Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici teatru  Sageata  Festivalul Naţional de Teatru 2008

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Cronici de 5 rînduri - FNT 2008: Caligula, The Sound of Silence şi Călugărul negru


noiembrie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Sageata Caligula
Regia: Victor Ioan Frunză

George Costin îl interpretează pe Caligula într-un video-clip new age. Ucide de plăcere, de nevoie, de scîrbă, ucide pentru că poate s-o facă, ucide ca să nu fie ucis. Cetatea s-a transformat într-un cabinet de eutanasiere. Nu curge sînge, nu rămîn resturi; doar fotografii care privesc, violent, spre cel care a suprimat vieţile. Cadrele sînt bune, decorul (Adriana Grand) e eclectic, muzica sună bine, însă video-clipul nu se leagă.

Sageata The Sound of Silence
Regia: Alvis Hermanis

În Riga anilor '60, tinerii citeau, iubeau, se distrau într-o lume a lor, situată la periferia sau chiar în afara sistemului sovietic. În lumea descrisă de Hermanis lipseşte mizeria şi nu se simte opresiunea. Muzica rock e cenzurată, însă restricţiile îi fac pe cei care ascultă în clandestinitate Simon & Garfunkel solidari. A nu da nici un fel de importanţă comunismului este o formă de rezistenţă: viaţa merge mai departe, pe ritm de rock. În mansardele hipioţilor de la Riga poate fi ca în Central Park din New York.

Sageata Călugărul negru
Regia: Kama Ginkas

E un teatru care nu e teatru: Kama Ginkas a ales să adapteze scenic o povestire scurtă. Nu e vorba de o dramatizare propriu-zisă, ci mai degrabă de o re-citire în cheie dramatică a textelor şi de o reconstituire a atmosferei din acele povestiri. E provocator pentru că la teatru te aştepţi să auzi replici, nu fragmente de text: teatrul se naşte din dialog, nu din vorbire indirectă. Kama Ginkas a reuşit să transforme acest eseu într-un spectacol viu. Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru 2008


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Matei Martin


Alte articole

 Împărăţia mea pentru încă puţină viaţă - Regele moare la Festivalul Internaţional de Teatru Poveşti, Alba Iulia, şi la FNT, 2018, Răzvan Rocaş
 Selecţia ca act performativ - FNT 2008, Mihaela Michailov
 Suficienţa naţională - FNT 2008, Magdalena Boiangiu
 Prinzînd polemica de coadă - FNT 2008, Iulia Popovici
 Pe marginea Festivalului Naţional de Teatru 2008: o tentativă de polemică, Cristina Modreanu
 Toate articolele despre Festivalul Naţional de Teatru 2008


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer