Aplauze / iunie 2009
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2009
"Linia destinului se întindea între două lumi. Ca o pâlpâire sfioasă, sufletul se mlădia mereu. Apoi, conştiinţa se topi într-o formă nouă, o licărire infimă, într-un întuneric înăbuşitor..." (Liviu Rebreanu)
Luni seară (1 iunie 2009), atmosfera din Piaţa Mare a fost stranie. Prin lumina difuză şi perdeaua densă de stropi se puteau zări câteva zeci de oameni care nu s-a arătat intimidaţi de vremea capricioasă şi bine au făcut. Teatro do Mar, o companie de spectacole itinerare din Portugalia, a prezentat în cea de-a cincea seară a Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu 2009, Daimonion, o reprezentaţie impresionată despre nesiguranţa sufletului.

În regia Julietei Aurora Santos, Daimonion este o combinaţie de teatru şi circ, acrobaţii la înălţime, dans, muzică originală şi efecte video. Bazată pe mitul şi tragedia lui Faust piesa conturează o poveste extrem de interesantă, unde conflictul este focalizat pe dualitatea dintre suflet şi limitarea fizică a trupului. Personajul principal, nemulţumit şi frustrat, aflat la graniţa dintre viaţă şi moarte, face un pact cu demonul. Conştient de imposibilitatea sa fizică de a mai continua, dar şi de apropierea morţii, îşi va vinde sufletul, în schimbul tinereţii şi a unei vieţi de desfrâu. Deşi personajul sfârşeşte dramatic, piesa se încheie într-o manieră optimistă, cu ideea că sufletul nu piere niciodată. El îşi continuă călătoria şi va căuta continuu un loc unde să renască.

Spectacolul s-a desfăşurat într-un spaţiu interesant, pe o structură scenică înaltă de nouă metri, care trimite la arhitectura unei catedrale gotice. De asemenea, costumele şi machiajul au completat o incredibilă prestaţie a actorilor, formând un cadru perfect. Timp de 50 de minute, publicul prezent a fost pus în faţa unei reprezentaţii originale, care i-a făcut să simtă lucruri, pe care le credeau uitate. "Am rămas fără cuvinte! Este pentru prima dată când văd aşa ceva şi în sfârşit pot spune că teatrul modern e o evoluţie. Piesa este cutremurătoare... m-a făcut să-mi dau seama cât de superficiali am devenit cu toţii", a declarat o tânără din public.

Teatro do Mar este o companie care produce spectacole itinerare. S-a înfiinţat în 1986, în Sines, Portugalia şi prezintă evenimente stradale, ce se adresează publicului tânăr. Compania, formată atât din actori şi dansatori, dar şi din păpuşari şi acrobaţi, a produs mai bine de 60 de spectacole, cu care au cucerit întreaga lume. Prin piesele unice de teatru modern, printre care şi Daimonion, Teatro do Mar reuşeşte să pătrundă dincolo de simţurile privitorilor, căci, în spatele fiecărei reprezentaţii, se află o morală.

Într-o lume în care visele au întârziat să se mai nască, într-o societate în care verbul "a fi" a devenit doar aparenţă, într-un trup gol în care nu mai reuşim să ne găsim locul, sufletul s-a rătăcit în fum. Şi totuşi, uneori apar lucruri care ne fac să ne amintim că nu suntem roboţi, ci oameni, fiinţe care simt, iubesc şi trăiesc. Sunt lucruri simple, care întotdeauna ridică semne de întrebare, dar care nu-şi găsesc răspunsul decât în noi. Daimonion reprezintă unul dintre acestea. O piesă mai puţin obişnuită, de care, după ce o vezi, rămâi impregnat de un iz dulce-amărui, de un sentiment straniu care persistă... trebuie să schimbi ceva!



(foto de Scott Eastman)
Daimonion
Teatro do Mar
Descarcă programul FITS 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus