Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009

Jurnalul unei şcolăriţe, primul film nord-coreean după 20 de ani, la Fest'Asia 2009


mai 2009
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia aduce la Bucureşti o premieră absolută pentru România de după 1989: lungmetrajul regizat de Jang In Hak, Han nyeohaksaengeui ilgi / Jurnalul unei şcolăriţe (2006), este prima peliculă produsă în Coreea de Nord care va rula într-un cinematograf autohton după 1990, într-o proiecţie-eveniment exclusivă. Scenariul filmului, semnat de Jun-Bo An, a fost aprobat şi completat de Kim Jong-Il, şeful statului nord-coreean, care s-a implicat chiar şi în post-producţia acestuia, cu anumite sugestii de montaj.

Pelicula spune povestea tinerei nord-coreene Su-ryeon (Pak Mi-hyang), fiica unui cercetător foarte pasionat şi a unei casnice devotate soţului ei. Iniţial revoltată de stilul de viaţă al părinţilor ei, Su-ryeon trece prin întâmplări care o fac să înţeleagă mai bine care sunt adevăratele valori morale şi să se gândească atent înainte de a alege calea pe care să o urmeze.

Arătat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes din 2006 drept "primul film nord-coreean prezentat vreodată la un festival din Occident", filmul a mai fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film al Ţărilor Nealiniate şi în Curs de Dezvoltare de la Phenian (Coreea de Nord), şi la Festivalul Filmelor despre Educaţie de la Evreux (Franţa).

Un film atipic pentru realismul socialist cinematografic, Jurnalul unei şcolăriţe este filmat şi montat extrem de realist, încercând să expună "faţa umană" a existenţei cotidiene din Coreea de Nord şi să spună o poveste universală despre alegeri şi maturizare atât de natural cât o poate permite un produs de propagandă al unei cinematografii controlate de stat.

Nu mai puţin de 8 milioane de coreeni (o treime din populaţia Republicii Populare) au urmărit acest film în cinematografele din Phenian şi celalalte oraşe importante ale ţării. Lung metrajul a mai fost distribuit pe marile ecrane din Franţa sub titlul Journal d'une jeune Nord-Coréenne, România fiind a doua ţară europeană în care va avea loc o proiecţie a acestui film.

Jang In Hak este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori nord-coreeni. Născut în 1950 şi absolvent al Universităţii de Artă Dramatică şi Cinematografică din Phenian, a debutat ca regizor de film în 1990, Jurnalul unei şcolăriţe fiind cel de-al doilea lungmetraj din cariera sa, la zece ani distanţă de Meon huareui naeui moseub / Myself In the Distant Future, de asemenea prezentat la Festivalul de Film de la Phenian.Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici. Toate articolele despre Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Comunicat de presă


Alte articole

 Fest'Asia 2009, festivalul-phoenix, Smaranda Şchiopu
 Răzbunări, în viaţă şi în moarte - Fest'Asia 2009, Mihai Fulger
 4000 de spectatori la Fest'Asia 2009, Comunicat de presă
 Proiecţia specială pentru copii şi două horror-uri cult încheie Fest'Asia 2009, Comunicat de presă
 Fenomenul A Schoolgirl's Diary - proiecţie-şoc la Fest'Asia 2009, Comunicat de presă
 Toate articolele despre Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer