai bună producţie a anului la Premiile "Masca de aur"de la Moscova, fiind prezentat apoi cu succes în martie 2008 la cea de a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Bogota, Columbia. Spectacolul a fost descris drept "două ore de teatru alb-fierbinte" de către Moscow Times, care adăuga "Grecii numeau asta catharsis, iar Kama Ginkas ştie cum să-l producă".

Călugărul negru de A.P. Cehov se va juca la Teatrul "Ion Creangă" sâmbătă, 1 noiembrie, ora 18.00, duminică, 2 noiembrie, ora 21.00, şi luni, 3 noiembrie, ora 18.00.

Un poem ridicol după F. M. Dostoievski se va juca în sala mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, miercuri, 5 noiembrie, ora 18.00, şi joi, 6 noiembrie, ora 18.00.


(Un poem ridicol, foto de Ken Reynolds)
Lansarea cărţii Regizorul Kama Ginkas şi teatrul provocator de Kama Ginkas şi John Freedman va avea loc marţi, 04.11, ora 16.30, Librăriile Cărtureşti. Cartea face parte din Colecţia FNT (apărută la Editura UNITEXT) şi a fost tradusă de Andrei-Luca Popescu şi Marian Pop. Cartea va fi prezentată de Marian Popescu.


Kama Gingas va susţine o conferinţă cu numele Teatrul provocator, joi, 06.11, ora 11.00 , la sediul UNATC.


Despre Kama Gingas:

Deşi a absolvit în 1967 Institutul de teatru, muzică şi cinematografie din Leningrad (unul dintre profesorii săi a fost marele regizor Georgy Tovstonogov), nu a putut să se adapteze cerinţelor socialismului sovietic şi aproape că nu a lucrat până în a doua jumătate a anilor '70. Talentul său a înflorit la aproape 20 de ani după debutul profesional, în contextul schimbărilor politice dramatice care au avut loc în Rusia în a doua jumătate a anilor '80.

Marca sa au devenit adaptările dramatice după proză. Spectacolele lui Kama Gingas au fost prezente în festivaluri din Germania, Italia, Suedia, Belgia, Finlanda, Olanda, Franţa şi fosta Iugoslavie. În ultimii zece ani a regizat un număr de producţii în Europa, printre care Idiotul în Germania şi Macbeth în Finlanda. Kama Gingas este profesor la Academia de Teatru suedez din Helsinki.
 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru 2008


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Împărăţia mea pentru încă puţină viaţă - Regele moare la Festivalul Internaţional de Teatru Poveşti, Alba Iulia, şi la FNT, 2018, Răzvan Rocaş
 Selecţia ca act performativ - FNT 2008, Mihaela Michailov
 Suficienţa naţională - FNT 2008, Magdalena Boiangiu
 Prinzînd polemica de coadă - FNT 2008, Iulia Popovici
 Pe marginea Festivalului Naţional de Teatru 2008: o tentativă de polemică, Cristina Modreanu
 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru 2008


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer