iunie 2009
Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009
O selecţie de scurt metraje în premieră naţională, curajoase şi inovatoare, care sparg tiparele şi încalcă tabu-uri sociale şi cinematografice. Aceasta este oferta secţiunii Short'Asia de la cea de-a patra ediţie a singurului festival de film asiatic din Europa Centrală şi de Est - Fest'Asia, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 19-28 iunie 2009.

Thailanda, ţara căreia Fest'Asia îi dedică în acest an un Focus, este bine reprezentată şi în cadrul celor trei programe Short'Asia: astfel, cinefilii bucureşteni vor putea urmări patru filme scurte foarte diferite între ele, care spun poveşti surprinzătoare din sud-estul Asiei: emoţionantul documentar Century of Love (r. Chalermrat Kaweewattana, 2007); docu-drama Shan at the Dawn (r. Nattachai Jaitita, 2008), un film de război frust, care va ţine spectatorii de la Cinema Scala cu sufletul la gură până la ultimele cadre. Drama socială Vagabond's Shoes (r. Prachaya Lampongchat, 2008) şi impresionantul When the Day Comes (r. Supparek Polsawad, 2007), un scurt metraj de animaţie cutremurător care trage un semnal de alarmă cu privire la starea mediului înconjurător.

O altă ţară cu o prezenţă consistentă în line-up-ul secţiunii este Coreea de Sud: nu mai puţin de zece scurt metraje sunt programate în cele trei calupuri. Highlight-ul indiscutabil al prezenţei coreene în secţiunea de filme scurte de la Fest'Asia este The Perfect Red Snapper Fish, filmul regizat de Bae Yong-keun în care publicul de la Scala va regăsi o legătură surprinzătoare şi şocantă cu conceptul vizual şi sloganul festivalului din acest an - A Totally Different Experience For The Eye. Pe lângă filmele thailandeze şi sud coreene, programele Short'Asia mai cuprind titluri din Malaiezia şi Taiwan.

A Totally Different Experience For The Eye este şi filmul scurt de animaţie A Chalk (r. Choi Hang-yong, 2007) "starul" programelor secţiunii Anim'Asia, dedicate filmelor de animaţie realizate de studenţii Universităţii Naţionale de Artă din Coreea de Sud. Provocatoare şi ofertante, animaţiile sunt împărţite în două programe distincte, unul dintre cele destinat celor mai mici spectatori de la FestAsia, care vor putea urmări 74 de minute de desene animate de cea mai bună calitate în ultima zi a festivalului, duminică, 28 iunie 2009, de la ora 14:30.

Secţiunea Anim'Asia programează şi un titlu de lung metraj must see: joi, 25 iunie 2009, de la ora 22:00, la Cinema Scala rulează mult-discutata peliculă japoneză Eagle Talon The Movie: The Chancellor Only Lives Twice (r. Frogman, 2008). Binecunoscut pentru show-urile sale televizate, Frogman lansează un atac puternic la adresa industriei de divertisment din Japonia, prin această comedie despre societatea secretă autointitulată "Gheară de vultur". Povestea reuneşte 11 scurt metraje fără legătură între ele, preluate din The Frogman Show. "Gheara de vultur" vrea să preia controlul asupra lumii, însă conspiraţia pusă la cale este complet absurdă, dejucată fiind de planul ticălos al coruptului Luptător de Lux Super Erou.

Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia, singurul festival de film Asiatic din Europa Centrală şi de Est, va avea loc în perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film. Sponsorul oficial al evenimentului este LG.



Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus