februarie 2009
Cursa pentru Premiile Gopo a intrat în linie dreaptă! Dintre cele 11 lungmetraje, 27 de scurtmetraje de ficţiune şi 11 documentare, juriul format din actriţa Maria Popistaşu, regizorul Laurenţiu Damian, criticii de film Magda Mihăilescu şi Laurenţiu Brătan şi directorul de imagine Florin Mihăilescu i-a nominalizat pe cei care vor concura pentru statuetele Gopo, realizate şi în acest an de sculptorul Adrian Ilfoveanu.

Restul e tăcere, filmul lui Nae Caranfil care reconstituie momentul realizării primului film românesc de lungmetraj, a adunat nu mai puţin de 14 nominalizări la cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo, printre care cele pentru Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu de lung metraj. Al doilea mare favorit al Premiilor Gopo este Boogie, filmul regizat de Radu Muntean care a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes, nominalizat la 11 categorii. Cocoşul decapitat, filmul lui Radu Gabrea lansat în cinematografele din România în primăvara anului trecut, are, de asemenea, o prezenţă consistentă pe lista nominalizaţilor, realizatorii săi concurând la 9 categorii Gopo. Nunta mută, debutul în regia de film al lui Horaţiu Mălăele, cu 8 nominalizări, Schimb valutar, nominalizat la patru categorii, printre care Cel mai bun actor în rol principal şi Cel mai bun scenariu, şi Supravieţuitorul lui Sergiu Nicolaescu, care va concura pentru Premiul Gopo pentru Cel mai bun montaj, sunt celelalte pelicule care ar putea pleca acasă cu cel puţin o statuetă.

Dragoş Bucur, Alexandru Potocean, Cosmin Seleşi şi Marius Florea Vizante sunt cei patru actori nominalizaţi la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal, pentru rolurile din filmele Boogie, Nunta mută, Schimb valutar, respectiv Restul e tăcere. Anamaria Marinca revine în lista nominalizărilor Gopo din acest an pentru Cea mai buna actriţă într-un rol principal, cu rolul Smaranda Ciocăzanu din Boogie. Tânăra actriţă Meda Victor primeşte şi ea o nominalizare pentru rolul de debut din Nunta mută, iar Ioana Iacob pentru rolul Alfa Sigrid Binder din Cocoşul decapitat.

Cel mai bun actor într-un rol secundar şi Cea mai bună actriţă într-un rol secundar sunt două dintre categoriile cu patru nominalizări (maxima admisă de regulamentul premiilor). Adrian Văncică şi Mimi Brănescu, pentru rolurile din Boogie, Silviu Biriş şi Vlad Zamfirescu pentru rolurile din Restul e tăcere sunt cei patru actori care se intrec pentru câştigarea trofeului Gopo pentru rol secundar. Restul e tăcere este prezent cu două nominalizări şi pentru actriţă în rol secundar: Ioana Bulcă şi Mirela Zeţa, celelalte două nominalizări îndreptându-se către Aliona Munteanu (Schimb valutar) şi Victoria Cociaş (Cocoşul decapitat).

Premiul Gopo pentru Cel mai bun scurt metraj va fi disputat în 2009 de O zi bună de plajă, câştigătorul Ursului de Aur la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Berlin, Alexandra, în regia lui Radu Jude, dar şi de doi concurenţi-surpriză: Palmele, filmul regizat de George Chiper şi premiat în 2008 la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit, respectiv Cucul, o coproducţie româno-maghiară în regia Ceciliei Felmeri, absolventă a Universităţii "Sapientia" din Cluj-Napoca.

Competiţia de la categoria destinată filmelor documentare este foarte strânsă în acest an: cele patru filme rămase pe listă după jurizare sunt Constantin şi Elena, câştigătorul Premiului First Appearance la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, Podul de Flori, filmul lui Thomas Ciulei, dublu premiat la festivalul goEast (Germania), Nunţi, muzici şi casete video, în regia lui Tudor Giurgiu, primul film coprodus de HBO România, şi Testimonial, impresionanta mărturie a lui Răzvan Georgescu realizată în parteneriat cu ZDF / Arte.


Juriul categoriei Cel mai bun film european, alcătuit din criticii de film Viorica Bucur, Tudor Caranfil, Alexandra Olivotto, Ştefan Dobroiu şi Florin Barbu, a nominalizat la Premiul Gopo patru dintre cele 43 de filme distribuite pe marile ecrane din ţară în 2008: câştigătorul Palme d'Or 2008, Entre les murs / În clasă, filmul de succes al lui Marjane Satrapi, Persepolis, cel mai recent lung metraj semnat Jiri Menzel, savurosul Obsluhoval jsem anglického krále / În slujba regelui Angliei, şi multi premiatul Auf der anderen Seite / De partea cealaltă, regizat de Fatih Akin.


Peste 400 de profesionişti din industria autohtonă de film vor alege în acest an câştigătorii Premiilor, prin vot secret, online sau prin poştă. Fiecare dintre aceştia va primi câte un set de DVD-uri conţinând toate filmele nominalizate şi, apoi, va desemna câte un câştigător pentru fiecare categorie competitivă.

Printre noutăţile ediţiei cu numărul trei a Galei Premiilor Gopo se numără premiul acordat de Romanian Society of Cinematographers în deschiderea evenimentului. Cea mai prestigioasă organizaţie a directorilor de imagine din România, RSC va acorda un trofeu pentru un profesionist din domeniu, ales în urma votului membrilor asociaţiei pe site-ul oficial www.rscine.ro.


În cadrul Galei Premiilor Gopo vor fi acordate şi în acest an un Premiu pentru întreaga activitate unei personalităţi marcante din cinematografia românească şi Premiul Publicului, oferit filmului autohton cu cel mai mare succes de box office în anul precedent. Dacă în 2007 trofeul a fost acordat lung metrajului de debut al lui Tudor Giurgiu, Legături bolnăvicioase, iar în 2008 performerului 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, filmul care va primi recunoaşterea publicului de cinema din România în 2009 este Supravieţuitorul, pelicula care a adunat 25, 706 bilete vândute pe parcursul anului trecut.

Cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, în Bucureşti, la Studio Fratelli. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.


Nominalizările la Premiile Gopo 2009


Cel mai bun film (lungmetraj)

Boogie
Producător: Dragoş Vîlcu (Multimedia Est)
Regia: Radu Muntean

Cocoşul decapitat
Producători: Radu Gabrea, Laszlo Kantor, Arno Ortmair, Dieter Pochlatko (Total TV, Uj Budapest Filmstudio, EPO-Film-Produktionskges, Film-Line Productions GmbH)
Regia: Radu Gabrea, Marijan D. Vajda

Restul e tăcere
Producător: Cristian Comeagă (Domino Film)
Regia: Nae Caranfil


Cel mai bun regizor (lungmetraj)

Nae Caranfil - Restul e tăcere
Radu Gabrea, Marijan d. Vajda - Cocoşul decapitat
Radu Muntean - Boogie


Cel mai bun scenariu de lungmetraj

Alexandru Baciu, Radu Muntean, Răzvan Rădulescu - Boogie
Nae Caranfil - Restul e tăcere
Adrian Lustig, Horaţiu Mălăele - Nunta mută
Tudor Voican - Schimb valutar,


Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj

Dragoş Bucur - Pentru rolul Bogdan «Boogie» Ciocăzanu din filmul Boogie
Alexandru Potocean - Pentru rolul Iancu din filmul Nunta mută
Cosmin Seleşi - Pentru rolul Emil din filmul Schimb valutar
Marius Florea Vizante - Pentru rolul Grig din filmul Restul e tăcere


Cea mai bun? actriţă într-un rol principal într-un film de lungmetraj

Ioana Iacob - Pentru rolul Alfa Sigrid Binder din filmul Cocoşul decapitat
Anamaria Marinca - Pentru rolul Smaranda Ciocăzanu din filmul
Boogie
Meda Victor - Pentru rolul Mara din filmul Nunta mută


Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj

Silviu Biriş - Pentru rolul Raoul din filmul Restul e tăcere
Mimi Brănescu - Pentru rolul Sorin Penescu din filmul Boogie
Adrian Văncică - Pentru rolul Vali Iordache din filmul Boogie
Vlad Zamfirescu - Pentru rolul Nuţu Ferfide din filmul Restul e tăcere


Cea mai bun? actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj

Ioana Bulcă - Pentru rolul Aristizza din filmul Restul e tăcere
Victoria Cociaş - Pentru rolul Mutter Goldschmidt/Mama lui Felix din filmul Cocoşul decapitat
Aliona Munteanu - Pentru rolul Lili din filmul Schimb valutar
Mirela Zeţa - Pentru rolul Emilia din filmul Restul e tăcere


Cea mai bun? muzic? original? (lungmetraj)

Laurent Couson - Restul e tăcere
Petru Mărgineanu - Schimb valutar
Thomas Osterhoff - Cocoşul decapitat


Cea mai bună imagine (lungmetraj)

Tudor Lucaciu - Boogie
Marius Panduru - Restul e tăcere
Vivi Drăgan Vasile - Nunta mută


Cel mai bun montaj (lungmetraj)

Nita Chivulescu - Supravieţuitorul
Dan Nanoveanu - Restul e tăcere
Cristian Nicolescu, Cristina Ionescu - Nunta mută


Cel mai bun sunet (lungmetraj)

Constantin Fleancu - Cocoşul decapitat
Dragoş Stanomir - Boogie
Florin Tăbăcaru, Ştefan Crişan, Brian Riordan - Restul e tăcere


Cea mai bună scenografie (lungmetraj)

Sorin Dima - Boogie
Florin Gabrea - Cocoşul decapitat
Mihnea Mihăilescu - Nunta mută
Călin Papură, Ruxandra Ionică - Restul e tăcere


Cele mai bune costume (lungmetraj)

Georgiana Bostan - Boogie
Doina Levintza - Restul e tăcere
Svetlana Mihăilescu - Cocoşul decapitat
Oana Păunescu - Nunta mută


Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură (lungmetraj)

Ioana Ioniţă, Dana Roşeanu - Nunta mută
Ruth Philipp, Heiner Niehues, Clara Tudose - Cocoşul decapitat


Cel mai bun film documentar

Constantin şi Elena, Producător: Andrei Dăscălescu, Roberto Blatt (Filmlab, Chello Multicanal)
Regia: Andrei Dăscălescu

Nunţi, muzici şi casete video
Producători: Oana Giurgiu, Carmen Harabagiu, Andrei Creţulescu (Hai-Hui Entertainment, HBO România)
Regia: Tudor Giurgiu

Podul de Flori
Producător: Thomas Ciulei (Ciulei Films, Europolis Film)
Regia: Thomas Ciulei

Testimonial
Producător: Răzvan Georgescu (Pelegrin Film, StarCrest Media, ZDF/Arte, TVR)
Regia: Răzvan Georgescu


Cel mai bun film de scurtmetraj

Alexandra
Producător: Ada Solomon (HiFilm Productions)
Regia: Radu Jude

Cucul
Producători: András Muhi, Róbert Lakatos, János Szántai (Inforg Stúdió, Argo Audiovisual)
Regia: Cecília Felméri

O zi bună de plajă
Producător: Cătălin Mitulescu (Axel Film)
Regia: Bogdan Musta?ă

Palmele
Producător: UNATC Bucureşti
Regia: George Chiper


Premiul "Tânăra Speranţă"

Anamaria Chioveanu - Lungul drum spre casă
Cătălin Muşat - Ciobanul zburător
George Chiper - Palmele
George Dorobanţu - Elevator


Premiul Publicului (pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes la box office în 2008)

Supravieţuitorul - 25, 706 bilete vândute
Producător: Andrei Boncea (MediaPro Pictures)
Regia: Sergiu Nicolaescu


Cel mai bun film european (dintre cele distribuite în România în 2008)

Auf der anderen Seite / De partea cealaltă (Germania, Turcia, Italia, 2007)
Regia: Fatih Akin
Distribuitor: Independenţa Film

Entre les murs / În clasă (Franta, 2008)
Regia: Laurent Cantet
Distribuitor: Independenţa Film

Obsluhoval jsem anglického krále / În slujba regelui Angliei (Cehia, Slovacia, 2006)
Regia: Jiri Menzel
Distribuitor: MediaPro Distribution

Persepolis, (Franţa, SUA, 2007)
Regia: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Distribuitor: Transilvania Film

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus