aprilie 2009
Cea mai fericită fată din lume
Debutul în lung metraj al regizorului Radu Jude, Cea mai fericită fată din lume, va fi prezentat la Festivalul de la Cannes în cadrul ACID Programme.

ACID (Association for Independent Cinema and its Broadcasting) este o asociaţie fondată de regizori de film, cu scopul de a promova difuzarea în cinematografe a producţiilor de film independente şi de a înlesni întâlnirea unui film şi a autorilor lui cu publicul. Cel mai puternic element al Asociaţiei este însuşi principiul care a stat la baza înfiinţării ei: regizorii de film sunt sprijiniţi de al?i regizori de film.

În cadrul Festivalului de la Cannes, ACID va prezenta o selecţie de 9 filme de lung metraj, printre care se află şi filmul lui Radu Jude. Filmele selec?ionate în cadrul acestui program (iniţiat în anul 1994) sunt alese de 20 de regizori de film. După fiecare proiecţie va fi organizată o discuţie la care vor pariticipa regizorii filmelor selecţionate. Programul ACID din cadrul Festivalului de la Cannes este prezent în atenţia directorilor de cinematografe, selecţionerilor de festivaluri, distribuitorilor şi, nu în ultimul rând, al presei, proiec?iile fiind destinate, de asemenea, şi publicului obişnuit.

ACID a motivat alegerea filmului Cea mai fericită fată din lume astfel: "Totul pare perfect în film: scenariul, care combină cu abilitate interesul pentru ceea ce urmează să se întâmple imediat şi profunzimea parabolei, foarte pe placul nevoilor noastre de originalitate, de inteligenţă şi de umor, actorii atât de minunat aleşi şi dirijaţi, de o credibilitate ce-ţi taie răsuflarea şi, în fine, regia care, neavând nicio fisură, dobândeşte un soi de graţie. Va fi o mare bucurie să prezentăm acest film plin de talent."

Sprijinul ACID acordat promovării filmului produs de Hi Film Productions nu se limitează doar la proiecţia şi întâlnirile pe care le presupune aceasta la Cannes. Asociaţia are un puternic parteneriat cu alte 20 de festivaluri din întreaga lume, unde filmul urmează să fie proiectat.

Până în acest moment Cea mai fericită fată din lume a câştigat Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Sofia.

Cea mai fericită fată din lume va avea premiera în România în data de 8 mai 2009, în cadrul Festivalului Filmului European, urmând să intre pe ecranele din toată ţara în data de 15 mai 2009.

Regia: Radu Jude Cu: Andreea Boşneag, Violeta Haret, Vasile Muraru, Doru Cătănescu, Alexandru Georgescu, Diana Gheorghian, Bogdan Marhodin, Şerban Pavlu, Luminiţa Stoianovici, Andi Vasluianu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus