noiembrie 2008
Festivalul Naţional de Teatru 2008
Cârciuma satului e animată veşnic de aceleaşi personaje. Beţivul, fostul poliţist arţăgos, preotul, cârciumarul văduv îşi fac intrarea in fiecare zi în aceeaşi ordine, îşi spun aceleaşi poveşti şi-şi permit, ca unic vis, să vorbească despre Budapesta, locul unde se fac banii şi unde se trăieşte cu adevărat.

Monotonia pare să se sfârşească în ziua în care un tânăr scriitor de la Budapesta poposeşte în sat pentru câteva zile. Şi odată cu el, şi visele lui mai ambiţioase: căci după aceste câteva zile, el plănuieşte să fugă în Portugalia. Iată o poveste nemaiîntâlnită, care îi vrăjeşte pe toţi.

Între fiica cârciumarului, rămasă singura fată tânără din sat, şi călător se naşte o idilă ca-n filme, ce iscă gelozii şi scandaluri. Localitatea odinioară plicticoasă acum parcă fierbe. Deodată totul e gata să se schimbe, deodată îi este permis gândului să zburde mai departe, către poveşti de dragoste consumate pe malul mării şi zbucium sufletesc tipic roman(t)ic.

Se pare însă că totul a fost o păcăleală, căci tânărul poet este de fapt însurat, iar marea sa aventură este, în cele din urmă, tot o încercare disperată de a evada din cotidian - orăşeanul e tot atât de disperat să iasă din cercul vicios al vieţii de zi cu zi, ca şi sătenii. Iar când nevasta vine să-l caute, acesta dă repejor înapoi, uitând de tot de Portugalia şi de poezie.

Şi-aşa visele se năruie, situaţia dă să revină la normal, şi cu ultimă sforţare fiecare face câte-un gest disperat, la repezeală, încercând să fenteze viaţa de dinainte-unul pleacă, în sfârşit, la Budapesta, altul chiar la închisoare, în ideea că-i mai bine până şi la puşcărie...

O poveste ungurească care ne e totuşi foarte familiară. Lipsa de orizonturi şi agăţarea disperată de tot ce e străin sunt boli tipice şi pentru orice sat din România. Pe mine, personal, piesa nu m-a atins aşa cum mi-aş fi dorit; nu a reuşit să-mi ofere acel amestec de sentimente la care mă aştept şi pe care îl caut. Am părăsit sala tristă, şi-atât. Tristă din cauza adevărului din piesă, tristă pentru că am întâlnit oameni din aceia goliţi de vise care-şi caută ultima picătură de viaţă în alcool, îi cunosc prea bine şi, cel puţin în seara asta, nu mi-a făcut nici o plăcere să-i revăd. Dar asta sunt eu, şi mai ales asta mi-a fost dispoziţia momentană.

Ce m-a dezamăgit cu adevărat a fost imaginea Portugaliei , care apărea totuşi în titlu şi a cărei aromă te aşteptai s-o simţi, s-o ghiceşti mai bine; ca să fie o adevărată ţară a viselor ar fi trebuit să apară mai mult, mai viu şi mai colorant în poveste. Ori ea e de fapt abia menţionată.

Mi-au plăcut însă anumite momente. M-a distrat cum povestea de dragoste părea decupată din filmele americane (când cei doi se plimbă pe bicicletă şi le fâlfâie pletele în vânt, de exemplu). M-a mişcat faptul că-n final pe fată o invită la dans beţivul, ca să vedem bine cum soarta îi e pecetluită, cum va rămâne pentru totdeauna să servească băuturi la cârciuma prăfuită. Se vede că scenele au fost bine puse la punct şi chiar dacă, per total, jocul actorilor nu m-a entuziasmat, unele personaje au fost bine conturate (tatăl şi preotul sunt tare haioşi).

Spusă cu haz, cu detalii bine puse la punct şi o scenografie interesantă, Portugalia e o piesă, cred eu, destul de reuşită. Este uşoară, nimic prea apăsător, dacă priveşti cu oarecare detaşare; poate fi, în concluzie, o experienţă plăcută.

Portugalia de Zoltan Egressy
Regizor: Cristian Juncu
Actori: Alina Mangra, Remus Vlăsceanu, Gabriel Tudorin, Cristian Alexandrescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus