februarie 2009
Regizoarea şi scenarista Elisabeta Bostan, una dintre emblemele filmului românesc pentru copii şi mentorul câtorva zeci de generaţii de regizori români, printre ai căror reprezentanţi se numără realizatori cum ar fi Constantin Vaeni, Nae Caranfil, Radu Nicoară, Laurenţiu Damian, Ovidiu Bose Paştina sau Marius Şopterean este laureata Premiului Gopo pentru Întreaga Activitate, care îi va fi decernat în cadrul Galei de pe 2 martie 2009 de la Fratelli Studio din Bucureşti.

Realizatoarea celebrelor lung metraje Veronica, Veronica se întoarce, Mama şi Campioana, a serialului TV Fram sau a scurt metrajelor Amintiri din copilărie, Pupăza din tei, care au marcat copilăria câtorva milioane de români, va fi răsplătită pentru remarcabila contribuţie adusă la dezvoltarea cinematografului românesc, materializată în 12 lung metraje, 11 scurt metraje, 1 serial TV de succes şi 11 filme documentare, pe parcursul a peste 50 de ani pe platourile de filmare şi la catedră, în calitate de profesor de Regie şi, mai apoi, decan al Facultăţii de Film din cadrul UNATC Bucureşti. Elisabeta Bostan este cel mai important autor de film pentru copii din istoria filmului românesc, atât în ceea ce priveşte numărul de producţii şi longevitatea carierei, cât şi în ceea ce priveşte popularitatea-record a filmelor sale în cadrul publicului larg românesc.

Născută pe 1 martie 1931 la Buhuşi, regizoarea a absolvit Institutul de Artă Cinematografică şi Teatrală din Bucureşti din 1954. Şi-a început cariera de cineast realizând documentare etnografice, cele care i-au adus şi primele distincţii. Avea să fie începutul unui şir de peste 40 de premii internaţionale, printre care se numără trofee obţinute la prestigioasele festivaluri de la Cannes, Veneţia, Namur, Moscova, Teheran sau Milano. Din distribuţia filmelor sale au făcut parte actori precum Ştefan Ciubotăraşu, Dem Rădulescu, Margareta Pâslaru, Florian Pittiş, Vasilica Tastaman, Mircea Diaconu, Carmen Galin, George Mihăiţă sau Luminiţa Gheorghiu, mulţi dintre ei aflându-se la început de drum în cinematografie în momentul întâlnirii cu Elisabeta Bostan.

În 1996, Elisabeta Bostan a fondat CineMAiubit, festivalul internaţional de film studenţesc pe care îl patronează şi astăzi, primul şi cel mai important festival românesc de acest gen, care a devenit, între timp, o adevărată "rampă de lansare" pentru tineri cineaşti români precum Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu sau Cristian Nemescu.

Cea de-a treia ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 2 martie 2009, în Bucureşti, la Fratelli Studio. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Sponsori: Ursus, Teacher's, Santal
Partener: Babel Communications
Evenimentul este susţinut de Fratelli Studio, Radio Guerilla şi Cărtureşti.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus