noiembrie 2008
2008 AD. Publicul continuă să fugă de filmul românesc precum dracul de tămâie. Peste scurt-metrajele premiate cu Leoparzi, Urşi şi frunze de Palmieri, toate de aur, se aşterne, rapid, praful uitării...

În speranţa că partida nu-i încă pierdută, HBO vă propune să petreceţi de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, nu cu bere şi cu mici ci cu scurt-metraje multi-premiate, documentare în exclusivitate şi cu o reverenţă cinematografică... epocală.

Conform desfăşurătorului, programul începe vesel, la ora 15:00 cu Veneţia, o comedie "bătrânească" şi pusă pe şotii de Florin Piersic Jr. şi continuă, de la ora 15:00, cu o raritate în domeniu, exhaustivul making-of în şase părţi al filmului Restul e tăcere.

La ora 17:45 are loc o primă premieră a zilei, adică scurt-metrajul Bricostory, un tandru şi emoţionant omagiu adus lui Jacques Tati de către Andreea Păduraru. Schimbând iute macazul, începând cu ora 18:10, documentarul lui Alexandru Solomon, Război pe calea undelor, oferă un remember impresionant al postului de radio Europa Liberă.

Revenind în vremi ceva mai recente, la ora 20:00 urmează marea premieră a serii, Megatron, premiat cu Palme d'Or la Cannes 2008, un scurt-metraj tuşant şi trist ce poartă semnătura lui Marian Crişan, regizorul şarmantului Amatorul (pe un scenariu premiat de HBO în 2007 şi publicat de Editura LiterNet). După această scurtă porţie de realism minimalist şi după un interviu în exclusivitate, de la ora 20:40, Nae Caranfil ne poartă cu Restul e tăcere prin lumea filmelor despre cinema.

La ora 22:55, Hadrian Marcu vă aduce o premieră în lumea scurt-metrajelor româneşti - Joi, un film elegant şi nerecomandat minorilor... Revenind la filmele marcate cu "audienţă generală", la ora 23:25, Tudor Giurgiu împărtăşeşte câteva informaţii pe cât de cruciale pe atât de amuzante despre Nunţi, muzici şi casete video, în primul documentar original produs de HBO România, iar Adrian Sitaru încheie seara puţin după miezul nopţii, la 00:30, într-o notă tristă şi cu parfum de fabulă - Valuri, premiat cu Leopardul de Aur la Locarno IFF 2007.

La 1 decembrie 2008, istoria se rescrie... sub ochii tăi. Filme româneşti la HBO?... E mai mult decât orice televiziune.0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus