Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri

Expoziţie de fotografii cu şi despre viaţa rromilor - SHUKAR


martie 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
SHUKAR
Expoziţie de fotografii cu şi despre viaţa rromilor din Ungaria, Slovenia, România, Polonia, Ucraina, realizate de Marina Obradovic
Din 13 martie până pe 3 aprilie 2009
Sala Irina NicolauCu vreo treizeci de ani în urmă, tinerii bucureşteni spuneau adesea sunt şucărit(ă), nu mă şucări, e şucar mare. Nu ştim câţi din adolescenţii de astăzi mai cunosc faptul că termenii erau legaţi de supărare, adică sunt supărat(ă), nu mă supăra, e supărare mare.

Expoziţia de fotografii cu şi despre viaţa rromilor din Ungaria, Slovenia, România, Polonia, Ucraina se intitulează SHUKAR, pentru că autoarea, Marina Obradovici, ştie că termenul înseamnă de fapt frumos, bun, prilej de bucurie. Pas de mai înţelege ceva...

Vineri, 13 martie 2009, de la ora 17.00, vă aşteptăm la Muzeul Ţăranului Român pentru ca împreună cu Marina Obradovici să ne bucurăm de fotografiile ei shukare.

Întotdeauna am fost fascinată de rromi, spune Marina. În 2000, am plecat din Paris împreună cu fiul meu care avea 5 ani. Am cumpărat şi am amenajat un camion şi am călătorit un an prin Ungaria, Slovenia, România, Polonia, Ucraina. Am întâlnit mulţi oameni şi am fost foarte bine primiţi în comunităţile de ţigani.

Spontani, direcţi, trăind mai ales în prezent, nefiind preocupaţi de ziua de mâine, ţiganii s-au dovedit, în ciuda sărăciei, a fi generoşi şi ospitalieri cu cei doi călători curioşi. Tot ce poate zgudui monotonia cotidianului îi stimulează, îi motivează şi îi face interesaţi. Să nu te mire dacă odată intrat în casa unuia, vei constata că încet, încet vin toate rudele să te vadă şi să te salute. Camera se umple de copii neastâmpăraţi, de femei şi de bătrâni aşa încât la un moment dat nu mai ştii cine locuieşte de fapt acolo şi ai cui sunt toţi acei copii.

Marina a petrecut aproape un an de zile alături de ei, ceea ce i-a dat posibilitatea nu numai să-i fotografieze, dar să-i şi cunoască într-atât încât să construiască din fragmente de obiecte şi de priviri, o complexă lume bidimensională shukară.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 3 aprilie 2009, de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00.

Intrarea liberă.


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Povestiri din Himalaya la Craiova, Comunicat de presă
 Literatură, teatru şi curtezane - Expoziţia Imagini ale lumii trecătoare. Kunisada - un mare gravor al şcolii Utagawa, Victoria Anghelescu
 Expoziţie Alex Gâlmeanu la Artmark în cadrul proiectului Contact Lenses, Comunicat de presă
 Sfîrşitul unei clase, Codrin Liviu Cuţitaru
 Rubén Ochoa - întoarcerea în cerc, Mihai Plămădeală
 Alte articole


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer