Republik / septembrie 2008
Mamma Mia!
ABBA e formaţia copilăriei mele, aşa că mă aşteptam ca adaptarea cinematografică a musicalului imaginat de Catherine Johnson să îmi ofere măcar prilejul de a mă bucura de melodiile suedezilor. Nu pot să descriu dezamăgirea pe care am simţit-o în momentul în care mi-am dat seama că Mamma Mia! e un produs foarte, foarte prost, regizat de o femeie (Phyllida Lloyd) nu doar netalentată, dar şi destul de indiferentă pentru a nu-şi pune nici măcar o problemă specific cinematografică pe toată durata celor mai bine de o sută de minute ale filmului. Întâlnirea ei cu directorul de imagine Haris Zambarloukos (a lucrat cu Roger Michell la Venus şi cu Kenneth Brannagh la Sleuth), e un prilej de a surprinde cadre neglijente, în care de multe ori în planul doi spectatorul poate vedea oripilat labele picioarelor unuia dintre actori, în timp ce în primul plan un altul se străduieşte să evite in extremis penibilul replicilor scrise de Johnson.

Actorii, mulţi dintre ei excelenţi în general, sunt decenţi atâta vreme cât nu încearcă să îşi creeze cu adevărat un personaj. Brosnan, Firth şi mai ales Skarsgärd intră în această categorie. Meryl Streep, din păcate, simte nevoia să interpreteze un rol, dar lăsată de capul ei, nu reuşeşte decât să te determine să îţi pui mâinile la ochi din când în când. Amanda Seyfried, aşa-zisa tânără speranţă a cinemaului american, e moment cu moment atât de enervantă, încât mi-e teamă că aş fi prea rău dacă aş începe să scriu tot ce gândesc despre prestaţia ei. La urma urmelor, nu e vina actorilor că au fost distribuiţi într-o asemenea calamitate.

Intenţionat am lăsat pentru final descrierea momentelor "coregrafice", extrem de numeroase. Tot ce pot să spun e că am fost uimit când pe generic am citit numele unui coregraf. În film, chiar nu se simţea contribuţia lui, aşa că speram din suflet că producătorii uitaseră să angajeze pe cineva pentru a coordona mişcările actorilor. Dar nu, explicaţia mea e mult mai simplă. Mamma Mia! a fost realizat numai cu gândul la profituri şi cu speranţa că se va găsi un public suficient de needucat pentru a plăti bilet şi chiar a aprecia o muncă făcută de mântuială. Şi culmea, asta s-a şi întâmplat, ca dovadă că până în acest moment filmul şi-a recuperat investiţia cu vârf şi îndesat. Sunt speechless.


Mamma Mia! - SUA / Marea Britanie / Germania, 2008
Regia: Phyllida Lloyd
Scenariul: Catherine Johnson
Cu: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Amanda Seyfried

Regia: Phyllida Lloyd Cu: Amanda Seyfried, Stellan Skarsgard, Pierce Brosnan, Colin Firth, Meryl Streep, Julie Walters, Christine Baranski

0 comentarii

În programul cultural

HBO
27.04.2024 18,05

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus