Gigi Căciuleanu (Franţa) şi Monique Schnyder (Elveţia), Marcel Iureş şi Alexander Bălănescu se alătură lui Răzvan Mazilu şi altor invitaţi de primă mărime, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în data de 10 februarie 2009, de la ora 20:00
Evenimentul este sponsorizat de compania E.ON şi produs de Fundaţia perfoRM, iar principalii beneficiari sunt elevii Liceului de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, secţia Coregrafie.
Reputatul coregraf şi dansator român Răzvan Mazilu, deţinător al Premiului UNITER, continuă eforturile de a sprijini şcolile de coregrafie din România, printr-un nou Spectacol Extraordinar de Dans Contemporan, "Răzvan Mazilu şi invitaţii săi". Evenimentul este realizat în parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti, care susţine cu entuziasm această iniţiativă.
Spectacolul Extraordinar de Dans Contemporan Răzvan Mazilu şi invitaţii săi are loc la Opera Naţională Bucureşti în data de 10 februarie, începând cu ora 20:00. Fondurile strânse din vânzarea biletelor sunt destinate în special Liceului de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, secţia Coregrafie.
Răzvan Mazilu: "Sunt foarte fericit că acest proiect continuă şi sper, în ciuda dificultăţilor economice, să reuşim să mai facem astfel de spectacole deosebite. Să ajungi dansator profesionist este foarte greu, e un drum lung, plin de sacrificii, care cere multă muncă şi determinare, iar aceşti copii au nevoie de toată susţinerea pe care o pot primi pentru a ajunge acolo unde îşi doresc. Ei au nevoie de spaţii şi dotări adecvate, aşa cum toate marile şcoli europene de balet au. Prin aceste spectacole nu putem să rezolvăm toate problemele, dar sper să îi încurajăm pe tinerii dansatori şi să reuşim să atragem atenţia publicului şi oficialităţilor asupra marilor lipsuri şi asupra dansului, ca artă importantă".
Ca de obicei, invitaţii lui Răzvan Mazilu sunt artişti de mare valoare ai scenei româneşti şi internaţionale:
apreciatul coregraf şi dansator Gigi Căciuleanu, care soseşte special de la Paris pentru a-i încuraja pe tinerii săi colegi români;
originala dansatoare şi acrobată Monique Schnyder, din Elveţia;
celebrul violonist şi compozitor Alexander Bălănescu;
marele actor Marcel Iureş;
singurul campion olimpic român la gimnastică masculină, Marius Urzică, împreună cu trupa de gimnaşti Romanian Golden Team;
balerinele Monica Petrică, solista Operei Naţionale Bucureşti şi Monica Ştraţ, solista Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian;
muzicianul şi solistul rock Adrian Despot împreună cu formaţia Viţa de Vie şi, nu în ultimul rând,
vedeta de televiziune Mihaela Rădulescu.
"În acest spectacol cred că este evident dialogul generaţiilor, dialog care se regăseşte în toate dimensiunile, de la grafica afişului la diversitatea invitaţilor şi a repertoriului prezentat", explică Răzvan Mazilu, care semnează concepţia şi regia spectacolului. De asemenea, el va şi interpreta câteva momente de dans contemporan.
Biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, la preţurile de 150, 100 şi 40 RON.
Evenimentul se bucură de sprijinul companiei E.ON, una dintre cele mai mari companii de energie din lume, care este sponsorul principal al spectacolului. Printre beneficiarii fondurilor strânse din vânzarea de bilete se numără cei 200 de elevi ai secţiei de Coregrafie a Liceului de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi.
Spectacolul din data de 10 februarie 2009 completează iniţiativele anterioare ale lui Răzvan Mazilu de a sprijini şcolile de coregrafie din România. Până în prezent, materiale didactice, pianine, echipamente tehnice şi stagii de dans contemporan, în valoare totală de peste 30.000 de euro au fost donate Liceului de Coregrafie Floria Capsali din Bucureşti.
"Prin aceste iniţiative nu avem cum să rezolvăm toate problemele secţiilor sau liceelor de coregrafie şi nici nu ne putem propune asta, dar ne propunem să atragem atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra problemelor artei dansului şi să încurajăm companiile să îşi îndrepte atenţia şi asupra dansului, ca domeniu atractiv pentru proiecte sociale. Această formă de artă, atât de specială şi fragilă, trebuie să îşi recâştige respectul şi admiraţia de altădată. În plus, sper ca aceşti copii să vadă că nu sunt singuri în această profesie şi că e important ceea ce fac", a adăugat Răzvan Mazilu. "Îi încurajez pe iubitorii de artă să vină la acest spectacol - se vor bucura de prezenţa unor artişti de primă mărime şi în acelaşi timp vor putea ajuta şcolile de coregrafie".
Proiectul se bucură de promovare susţinută din partea următorilor parteneri media: cotidianul Evenimentul Zilei, ghidul de timp liber 24Fun, Radio Gold FM, revista Tango, portalurile LiterNet şi port.ro, precum şi din partea companiei de publicitate outdoor Affichage Romania.
Despre Răzvan Mazilu
Răzvan Mazilu este artistul complet - dansator, coregraf, regizor - care a impus şi popularizat spectacolele dans contemporan şi teatru-dans în România. Răzvan Mazilu a absolvit Liceul de Coregrafie Floria Capsali în anul 1996, fiind primul elev care a ales să se specializeze în dans contemporan. În 2007, Senatul UNITER ii acordă Premiul Special pentru Coregrafie. Viziunea artistică originală, versatilitatea interpretativă şi extraordinara sa expresivitate l-au consacrat deja ca unul dintre cei mai valoroşi artişti europeni de azi.
www.razvanmazilu.com
Despre Fundaţia perfoRM
Fundaţia perfoRM este o organizaţie privată nonprofit, apolitică şi nonguvernamentală care promovează multi-culturalismul, interdisciplinaritatea şi excelenţa în artele spectacolului din România, în general - şi a artei dansului în special, urmărind un efect benefic, pe termen lung, asupra publicului şi tinerelor talente.
Concentrându-se pe o nişă a artelor spectacolului care se bazează pe non-verbalitate şi interdisciplinaritate - dans contemporan şi teatru-dans - Fundaţia îşi propune să contribuie la creşterea vizibilităţii şi calităţii artelor spectacolului, prin eforturi conjugate ale artiştilor români şi străini, contribuind implicit la o mai bună cunoaştere internaţională a artiştilor români. Organizaţia doreşte de asemenea să ofere sprijin moral şi material tinerilor români care studiază artele spectacolului, în special arta dansului şi să faciliteze accesul publicului român din toată ţara la valori artistice de vârf ale artei contemporane.
www.fundatiaperform.ro