Şapte Seri / noiembrie 2008
"Ridley Scott e cel mai eficient regizor cu care am lucrat." (Leonardo DiCaprio)

Nu ştiu alţii cum sunt dar pentru mine un nou film de Ridley Scott, e mereu un prilej de aşteptare şi bucurie. Cu regularitate a dat aproape un film pe an de la Gladiator încoace, un soi de comeback al său (2000). E unul din cei mai profesionişti regizori old school (pe 30 noiembrie 2008 a împlinit 71 de ani, deci La mulţi ani), maestru absolut al vizualului, creator de lumi diferite, spectaculoase, vii, rezonante.

Body of Lies / Un ghem de minciuni, noul său film, bazat pe romanul lui David Ignatius, este un joc de suspans printre aparenţe şi minciuni, în lumea spionajului contemporan şi a paranoiei lansate de posibilele atacuri teroriste. Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) e un agent operativ CIA pe urmele unui grup terorist gen Al Queda care atacă vestul (filmul începe cu o explozie la Manchester), de undeva din Iordania. Legătura sa în Langley este Ed Hoffman (Russell Crowe), un individ cinic şi manipulator, care reprezintă motto-ul filmului, "Nu avea încredere în nimeni. Înşeală-i pe toţi". Conceptul se aplică la acest univers de intrigi şi trădare, la fel cu cel din filmul fratelui lui Ridley, Tony Scott, Spy Game, pe acelaşi subiect şi cu un panşant pentru relaţia dintre cei doi spioni, acolo gen tată-fiu, aici mult mai tranşantă, dar cu tematică fierbinte pentru că e ceea ce se întîmplă azi, la fel ca în Syriana.

E primul film a lui Scott cu DiCaprio şi al patrulea cu Russell Crowe. Acesta s-a îngrăşat pentru rol, cum a făcut-o şi pentru The Insider. Iar DiCaprio e din ce în ce mai bun, după şcoala Scorsese, aici într-un rol şi mai dur şi întunecat, complet cu lentile de contact maronii. Dar revelaţia este Mark Strong, în rolul lui Hani Salaam, şeful spionajului din Iordania, un actor englez în ascensiune pe care-l veţi vedea în Rocknrolla.

Piesa slabă a puzzle-ului este Aisha, sora medicală arabă de care se leagă Ferris. Dar şi ea e folosită în acelaşi body of lies. Pentru edificare, actriţa Golshifteh Farahani e prima iraniană care apare într-un film produs la Hollywood!

Al treilea film al lui Scott cu compozitorul Marc Straitenfeld are pe genericul final, If the World , noua piesă Guns'n'Roses de pe Chinese Democracy (prima piesă GnR într-un film de la End of Days, 1999). Scott are şi un nou director de imagine; Alexander Witt (regizorul şi directorul de imagine al echipei secunde la American Gangster), a filmat pe ecran lat imagini copleşitoare, secvenţe amintesc de Black Hawk Down (filmat de Ridley tot în Maroc, în Rabat şi Ouarzazate, pentru Somalia, la fel ca în Kingdom of Heaven pentru Ierusalim sau Spy Game pentru Beirut).

Body of Lies are acelaşi subtext şi mesaj ca Kingdom of Heaven, Sir Ridley are poziţie, critică faţă de politica americană, e un suporter al Orientului mijlociu, al păcii dintre Occident şi Orient, al absurdului acestui conflict, care datează de la începuturile istoriei. De aceea personajul lui Ferris este un occidental dezrădăcinat, silit să înveţe manierele duşmanului, dar care între timp îi devin mai familiare decît cele ale lumii pe care o apără şi o reprezintă. Hoffman zice, "Ain't nobody likes the Middle East, buddy. There's nothing here to like." Din păcate, acest tip de gîndire face parte din ghemul de minciuni global.

(4 stele din cinci)


Notă: Acum şi pe blog la http://aldmovieland.blogspot.com/
Regia: Ridley Scott Cu: Leonardo DiCaprio, Russell Crowe, Mark Strong, Golshifteh Farahani, Oscar Isaac

1 comentariu

  • prima actrita iraniana de la Hollywood
    [membru], 16.12.2008, 16:01

    este Shohreh Aghdashloo (X-Men, 24, House of Sand and Fog, American Dreamz etc.)
    scrieti, scrieti.

    http://www.imdb.com/name/nm0013037/

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus