mai 2009
Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009
Proiecţia, în premieră absolută în România, a lungmetrajelor din seria Ochiul / Gin gway / The Eye, trilogia horror a fraţilor Oxide şi Danny Pang produsă în Hong Kong şi Thailanda, este unul dintre highlight-urile celei de-a patra ediţii a Fest'Asia, singurul festival de film asiatic din Europa Centrală şi de Est, desfăşurat în perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Cele trei filme-cult (Gin gway (2002), Gin gway 2 (2004), Gin gway 10, produs în 2005) au obţinut premii la festivaluri importante ale genului, precum Săptămâna Filmului Fantastic de la Malaga, Festivalurile de Film Fantastic de la Uppsala sau Köln, fiind prezentate în proiecţii speciale la Cannes, Rotterdam sau Toronto.

Sub sloganul A Totally Different Experience for The Eye, Fest'Asia revine în peisajul cultural bucureştean cu o ediţie care se anunţă mai vie ca niciodată: între 19 şi 28 iunie, la Cinema Scala, peste 40 de filme provenind atât din ţări asiatice cu tradiţie în cinematografie (Coreea de Sud, Japonia, China), cât şi din Malaezia, Thailanda sau chiar Coreea de Nord alcătuiesc un program care îi va răsfăţa pe iubitorii de film asiatic din România cu cele mai apreciate producţii recente de la est de Urali, producţii multipremiate la importantele festivaluri de la Cannes, Berlin, Veneţia, Rotterdam sau Toronto.

Aşa cum şi-a obişnuit deja spectatorii încă de la primele trei ediţii, Fest'Asia programează patru secţiuni show-case: Panorama (lungmetraje recente), Trilogia (programând cele trei filme din seria Gin gway), Anim'Asia (filme asiatice de animaţie) şi Short'Asia (peste 20 de scurtmetraje recente). Pe lângă filme, publicul festivalului va putea să se familiarizeze cu spiritul asiatic la barul cu produse specifice Asiei care va fi amenajat în holul Cinema Scala, decorat, şi el, într-o manieră tipic asiatică. Vlad Ilicevici, director executiv Fest'Asia şi unul dintre selecţionerii festivalului, alături de Laurenţiu Brătan şi Mihai Mitrică, spune că "filmul asiatic are un public foarte bine definit în Bucureşti şi în România. Pentru acest public, suficient de numeros şi foarte fidel, merită să existe Fest'Asia - un festival unic în Europa Centrală şi de Est - care să menţină o legătură necesară între cinematograful asiatic şi spectatorii săi din această parte a lumii."

Fest'Asia este organizat de Asociaţia Culturală Estenest şi de Ogilvy Group. Dani Macarie, Group Creative Director Ogilvy, declară: "În 2004 am fost la Fest'Asia fără să ştiu că era Fest'Asia. Am văzut două filme şi tot n-am aflat care e numele festivalului. Anul acesta, le-am promis partenerilor noştri de la Estenest că Fest'Asia va deveni un nume."

Abonamentele şi pass-urile pentru 10 proiecţii au fost puse deja în vânzare în reţeaua Bilet.ro, la preţurile de 100, respectiv 50 RON fiecare, urmând ca biletele pentru o singură proiecţie să fie puse în vânzare odată cu definitivarea şi anunţarea programului proiecţiilor.Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus