Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Cea mai fericită fată din lume

Biata fată fericită - Cea mai fericită fată din lume


Libertatea, mai 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cea mai fericită fată din lume - debutul în lungmetraj al lui Radu Jude - este o "felie de viaţă" dată la-ntors. Şi la-ntors. Şi la-ntors... Nu se întîmplă lucruri grave în film: o adolescentă din provincie, Delia (Andreea Boşneag, incredibil de naturală la primul ei rol!), vine la Bucureşti să filmeze un spot pentru o marcă de sucuri. (Fata tocmai a cîştigat o maşină trimiţînd etichete de pe sticlele respectivului suc.) O însoţesc tata & mama - un balast băgăreţ ca două valize grele pe capota maşinii, care-ţi cad în cap la fiecare frînă.

Odată ajunşi în Capitală, cei trei sînt luaţi în primire de echipa semi-profesionistă care face reclama: un regizor stresat (Şerban Pavlu), un operator stresat (Andi Vasluianu) şi tot restul stresaţilor - care include şi băgătorii de seamă din partea firmei. Toată lumea, de fapt, se bagă în ceva: în seamă, în vorbă, în "combinaţii" (părinţii Deliei ar vrea să le cedeze lor maşina cîştigată, că doar au făcut sacrificii)... Iar la sfîrşit, cînd soarele se bagă - şi el - să se culce, regizorul îşi bagă picioarele: după ce a filmat enşpe variante pentru un spot de circa 15 secunde (tot filmul este making-of-ul acelui spot), ultima priză e şi cea mai proastă. Viaţa de mercenar nu e complexă, n-are multe "aspecte" şi nici satisfacţii profesionale.

Jude, care şi-a făcut mîna regizînd cîteva scurtmetraje foarte bune (Lampa cu căciulă, Alexandra), a colaborat aici cu scenarista Augustina Stanciu (totodată scenografă şi autoare a costumelor). Lucrurile cele mai bune din film sînt dialogurile şi interpretările: felia de viaţă e bine "unsă", sună credibil, iar personajele - unele, chiar prea pitoreşti: vezi numitul "Bombardel" - nu dau senzaţia de-a fi fost puse cu furca în cadru: sînt "de-acolo". Problema filmului este că, dincolo de aceste mici tuşe de cine-realitate şi de playback-ul tematic la şlagărul Banii n-aduc fericirea, nu bate prea departe. E un fel de Reconstituirea lui Pintilie fără altă miză decît etichetele pentru maşină.
 Toate articolele despre Cea mai fericită fată din lume
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Despre o anume inocenţă neprotejată - Radu Jude , Marian Rădulescu
 10 ani cu filmul românesc. Episodul 9 - Anul 2009, Iulia Blaga
 Fericirea care-ţi stă-n gât - Cea mai fericită fată din lume, Cezar Paul-Bădescu
 Nu mă consider un autor de cinema - Cea mai fericită fată din lume, Roxana Călinescu, un interviu cu Radu Jude
 Fericire Multifruct - Cea mai fericită fată din lume, Iulia David
 Toate articolele despre Cea mai fericită fată din lume


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer