iunie 2009
Festivalul de film asiatic Fest'Asia 2009
Week-end-ul începe în forţă la cea de-a patra ediţie a Fest'Asia - festivalul de film asiatic din Capitală. Vineri, 26 iunie 2009, este "zi plină" pentru bucureşteni la Cinema Scala, unde proiecţiile încep la 14:30 şi se încheie spre dimineaţă, după ora 1:30.

Scurt metraje, filme de animaţie, dar şi pelicule de lung metraj din două secţiuni importante ale festivalului - Trilogia, respectiv Portret: Johnnie To, alcătuiesc programul zilei a opta de proiecţii, un program diversificat şi provocator, pentru toate gusturile şi categoriile de spectatori.

Un calup consistent de scurt metraje face "încălzirea" la Scala: începând de la 14:30, cinefilii bucureşteni pot urmări un program de filme scurte din Coreea de Sud şi Thailanda, "răsfăţatele" acestei ediţii a festivalului, ţările cu cea mai consistentă prezenţă în selecţia din acest an. De la 17:00, cei care nu au reuşit să urmărească prima parte din trilogia horror The Eye / Gin gwai (Hong Kong, 2002) au ocazia să încerce pe pielea lor A Totally Different Experience For The Eye, sloganul acestei ediţii fiind extrem de potrivit cu cele trei filme regizate de fraţii Danny şi Oxide Pang, prezentate în acest an în premieră pe ecranele româneşti la Fest'Asia.

Seara începe la Fest'Asia la 19:30, cu Anim'Asia 1, un program de scurt metraje de animaţie realizate de studenţii Universităţii Naţionale de Arte din Coreea de Sud, difuzate în premieră absolută în România şi într-o proiecţie unică în cadrul festivalului. A Chalk, filmul "cu ochi" al lui Choi Hang-yong, este "starul" programului, şi, cu siguranţă, una dintre producţiile care se vor impune instantaneu în topul preferinţelor spectatorilor de la Fest'Asia.

Election 1 / Hak she wui (Hong Kong, 2005) şi Election 2 / Hak se wui yi wo wai kwai (Hong Kong, 2006), lung metrajele multi-premiate semnate Johnnie To, selecţionate la două ediţii consecutive ale Festivalului de la Cannes, încheie ziua, cinefilii putând să le urmărească pentru ultima oară în programul Fest'Asia 2009 de la ora 21:30, respectiv de la 23:30.

Week-end-ul continuă cu proiecţii speciale şi după ziua de vineri: highlight-ul absolut al festivalului, filmul nord-coreean A Schoolgirl's Diary / Han nyeohaksaengeui ilgi (r. Jang In-Hak, 2006), rulează la Cinema Scala sâmbătă, 27 iunie, începând cu ora 19:00; Anim'Asia 2, programul de filme scurte de animaţie destinate copiilor, este programat duminică, 28 iunie, la 14:30. În plus, tot în week-end sunt programate lung metrajele thailandeze Queens of Langkasuka / Puen yai jom salad (r. Nonzee Nimiburt, 2008), varianta asiatică a Piraţilor din Caraibe, şi Alone / Faet (r. Parkpoom Wongpoom, Banjong Pisanthanakun, 2007), horror-ul cult cu senzaţionala Marsha Wattanapanich în rolul principal; dar şi celelalte două filme din trilogia The Eye şi două programe exclusive de scurt metraje.

Între proiecţii sau înaintea acestora, spectatorii Fest'Asia sunt invitaţi să aprofundeze experienţa asiatică la barul şi gift shop-ul amenajate în foaierul cinematografului Scala pe toată durata festivalului.

Cea de-a patra ediţie a Fest'Asia, singurul festival de film asiatic din Europa Centrală şi de Est, are loc în perioada 19-28 iunie 2009 la Cinema Scala, în Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Culturală Estenest, în parteneriat cu Ogilvy Group, Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi Independenţa Film.
Sponsorul oficial al evenimentului este LG.



Sageata Descărcaţi catalogul Fest'Asia 2009 aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus