Filmul a făcut vîlvă, filmat în HD dar pe ecran lat, ca un documentar, şi are şansele să ia Oscarul pentru cel mai bun film străin (dacă nu o să ia Gommora, care "l-a bătut" la premiile Academiei Europene de Film - EFA). Se petrece exclusiv într-o sală de clasă (şi în curtea şcolii) dintr-un banlieue (suburbie) a Parisului, cu probleme, rase diferite. De aceea cred că filmul va fi înţeles mai bine în SUA şi Anglia, mai ales în paralel cu seria IV din The Wire, cu care are similitudini.
E o adaptare după cartea lui François Bégaudeau, apărută acum şi la noi. Bégaudeau se joacă pe el însuşi ca profesorul de franceză François Marin, cel care predă conjunctivul dar şi chestiuni de etică, morală şi maniere unui grup de naţii şi etnii diferite (China, Caraibe, Maroc, Mali). Chinezul Wei de exemplu e cel mai bun din clasă, Suleiman din Mali are probleme cu orice implică disciplina de aceea e mereu pedepsit, iar antisociala Esmeralda nu crede în nimic din ceea ce învaţă la şcoală.
Copiii folosiţi de Cantet şi Bégaudeau sunt extrem de naturali şi dezgheţaţi în faţa camerei, atmosfera de realism documentar e totală, problema e că e filmul e mult prea lung (128 de minute), îşi spune pointul deja la o oră şi jumătate, apoi de acolo îşi pierde răsuflarea, şi morala de la sfîrşit e prea tezistă (consiliul disciplinar profesoral). Atmosfera democratică din şcoală, nivelul destul de scăzut de performanţă şi restul problemelor societăţii franceze de azi nu cred că sunt aceleaşi cu cele ale şcolii româneşti (mai ales segregaţia rasială), dar filmul merită văzut mai ales de părinţii cu copii de vîrstă medie, la intrarea în adolescenţă, pentru că lor li se adresează în primul rînd. Juriul cannez, condus de Sean Penn a ales filmul lui Cantet, peste Gomorra, Changeling al lui Clint Eastwood şi Waltz With Bashir, filmul animat israelian, cu toate mult mai cinematografice.
Semi-documentarist şi didactic, Entre les murs abordează problemele societăţii civile ar trebui vizionat în şcoli ca o lecţie aprofundată despre pregătirea pentru viaţă, dar în sine nu e o mare lecţie de cinema.
(Trei stele din cinci)
Notă: Acum şi pe blog la http://aldmovieland.blogspot.com/