Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul Naţional de Teatru 2008

Capitalul lui Karl Marx - umanizat prin teatru la FNT 2008


octombrie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Unii au afirmat că opera lui Karl Marx, Capitalul nu poate fi transformată în piesă de teatru. Este mai lungă decât Biblia şi are mai puţine momente dramatice decât o carte de telefoane. Şi totuşi, cineva a avut curajul de a demonstra, în faţa unui public de teatru că se poate!

Grupul german Rimini Protokoll va fi prezent la Bucureşti cu spectacolul Karl Marx: Capitalul, Volumul 1 în secţiunea Spectacole invitate din străinătate a Festivalului Naţional de Teatru, ajuns la cea de-a 18-a ediţie.

Doi artişti vizuali care fac parte din Rimini Protokoll, Hildegard Haug şi Daniel Wetzell au creat în 2006 spectacolul Karl Marx: Das Kapital, Erster Band / Karl Marx: Capitalul, Volumul 1, dedicat volumului Capitalul de Karl Marx, baza filozofiei economice în regimurile comuniste. Spectacolul este o încercare de a uni interpretarea dramatică cu realitatea pe căi complet neaşteptate. Criticul de teatru Cristina Modreanu, selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru, motivează alegerea acestui spectacol: "Publicul românesc, şi nu numai, are nevoie de această umanizare a unei ideologii care ne-a afectat pe toţi într-un fel sau altul, iar piesa celor de la Rimini Protokoll este o poartă către o mai bună înţelegere. O sumă de experţi sunt aduşi în scenă pentru o dezbatere în cheie ironică a unui subiect ultrapolitizat."

În 2007, Karl Marx: Das Kapital, Erster Band / Karl Marx: Capitalul, Volumul 1 a primit anul trecut Premiul de Dramaturgie şi Premiul publicului la Mülheim Theatertage, iar în 2008 grupul Rimini Protokoll a fost distins pentru spectacolele pe care le face cu Premiul Europa - Noi realităţi teatrale.

Spectacolul Karl Marx: Capitalul, Volumul 1 se va juca la Teatrul "Ion Creangă" miercuri, 05.11.2008, ora 21.00 şi joi, 06.11.2008, ora 18.00.
(foto: Sebastian Hoppe)
Despre Rimini Protokoll

Helgard Haug şi Daniel Wetzel s-au născut, amândoi, în 1969 şi au absolvit Institutul Giesen pentru Studii Teatrale Aplicate. Împreună cu Stefan Kaegi lucrează din 2002 sub denumirea de Rimini Protokoll, atrăgând atenţia prin inventivitate în interacţiunea cu publicul şi prin spectacolele documentare.

Premiaţi în 2008 cu Premiul "Noi realităţi teatrale", entitatea numită Rimini Protokoll este alcătuită din trei artişti vizuali germani care au o abordare cu totul originală a ideii de teatru, numită de unii critici "teatrul experţilor". Aproape fără excepţie, personajele lor sunt "experţi ai vieţii de zi cu zi" puşi într-un context dramatic, interpreţi ai propriilor biografii. Realitatea nu este descrisă ori dramatizată artistic, ci importată pe scenă - o abordare cu atât mai consistentă cu cât este mai simplă.
(foto: Hanna Lipp)
Pentru mai multe detalii despre spectacolele şi evenimentele din programul Festivalului Naţional de Teatru accesaţi www.fnt.ro. Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru 2008


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Împărăţia mea pentru încă puţină viaţă - Regele moare la Festivalul Internaţional de Teatru Poveşti, Alba Iulia, şi la FNT, 2018, Răzvan Rocaş
 Selecţia ca act performativ - FNT 2008, Mihaela Michailov
 Suficienţa naţională - FNT 2008, Magdalena Boiangiu
 Prinzînd polemica de coadă - FNT 2008, Iulia Popovici
 Pe marginea Festivalului Naţional de Teatru 2008: o tentativă de polemică, Cristina Modreanu
 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru 2008


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer