Şapte Seri / aprilie 2009
Festivalul de film B-EST 2009
A fost şi festivalul de film B-EST, ediţia a V-a, a fost şi prima mea participare într-un juriu internaţional (alături de juraţii Mircea Bunescu, director de imagine, profesor universitatea Media, Pjer Zalica, regizor din Sarajevo, Andrei Plakhov, selecţioner al festivalului de la Moscova şi preşedinte FIPRESCI şi Nik Powell, şeful şcolii de film din Londra şi vicepreşedinte Academiei europene de film, - preşedintele juriului).

Au fost filme interesante, secţiuni de documentare şi scurtmetraj, şi un film românesc în premieră naţională după Berlin, Cea mai fericită fată din lume al lui Radu Jude (premiul de scenariu B-Est).

Au fost săli pline (la Tokyo!, Woody Allen, Jude) şi cam golaşe (la gală, poate din cauză că nu se ştia că se mai dă film), au venit personaje năstruşnice, japonezul pierdut prin Paris, Kenishi Morimoto, interpretul unui film ciudăţel de Nicola Sornaga, Monsieur Morimoto (căruia i s-a dat o menţiune specială, pentru apariţia exotică). Au fost invitaţi, septagenarul Jerzy Skolimovski, cu o expoziţie de 15 tablouri la Artexpo în Teatrul Naţional, şi filmul său după 17 ani de absenţă de pe platouri, Patru nopţi cu Anna (în afara competiţiei).

Selecţia lui Andrei Creţulescu a cuprins filme independente americane (Shotgun Stories, Wendy şi Lucy), un Scarface şiş-kebap, turco-german produs de Fatih Akin (Chiko), un Esperanto cinematografic: Absurdistan (premiul publicului şi cel de imagine) şi favoritul nostru. Eldorado (trofeul B-Est pentru cel mai bun film şi cea mai bună regie, actorul belgian Bouli Lanners, convertit la regie), un road movie extraordinar, existenţialist şi plin de umor negru. Îi urez lui B-est VI mai multă mediatizare şi bineînţeles, mai mulţi spectatori!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus